Dostawczak + 1500kg na pake

04 Lut 2015, 20:25

Witam

Jestem przed kupnem samochodu do sklepu meblowego. Potrzebowałbym wozić tak 1500- 1600 kg cały czas, więc chciałbym raczej wyrabiać się w normie żeby nie dostawać mandatów i nie mieć żadnych nieprzyjemności . Mam 20-25 tyś PLN na wydanie. Rocznie będę robił ok 35 tyś km. Zastanawiam się na Fiatem Ducato z 2006 lub Reno Masterem. Tylko nie wiem jak sprawdzić dopuszczalną ładowność. Za każdym razem kiedy będzie mnie interesował jakiś samochód będę musiał dzwonić do właściciela i się pytać ile ma ładowności ?
Ma ktoś jakaś propozycję co do jakiegoś innego auta które mogło by się nadawać do wożenia mebli?
Zenon25
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 02 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Nie mam

04 Lut 2015, 21:01

Ja zaproponuje coś z czym miałem styczność [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko poszukałbym wersji na bliżniakach.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Lut 2015, 21:21

kup cos na blizniakach, nie wazne ile bedzie mial ladownosci, wazne ze masz w dowodzie wpis ze to na kat B, nikt Cie na drodze wazyc nie bedzie, ale te 1500-1600 kg to max co pisza w dowodzie bo inaczej DMC przekroczy 3,5t i nie bedzie to juz na kat B, a laduj smialo tak zeby auto wytrzymywalo, na blizniakach spokojnie wiecej auto wytrzyma i nie bedzie takie przeciazane w czasie jazdy, polecam Iveco, bardzo mocne ramy, w mojej branzy bardzo chwalone, a laduje sie duzo powyzej wpisu w dowodzie ;)
granitex
Nowicjusz

Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.8 125KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

05 Lut 2015, 09:58

granitex napisał(a):kup cos na blizniakach, nie wazne ile bedzie mial ladownosci, wazne ze masz w dowodzie wpis ze to na kat B, nikt Cie na drodze wazyc nie bedzie, ale te 1500-1600 kg to max co pisza w dowodzie bo inaczej DMC przekroczy 3,5t i nie bedzie to juz na kat B, a laduj smialo tak zeby auto wytrzymywalo, na blizniakach spokojnie wiecej auto wytrzyma i nie bedzie takie przeciazane w czasie jazdy, polecam Iveco, bardzo mocne ramy, w mojej branzy bardzo chwalone, a laduje sie duzo powyzej wpisu w dowodzie ;)

Takim doradzaniem możesz zrobić komuś kuku w portfelu... :D

Dokładnie jest na odwrót bo jeżeli pojedziesz w trasę gdzie jeździ dużo TiRów to będziesz "narażony" na ważenie... 100 razy się uda a za 101 wpadniesz... już nie mówiąc o zagramanicy.
Są też już montowane pierwsze wagi w drodze które sprawdzają masę i kilka set metrów dalej masz pozamiatane przez zielone ludki :)

Jak będziesz faktycznie zabierał do 1,6t to szukaj auta z krótką kabinką i z DMC max zbliżonym do 3,5t bo jak sobie odejmiesz masę auta zostanie Ci ładowność. Masę auta najlepiej sprawdzić na złomie albo składzie budowlanym ponieważ w dowodzie można trafić głupotki. Oczywiście model też się liczy ale to sobie znajdziesz w necie ile możesz załadować np: na lt28 a ile na lt35...tak żeby nic nie popsuć.

Co do bliźniaków to są bardzo przydatne chociaż 1,5t nie jest czymś mega ciężkim dla dostawczaka.

Z własnego doświadczenia szukałbym LT/Sprinter ale w benzynie 2,3 ponieważ te auta bardzo fajnie jadą a jazda na LPG jest tania już nie mówiąc o serwisie.

P.S

Ostatnio tankowałem LPG za 1,69zł i właśnie do LTka :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

05 Lut 2015, 20:00

Tak tylko póżniej tego nie odsprzedaż,wiem jak u nas w firmie sprzedaje się Partner,rok 2008,mają go od nowości i od paru miesięcy zero zainteresowania.. chodzi o benzyne/benzyne + gaz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Lut 2015, 20:12

Właśnie miałem raz sprawdzanie wagi w Czechach i tak sobie pomyślałem że raczej wolałbym uczciwie jaździć, bo w sumie te 1500 kg w zupełności wystarczy.

Czyli kupić jakiś dostawczak do 1800- 1900 kg i bez problemu ładować 1500 kg? Czy muszę się trzymać dokładnie DMC wpisanego wpapiery ?
Zenon25
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 02 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda w zimowej aurze - opady śniegu i przymrozki, mgła
    Gdy występują opady śniegu i przymrozki, przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Oczyszczanie auta ze śniegu i lodu czy regularna ...
    Toyota GT86
    Sportowe coupé Toyoty zdobyło wielką sławę jako samochód dający ogromną frajdę z jazdy, który jednocześnie nie kosztuje majątku. Wersja kabriolet z pewnością przysporzyłaby dodatkowych fanów tylnonapędowej ...

05 Lut 2015, 20:17

No DMC nie przeskoczysz,3.5t to 3.5t :wink:
Barol
Awatar użytkownika

05 Lut 2015, 20:42

Barol napisał(a):Tak tylko póżniej tego nie odsprzedaż,wiem jak u nas w firmie sprzedaje się Partner,rok 2008,mają go od nowości i od paru miesięcy zero zainteresowania.. chodzi o benzyne/benzyne + gaz.

U mnie w firmie wszystkie auta dostawcze to benzyny z LPG, u kolegi od spraw lawetowych jest jeden diesel do ciężkich ładunków a na lekkie osobówki też latają benzyniaki.
Tak prawdę mówiąc pierwszy raz słyszę żeby nie można było sprzedać benzynowego dostawczaka a o tyle się dziwię że z bratem szukamy busa benzynowego i widzimy jak trzymają cenę i jak szybko są sprzedawane.
Dodam jeszcze że bardzo często benzyniaka można trafić ze śmiesznym przebiegiem.
Np:
[link do mobile.de wygasł]
szybki
Moderator - Tuning

05 Lut 2015, 20:47

No własnie u nas jest problem,cena początkowa 12900zł,ostatnio wystawili za 10900zł i zero zainteresowania.
Barol
Awatar użytkownika

05 Lut 2015, 20:57

Barol napisał(a):No własnie u nas jest problem,cena początkowa 12900zł,ostatnio wystawili za 10900zł i zero zainteresowania.

Może za dużo go wyceniliście, może w papierowo nie spełnia nowych warunków odpisu Vat-u ...
Generalnie z benzynowcami nie ma problemu ze sprzedażą.
szybki
Moderator - Tuning

05 Lut 2015, 21:02

Według mnie 10900zł za furgona z 2008roku to nie jest dużo no ale rynek rządzi sie swoimi prawami.
Barol
Awatar użytkownika

06 Lut 2015, 13:24

Dzisiaj dzwoniłem do T4 benzyna 2,5 z 97r nawet zadbany za 10k i niestety już nie zdążyłem :no:
szybki
Moderator - Tuning

06 Lut 2015, 17:10

wiec jak Ci 1500 ladownosci starczy, to kazdy wiekszy bus do 3,5 t DMC tyle bedzie mial, w dowodzie bedziesz mial wpisana max ladownosc
granitex
Nowicjusz

Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.8 125KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000