Samochód dostawczy (furgonetka) do 8000 tys zł

20 Lut 2015, 15:49

Hej wszystkim.

Potrzebuje kupić auto dostawcze do przewożenia lekkich rzeczy auto do pracy.
Budżet: 8000 zł za samo auto (+ rejestracja + ew. części)
Możliwość jazdy na kategorii B
Do jazdy po trasie (80-150 km dziennie)
Bardzo zależy mi na bardzo małej awaryjności oraz w miarę możliwości tanich częściach.
Ilość osób w środku - maksymalnie CZASAMI dodatkowo przewieźć 1-2 osoby + kierowca.
Województwo: mazowieckie, RADOM

Rodzaj paliwa - co polecacie? Benzyna/diesel?
Jaka marka? Oczywiście kolor obojętny, pewnie tutaj będzie królował biały :P
Wooze
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 02 2010
Auto: Nie mam

21 Lut 2015, 01:03

A jakiej wielkości ma to być auto? Coś wielkości T4 wystarczy, czy raczej większe?
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

21 Lut 2015, 08:41

Można poszukać czegoś takiego:
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Lut 2015, 11:11

Większe niż T4, więc fiat scudo i podobne gabarytowo auta odpadają.

Zastanawiam się nad fiatem ducato II, ale nie wiem jaki silnik wybrać , na co patrzeć przy wyborze takiego samochodu.
Wooze
Nowicjusz

21 Lut 2015, 11:49

Fiat zapewne z JTD to będzie dobry wybór. Patrz na te pow. 100KM żeby jakoś to ciągnęło.
Ja mogę zaproponować coś co znam czyli Transit. Podstawą, zresztą jak w każdym busie z tego okresu jest zadbanie o blachy. :ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wymontować siedzenia i byłby dobry :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Lut 2015, 11:56

Wooze napisał(a):Zastanawiam się nad fiatem ducato II, ale nie wiem jaki silnik wybrać, na co patrzeć przy wyborze takiego samochodu.

Przy tak małym budżecie szukaj benzyny wstaw sobie lpg... wyjdzie tanio w jeździe i w serwisie.
Już nie mówiąc o tym że łatwiej będzie wyrwać zadbane auto.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM IntelliLink - teraz z funkcją Siri Eyes Free
    ADAM to najbardziej zindywidualizowany i "kontaktowy" samochód miejski Opla w segmencie A. System informacyjno-rozrywkowy IntelliLink jest kompatybilny ze wszystkimi smartfonami pracującymi w systemie operacyjnym Android ...

21 Lut 2015, 12:40

Dobrze, a są jakieś inne warte uwagi auta podobne do Fiata Ducato II które warto brać pod uwagę?
Wooze
Nowicjusz

21 Lut 2015, 12:46

Jak podobne to citroen jumper, peugeot boxer :yes:
A może taki mercedes "kaczka"
[link do oferty na Allegro wygasł] link przykładowy
Tylko wiadomo ciężko o nie zardzewiały egzemplarz.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Lut 2015, 14:26

A takie T4?
link przykładowy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lut 2015, 15:28

Wooze napisał(a):Dobrze, a są jakieś inne warte uwagi auta podobne do Fiata Ducato II które warto brać pod uwagę?

Ten który w kleje ma automat więc nie wiem czy Ci podejdzie ale szukaj podobnych czyli benzyna i najlepiej jak gdzieś jeździł w państwowej firmie np: niemiecka poczta/policja/karetka albo obsługa autostrad itp.
Wtedy przebiegi są śmieszne i super stan.

szybki
Moderator - Tuning

21 Lut 2015, 21:16

Tyle, ze z większych dostawczaków, nie ma praktycznie żadnych aut z benzynowym silnikiem w tych pieniądzach.
Ja bym polecił sprintera, ale w tym budżecie, to widzę głównie auta po kurierce lub świeżo sprowadzone, więc generalnie nic ciekawego, godnego polecenia.
Transit też ok, o ile jeszcze trzyma się jakoś pod względem korozji.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

21 Lut 2015, 21:22

Kiedyś niedaleko mnie stał Boxer w benzynie z gazem, znajomi mieli Traffica w benzynie samej ale tego małego. Ogólnie słabo z benami w dostawczakach.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Lut 2015, 01:03

A ja się powtórze kolejny raz dostawczaka w benzynie jest ciężko odsprzedać :!: Przykład podawałem wcześniej z mojej pracy (Partner od nowości u nas jeżdzi,pół roku na allegro i nic..),drugi przykład także z mojego miasta [link do oferty na Olx wygasł] auto sprzedaje się z 2-3miesiące,początkowa cena bodajże 12tys i co? Też zerowe zainteresowanie jak widać..
Barol
Awatar użytkownika

22 Lut 2015, 08:40

Coś w tym jest bo większość woli kupić diesla że niby oszczędność.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

22 Lut 2015, 11:02

Barol napisał(a):A ja się powtórze kolejny raz dostawczaka w benzynie jest ciężko odsprzedać :!: Przykład podawałem wcześniej z mojej pracy (Partner od nowości u nas jeżdzi,pół roku na allegro i nic..),drugi przykład także z mojego miasta [link do oferty na Olx wygasł] ... 432f652051 auto sprzedaje się z 2-3miesiące,początkowa cena bodajże 12tys i co? Też zerowe zainteresowanie jak widać..

Barol nie stwierdzaj czegoś uważając że jest ogólnikiem na podstawie jednego przykładu i to tak naprawdę Twój przykład jest inny niż to o czym mówimy...

Ja Ci powiem ze swojego punktu widzenia Twojego Puga...

Wersja z linka jest tak właściwie pojemną osobówką z nędznym komfortem, nie spełnia nowej ustawy o VAT więc i tak trzeba by autko delikatnie przerobić i załatwić homologację i zmniejszyć ilość miejsc do 2, do tego jeszcze jest jeden szczegół dotyczący odpisu VATu z paliwa przy pojemności silnika 1,4 (na forum nie będę pisał)... tak naprawdę ten pug średnio spełnia warunki auta dostawczego gdzie np: musisz zabrać 2palety.

A ja ostatnio wydzwoniłem wszystkie T4 benzynowe do 10-11k i wszystkie były sprzedane a te co są dalej w ogłoszeniach są delikatnie mówiąc tajemnicze...
Np: brat zrobił 500km żeby obejrzeć tego a tu oszust

I tak jak powiedziałem koszty użytkowania na dzisiejsza chwilę nawet zajechanej benzyny i tak będą o połowę niższe niż diesla tym bardziej że 95% diesli dostawczych ma mega przebiegi i jeździły w firmach gdzie pracownik miał w poważaniu dbanie o np: o schładzanie turbinki.

Można wybrać coś wolnossącego np transita 2,5d ale śą to pojazdy wolnobieżne które trudno znaleźć a do których i tak części są droższe.

Teraz u mnie w firmie jest transit diesel 2,5 z którym nie ma co zrobić bo zardzewiał ale był też transit 2,0 benzyna to palił LPG 15l, w środku było o wiele ciszej i lepiej jechał a silnik hmm na wszelki wypadek kupiłem 2sztuki za 600zł. Musiałem go sprzedać to 4dni się sprzedawał w opłakanym stanie a obecnego chrupka 2miesiące nie mogłem sprzedać.

Miałem też transita z 02r 2,4 (125KM) to naprawy turbinek, zaworków, czujników pochłonęły kasę jaką nigdy nie wydałem na benzynowe auto. Zresztą fordy serwisowałem w firmie brat ford z Radomia więc to nie jest warsztat u Henia w stodole.

Obecnie mam w firmie LT35 benzynowego który wyparł diesla 2,5 i nawet nie chce słyszeć od dieslu gdzie przez 5lat w benzynie przy silniku koszty napraw to tylko wymiana świec i przewodów a do tego spalanie kontenera benzynowego to 18-20l lpg a diesla (taki sam kontener) 13-15l ON
Więc ostatnio liczyłem że po zrobieniu około 70tyś.km. zaoszczędziłem 20k autem za 10k a cała magia oszczędności dotyczyła jazdy na LPG.

Jeszcze jeszcze boxer też benzynowy 2,0 który z 1,5t spali około 15l lpg... i do zadań specjalnych pickupek ale też bena.

P.S

Moi koledzy mają firmę i wszystkie dostawcze auta (nowe) sprintery/Ltki są na bene... zresztą ostatnia ich przygoda z dieslami sprintera skończyła się w sądzie bo delikatnie mówiąc "troszku" się psuły.
szybki
Moderator - Tuning