Dostawczak za 10 - 15 tys.

12 Lip 2023, 19:54

Hej,
planuję kupić dostawczaka - ruszam w tym roku z budową domu więc szukam auta na budowę - w możliwie niskim budżecie z założeniem, że jak wyjdzie coś do naprawy to tak ze 2 tys. dołożę i będzie jeździło. Po przeglądnięciu rynku widzę, że budżet to między 10, a 15 tys. zł.
Jako że zawsze jeździłem osobówkami to słabo się orientuję i dopiero szukam informacji o tym na co patrzeć przy oględzinach i zakupie, dlatego będę wdzięczny za pomoc.

Wstępnie wyszukałem Fiorino, które wydaje się mieścić w budżecie i na pierwszy rzut oka nie wygląda źle. To że lakier odchodzi mnie nie interesuje bo nie ma to być piękne auto tylko użyteczne.

To na co wiem, żeby zwracać uwagę to czy jest ruda, jeśli jest to odrzucam.
Patrzę też co było robione, o ile ktoś o tym napisze.
Możecie napisać co jeszcze sugerujecie sprawdzać?
I co sądzicie o tym Fiorino?

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/f ... FEPak.html

Z góry dzięki.
Gut6
Nowicjusz

12 Lip 2023, 20:50

Gut6 napisał(a):bo nie ma to być piękne auto tylko użyteczne.

Ale fiorino nie jest użyteczne, jest za małe, za krótkie, nie przewieziesz tym wiele więcej niż pierwszym z brzegu kombiakiem.
Jeśli rzeczywiście chcesz mieć auto, które się sprawdzi na budowie to szukaj normalnego dostawczaka gdzie chociaż płyta gk się na pakę zmieści.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Lip 2023, 21:36

Bardzo dobry wybór, auto proste, bezproblemowe i bardzo ekonimiczne, bliźniak dla fiorino to nemo. Możesz też się rozglądać za oplem combo, to wszystko posiada ten sam silnik.

Warto patrzeć za wersja że składamym siedzeniem pasażera i otwieraną kratą grodziową, zwiększa to Twoje możliwości.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Lip 2023, 05:08

Gut6 napisał(a):To na co wiem, żeby zwracać uwagę to czy jest ruda, jeśli jest to odrzucam

Nie do końca bo jeśli jest tylko jakiś nieduży nalot to nie ma jeszcze tragedii.

Gut6 napisał(a):Patrzę też co było robione, o ile ktoś o tym napisze

Tutaj raczej tylko na gębę no chyba że ktoś jakimś cudem zbierał faktury ale jest to auto firmowe więc całkiem możliwe że tak było.

Ogólnie wygląda przyzwoicie i na pewno wart uwagi,silnik bezproblemowy i bardzo oszczędny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Lip 2023, 07:16

Fajne auto i kiedyś bym Ci polecił ten silnik jest taki sobie Obrabiam dla jednej firmy około 25szt.1,3 JTD i teraz do siebie kupiłem 1,4 bo lubię spokój :D

Auto proste, nie ma co się tam psuć, zawias tani i nawet trzyma się kupy. Nie rdzewieje mocno.

Dla mnie największa wada to paka która jest bardzo mała.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

13 Lip 2023, 12:22

@francc Myślałem o czymś większym ale kwoty są już mocno wyższe, a zależy mi na tym, żeby nie kupić czegoś bardzo tanio i potem jeździć do mechanika zamiast na budowę. Boli mnie to, że płyty KG nie wejdą ale doszedłem do wniosku, że po płyty KG wypożyczę Trafi cara dostawczego, a całą resztę mogę wozić czymś mniejszym.
Celuję w coś co ma dostęp do miejsca pasażera z paki, żeby móc wozić długie elementy. Po tych Waszych opiniach zacząłem się zastanawiać nad długością Fiorino więc poszukam na żywo jakiegoś, żeby to zweryfikować.
Patrzę też na Combo, Partnery, Kangoo, Berlingo, Doblo i Dokkery i to Fiorino wyszło najtaniej na razie.
@szybki "Auto proste, nie ma co się tam psuć, zawias tani i nawet trzyma się kupy. Nie rdzewieje mocno." dokładnie czegoś takiego szukam. Im tańsze w naprawie tym lepiej bo na bank sprzedający coś tam zatają. ;)
Gut6
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła LED (2014)
    Dwa lata po wprowadzeniu systemu AHS w reflektorach ksenonowych, firma Lexus zastosowała zmodyfikowane rozwiązanie dla reflektorów opartych na diodach LED. W 2014 roku zaprezentowano system, w którym zamiast ...

13 Lip 2023, 12:51

Flinek napisał(a): ...

Panie Flinek (właścicielu, lub nadgorliwy pracowniku firmy Mobilny Tir bla bla bla), naprawdę Pan myśli, że ktoś da się nabrać na tą fascynującą historię? Taka namolna reklama zdecydowanie działa odwrotnie. Ja na pewno nie skorzystam z usług tej firmy. Do moderatora - jak będziesz usuwał post Flinka, to od razu skasuj mój. Będzie porządek w temacie.
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Sie 2023, 11:40

A co myślicie o tym Doblo?
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/f ... FJZKn.html

Wstępnie wydaje mi się ok i skłaniam się ku zakupowi.
Gut6
Nowicjusz

16 Sie 2023, 12:10

Przyjrzałbym się bliżej siedzeniom pod pokrowcami i kierownicy pod tą nieszczęsną nakładką. Z maski chyba schodzi lakier bezbarwny, dachu nie widać, a tam też lubi złazić. Reflektory trochę żółte, ale gorsze też jeżdżą. To są wady kosmetyczne. Jeśli mechanika jest ok, to powinien być dobry zakup. Niech ktoś z większym doświadczeniem jeszcze Ci potwierdzi.
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Sie 2023, 22:04

Wygląda przyzwoicie i sam silnik też ok,na pewno wart uwagi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Sie 2023, 07:06

Super, dzięki Wam za opinie. Pojechałem i kupiłem go. Ma problem z kontrolką otwartych drzwi, poza tym wygląda bardzo w porządku i mam nadzieję, że będzie jeździł bez większych inwestycji.
Gut6
Nowicjusz