Doswiadczeni doradzcie PIERWSZE AUTO do 25tys... silniki..

03 Maj 2009, 17:32

Witam

Mam na imie Maciej i mam 23 lata.
Wrocilem z Uk i mam zasob 50tys zl. Chcialbym kupic auto wlasnie do 25tys.
Bedzie glownie sluzylo do dojazdu na studia czasem jakis wypad i teraz mam pytanie.

Jak na to patrzec??
Wziazc wiekszy silnik i moc??

Np Mondeo mozna kupic z 2004 roku z 125km silnikiem za 20/22tys z przyzwoitym przebiegiem

Punto GRande za 22 tys mozna znalezc 2006 rocznik Silniki Jet 1.3 lub benzyna 1.4 moc okolo 75km ponoc troche slabszy w praktyce

BMW E46 troche starsze 98/99r ale bardzo dobrze utrzymane.

Moje pytanie odnosza sie lepiej na poczatku kupic mniejszy oszczedny?? Czy bedzie zaraz mi brakowac mocy ?? Bralibyscie bardziej segment B czyli tansze auto maly przebieg 2/3 latek

Czy troche starsze jak BMW lub srednio stare jak Mondeo...
Po prostu nie wiem co chce bo przeciez tego wiedziec nie moge ale chcialbym sie poradzic ludzi ktorzy staneli przed wyborem jak ja.
Powiem szczerze wszystko sklania do zakupu Mondeo. Ladna sylizacja ladne wnetrze mocne silniki. Ale np roczniki Punto GRande tez sa kuszace i przebiegi ponizej 50tys pierw wlasciciel (czyli latwo sprawdzic). Czym byscie sie kierowali kupujac pierwsze auto ?? Moca silnikiem wiekiem?? Bede bez pracy przez lata tyle trwac bedzie szkola

[ Dodano: Nie Maj 03, 2009 18:05 ]
podzieli sie ktos doswiadczeniem?
Atlantyk1986
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

03 Maj 2009, 18:07

zdecydowanie tansze ,kup sobie Megankę 1.6 benzynka ,polecam ci ,moj brat kupił teraz dał 21 koła za samochodzik serwisowany z niskim przebiegiem ,rocznik 2004,stan igiełka bezwypadkowa.Polecam ci! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Maj 2009, 18:17

Dzieki za odpowiedz franzuza nie chce.
Psuja sie strasznie
Atlantyk1986
Nowicjusz

03 Maj 2009, 18:20

Też polecam Meganke. Myślę, że silnik 1.5dci by ci pasował. Mam taki samochód w rodzinie, bardzo przyjemne auto i pali tyle co skuter :smile:
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

03 Maj 2009, 18:30

witam obejrzalem tego megana i fajny jest szczegolnie wlasnie ta oszczedna wersja 1.5 dci
ktos jeszcze cos doda?
Atlantyk1986
Nowicjusz

03 Maj 2009, 18:43

nie sugeruj się tym, że ktoś Ci powie: francuzy sie psują, niemce są dobre itp...
sprawdzaj konkretne modele i na tej podstawie wyciągaj wnioski.
nie kupuj tylko peugeota 206 :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

03 Maj 2009, 18:44

ja bym polecil klase compact astra czy golf, mozesz miec ladna 4-ke 110km z rokiem 2002-03, latwo sprzedac a jak znam zycie to beda weekendowe wypady itd.
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna

03 Maj 2009, 18:49

Atlantyk miałeś Francuza?!Każdy samochód będzie ci się psuł strasznie jeśli dużo będziesz jeżdził i tylko lał paliwo,miałes Francuza?!Podaj mi jaki model miałeś mam nadzieję ,że nie powtarzasz opinii tylko slyszanych ! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Maj 2009, 18:49

Jak kolega wyzej, golf 4 w dieaslu :razz:
dawid551
Początkujący

Miejscowość: Śląskie

03 Maj 2009, 18:54

widze ze o moich opcjach ktore podalem

Punto Grande
BMw
i Mondeo nikt nic nie pisze:-)
Co do francuza to powiem szczerze ze wszedlem do warsztatu i zapytalem ktore najczesciej naprawiacie:P no i poczytalem na forum
z Golfem irytuje mnie to ze jest ich tyle co rachunkow za moje mieszkanie
Atlantyk1986
Nowicjusz

03 Maj 2009, 19:54

tak golf sie ceni ale w exploatacji tylko tankujesz i zmieniasz olej w fordzie zawsze cos stuka i puka, bmw tez sa bardziej awaryjne i zle sie kojaza, poza tym widzac twoje niezdecydowanie (maly czy duzy) sugeruje ta klase
godfather78
Aktywny

03 Maj 2009, 20:00

Ja tobie już przedstawiłem propozycję ,stań tylko przy Golfie i Megance,psuje się?!Co tam ma się psuć?!Benzynka :grin: Zachwycasz sie Golfem a wiesz o tym,że pod względem awaryjności taki Citroen C3 według rankingu TUV wypada lepiej,zdecydowanie lepiej!!!Nawet AUDI A2 wypada jeszcze gorzej od Golfa i naturalnie tego Citroena,VW Passat wypada od Citroena 3 razy gorzej.Renault Megane na równi z Fordem Mondeo oraz z Mercedesem klasy M,naturalnie roznice są niewielkie.W tej kasie kupisz Golfa już leciwego a Francuza nie takiego starego.młodszego.Wśród aut 7 letnich Megane wypada tylko ciut gorzej jak Golf i zdecydowanie lepiej jak AUDI A8 ale coż takim AUDI się jeżdzi więcej.Zastanów się dobrze jeszcze,zrób jazdy próbne to zrozumiesz dlaczego proponuję Megankę,twoje pojęcie o Francuzach jest mylne,stan tylko przy Golfie i Megance to zobaczysz ,ktory jest bardziej ujmujący,podnieś machę,zapal silniki i popatrz jakie silniczki Francuzi tworzą,jaka kultura pracy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Maj 2009, 20:51

1,5 dci? Ja bym sobie odpuścił. Meganka w benzynie. Czemu nie.

Jak podoba się Mondeo to bierz Mondeo tylko blachy pooglądaj, bo na wsi godojo, że ruda chyto :wink:

Jak pierwsze auto to może coś mniejszego? Ibiza całkiem fajna. A jak za mała to może Leon.

Dla siebie brałbym Civica w benzynie. Niskie spalanie, przyzwoita dynamika. Podoba się kobietom. W środku przyzwoicie wykończony i sporo miejsca.
Joter
Aktywny

03 Maj 2009, 21:25

godfather78 napisał(a): w fordzie zawsze cos stuka i puka

Taa zawsze... w moim jakoś nie pukało i nie stukało a zrobił prawie 400 tyś.
Przerzuć się ze starych mitów o fordach na jakieś nowsze bo te są już oklepane.
A co do Golfa to kolega ma racje, nawet C3 go przebija w rankingu niezawodności a to o czymś świadczy. Poza tym zawieszenie Mondeo lepsze niż w Golfie i to dużo.
Renaulty jak i Fordy to nie są już te stare, sypiące się samochody, ale mity o nich zostają wśród społeczeństwa niestety.
stasiowski121

03 Maj 2009, 22:10

nigdy nie mialem forda i francuza i w relacji cena/uzytecznosc vw sie sprawdzil u mnie
godfather78
Aktywny