Dotyczy: Poduszki pow.

07 Lip 2009, 11:14

Witam.
Użytkuję Grande Punto 3D 1,416V 2006. Miałem niedawno stłuczkę i muszę wymienić dwie poduszki (kurtynę i boczną fotela). Słyszałem z różnych źródeł dwie opinie, a mianowicie:
- nie ma znaczenia nr katalogowy poduszek,
- ma znaczenie nr, zależnie od numeru nadwozia - zwykle w serwisie pytają o VIN- choć też nie zawsze, co jest zastanawiające:)
Jak to jest właściwie?
Jeśli ktoś zna temat to proszę o info. Z góry dzięki za odp:)
Pzdr.
Marcin
marteen
Nowicjusz

07 Lip 2009, 12:56

marteen napisał(a):Witam.
Użytkuję Grande Punto 3D 1,416V 2006. Miałem niedawno stłuczkę i muszę wymienić dwie poduszki (kurtynę i boczną fotela). Słyszałem z różnych źródeł dwie opinie, a mianowicie:
- nie ma znaczenia nr katalogowy poduszek,
- ma znaczenie nr, zależnie od numeru nadwozia - zwykle w serwisie pytają o VIN- choć też nie zawsze, co jest zastanawiające:)
Jak to jest właściwie?
Jeśli ktoś zna temat to proszę o info. Z góry dzięki za odp:)
Pzdr.
Marcin

z poduszkami powietrznymi jest tak że jak serwis nie zrobi Cię w balona i zamontuje oryginalne poduchy i oryginalny sterownik + jakieś tam czujniki to zapyta o numer VIN i wymieni all na oryginalne - ale w 99% jest tak że robią ludzi w ci**a i montują zamienniki - uniwersalne sterowniki i czujki, + jakiejś tam firmy poducha .... w razie wypadku robi więcej krzywdy niż chroni :P
tak niestety miało miejsce jak Mitsubishi Carismą (pisałem wcześniej w postach) miałem stłuczkę nie z mojej winy - poduchy wystrzeliły - później w serwisie mitsubishi zabrali gościowi z ubezpieczenia 9000zł za wymianę poduch + wymiana czegoś tam w zawieszeniu , jak się później okazało mitshubishi skasowało za oryginalny produkt a zamontowało jakieś badziewie ! a jak się o tym dowiedziałem ? a tak że samochód sprzedałem sąsiadowi który po jakimś czasie również miał kolizję - i poduszki nie wystrzeliły !! jak się okazało po ekspertyzie chiński moduł po prostu się spalił i nie odpalił poduchy - tylko dziwne że kontrolka na desce rozdzielczej o tym nie informowała ...
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

07 Lip 2009, 13:36

Zgadza się, że wołają zwykle w serwisie o VIN, ale mam wrażenie że tylko proceduralnie i celem pozyskania klienta:) gdyby cena z serwisu i allegro nie różniła się więcej jak o 30% to z troski o bezpieczeństwo nie zastanawiałbym się nad kupnem oryginalnej. Niestety oryginalna kurtyna kosztuje do tego modelu 1350zł a na allegro 250-300zł. Dlatego rozważam te opcje...
marteen
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

(nie)Wiadome zmiany w branży motoryzacyjnej
    Cenowa karuzela w branży motoryzacyjnej dopiero się rozkręca. Zmiany w mandatach czy cenach samochodów to nie wszystko. Modyfikacje czekają kierowców również w zakresie cen OC. Przeciętny koszt ubezpieczenia ...
    Skoda Octavia - sukces marki ostatniego dwudziestolecia
    Octavia jest podstawą powodzenia SKODY. Model ten przyniósł sukces marce w ciągu ostatniego dwudziestolecia. W 2012 roku auto zostało uznane za bestseller SKODY, stanowiąc aż 44 proc. jej światowych dostaw. SKODA Octavia ...