marteen napisał(a):Witam.
Użytkuję Grande Punto 3D 1,416V 2006. Miałem niedawno stłuczkę i muszę wymienić dwie poduszki (kurtynę i boczną fotela). Słyszałem z różnych źródeł dwie opinie, a mianowicie:
- nie ma znaczenia nr katalogowy poduszek,
- ma znaczenie nr, zależnie od numeru nadwozia - zwykle w serwisie pytają o VIN- choć też nie zawsze, co jest zastanawiające:)
Jak to jest właściwie?
Jeśli ktoś zna temat to proszę o info. Z góry dzięki za odp:)
Pzdr.
Marcin
z poduszkami powietrznymi jest tak że jak serwis nie zrobi Cię w balona i zamontuje oryginalne poduchy i oryginalny sterownik + jakieś tam czujniki to zapyta o numer
VIN i wymieni all na oryginalne - ale w 99% jest tak że robią ludzi w ci**a i montują zamienniki - uniwersalne sterowniki i czujki, + jakiejś tam firmy poducha .... w razie wypadku robi więcej krzywdy niż chroni
tak niestety miało miejsce jak Mitsubishi Carismą (pisałem wcześniej w postach) miałem stłuczkę nie z mojej winy - poduchy wystrzeliły - później w serwisie mitsubishi zabrali gościowi z ubezpieczenia 9000zł za wymianę poduch + wymiana czegoś tam w zawieszeniu , jak się później okazało mitshubishi skasowało za oryginalny produkt a zamontowało jakieś badziewie ! a jak się o tym dowiedziałem ? a tak że samochód sprzedałem sąsiadowi który po jakimś czasie również miał kolizję - i poduszki nie wystrzeliły !! jak się okazało po ekspertyzie chiński moduł po prostu się spalił i nie odpalił poduchy - tylko dziwne że
kontrolka na desce rozdzielczej o tym nie informowała ...