Dowód a przerejestrowanie.

10 Wrz 2017, 11:41

Witam. Miesiąc temu kupiłem samochód. Niestety, w dowodzie rejestracyjnym brak miejsca na przegląd. Muszę więc udać sie do WK, w celu wyrobienia nowego, jednak nie za bardzo mam ochote go przerejestrowywać (wiadomo koszty). OC, które się skonczyło, już opłaciłem na siebie, a w razie kontroli woże ze sb umowe, którą jest także na mnie. Czy da się wyrobić DR bez przerejstrowywania? Czy jednak bedę musiał to zrobić? :unsure:
pawlo3253
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 04 1996
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Seat Cordoba fl
Silnik: 1.6 75 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

10 Wrz 2017, 12:53

Procedura jest taka - najpierw jedziesz na OBT. Tam dostajesz karteczkę o pozytywnym badaniu ( oczywiście jak auto będzie sprawce ). Z tą karteczką i DR idziesz do WK. Tam wyrabiają ci nowy DR z już wbitą pieczątką z OBT. Można w ten sposób zaoszczędzić jedno miejsce w DR.
Co do kombinacji z przerejestrowaniem - nie rozumiem tych ludzi, którzy kupują samochód i go nie przerejestrowują na siebie. Kosztuje to niewiele przecież...A jak się znajdzie na drodze policjanta służbistę, to zatrzyma DR. Po co kombinować?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Wrz 2017, 14:59

Ale przecież nikt nie wyrobi nowego dowodu na starego właściciela :!:
Musisz przerejestrowac auto albo jeździć z kartką od diagnosty i przeprowadzonym badaniu z tym że tak jak kolega powiedział, policjant może zabrać dowód rejestracyjny
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Wrz 2017, 16:05

MotoAlbercik napisał(a): Z tą karteczką i DR idziesz do WK.
Oczywiście musisz tez zabrac z sobą KP jezeli została na ten pojazd wydana i którą musiał przekazać Ci poprzedni właściciel pojazdu....Wczesniej tez prawdopodobnie trzeba bedzie odwiedzic US jezeli wartośc pojazdu przekracza 1.000.-zł.No ale o tym nic nie napisałes... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014