Umowa kupna samochodu

07 Wrz 2017, 21:32

Witam,

kupuję auto używane, jestem po oględzinach i sprawdzeniu auta w aso. Jestem na nie zdecydowany i chce go kupić. Handlarz sprzedający auto po zapytaniu o umowę jaką będziemy zawierać odpowiedział, że będzie to tylko faktura vat-marża. Czy to wystarczy? Chce uniknąć nieprzyjemności prawnych i zależy mi na jak najbardziej korzystnym dla mnie rozwiązaniu. Czy potrzebne są jakieś dodatkowe umowy oprócz tej faktury? Czy te zapisy chronią mnie od potencjalnych zajęć komorniczych auta?

Pozdrawiam
velocirptor
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 04 2013
Auto: Nie mam

07 Wrz 2017, 22:04

Faktura jak najbardziej zastępuje umowę kupna sprzedaży i jeszcze jest jeden plus że nie musisz skarbowego opłacać. Jedna podpowiedz, nie zgadzaj się na zaniżanie kwoty na fakturze. Później w razie jakichkolwiek roszczeń np. Jakby Cię oszukał i chciałbym zwrócić auto, będzie brana pod uwagę kwota Z UMOWY :!:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Wrz 2017, 08:39

Dziękuję bardzo za odpowiedź! Na fakturze jest zapis "Sprzedawca oświadcza, że pojazd nie posiada żadnych wad prawnych." Czy to chroni mnie przed ew. zajęciami komorniczymi/inne auta? Czy należy jeszcze pojeździć po sądach i sprawdzić czy auto nie jest zajęte?

Wg. tego co czytałem, to od komisu przy umowie powinienem dostać fakture vat-marża, kartę pojazdu, aktualny dowód rejestracyjny, dokumenty z ubezpieczenia. Spotkałem się z tym, że powinienem również dostać wcześniejsze umowy kupna/sprzedaży. Czy to prawda? Czy jeszcze jest coś, co muszę dostać od sprzedawcy?

Dziękuję bardzo za pomoc!
velocirptor
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 04 2013
Auto: Nie mam

08 Wrz 2017, 08:48

velocirptor napisał(a):Spotkałem się z tym, że powinienem również dostać wcześniejsze umowy kupna/sprzedaży. Czy to prawda?
jak najbardziej. Musisz mieć ciągłość umów/faktur, karte pojazdy, dowod rej. Bez tych dokumentów nie przerejestrujesz auta.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4