DPF - eksperyment ...

16 Gru 2014, 12:01

Witam.
Czytam i czytam różne fora i opinie, pomysłów...filmików no dziesiątki...a różnic w cenach jeszcze więcej...(od mycia karcherem przez wypalanie benzyną po wytłukiwanie wnętrza).

Pomyślałem,że skoro mój DPF jest zapchany i czeka mnie wymiana...(tak byłem na kompie), może spróbuję czegoś co mnie nie będzie nic kosztowało...(lubię eksperymentować).
Mój DPF to dpf suchy w bmw 2.0 2007r.

Więc tak mam zamiar go wymontować (kilka śrubek), od strony wyjścia-> wydechu nawiercić otwór o średnicy 1cm do Połowy filtra a nie przez całość tak aby osadzająca się sadza na wlocie w 1 części filtra miała leprze ujście od strony wyjścia.

Teraz pytanie do was...czy myślicie, że to cokolwiek da?
Czy po takim zabiegu spodziewać się błędów odnośnie wymontowania DPF'a? (konieczność jechania na kasowanie błędów).

Temacik skierowany raczej do ludzi lubiących samemu coś pogrzebać...:) czasem coś się uda a czasem nie ...:P
Pozdrawiam
Specu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2004
Auto: Szukam
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Gru 2014, 12:57

Spróbować możesz, ale z tego co wiem, to były już takie kombinacje i przynosiły one mizerny efekt. Sterowanik silnika kontroluje trzy wartości DPf-a - temperaturę spalin, ciśnienie przed filtrem i ciśnienie za filtrem. A tego nie ominiesz :( - muszą być takie, jakie wymaga sterownik. Jedyny sposób, to zmiana oprogramowania sterownika silnika. Jeżeli cię to interesuje, to tutaj masz bardzo fajny i ciekawy artykuł, który wyjaśnia również to co napisałem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Gru 2014, 13:02

Dzięki wielkie za odpowiedź.
Temat oczywiście zerknę i poczytam.
No tak właśnie obawiałem się tego "za" dpf'em...;/
Pomyślę jeszcze...na ewentualną wymianę szykuje się jakoś pod koniec stycznia wiec mam czas na cudowanie :)
Specu
Nowicjusz

16 Gru 2014, 15:08

Niekoniecznie musisz wymieniać - możesz wyrzucić i zmieniac oprogramowanie - wszystko masz elegancko opisane w ty linku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Gru 2014, 22:29

No tak tyko muszę się zorientować co do ceny w pobliskich warsztatach odnośnie zmiany oprogramowania/wyeliminowania czujników z aktualnego...samo wymontowanie i wybebeszenie jest "banalne" a z softem się sam nigdy nie bawiłem...;/
Specu
Nowicjusz

23 Gru 2014, 13:59

No nie każdy da sobie radę. Manualnie można coś samemu zawsze zrobić. Bez przesady przecież, żeby do mechanika latać z każdą sprawą. Ja w styczniu do (...) serwisu z wrocka. Odkładam w sumie od listopada, ale już zrobiłem noworoczne postanowienie.
Edytowano z powodu reklamy.
maciekluka
Początkujący

Auto: renault laguna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

(Nie) zdążyć przed szlabanem - przejazd kolejowy
    Pokonywanie przejazdu kolejowego nie należy do najtrudniejszych manewrów, o ile robi się to z głową. W razie nieuwagi grozi nam bowiem między innymi znalezienie się w aucie pomiędzy opuszczonymi rogatkami. W momencie, ...