Drgania całej karoserii na zimnym silniku - BMW E90 M47 163 KM

09 Lis 2022, 18:01

Witam. Mam problem z drganiami całej karoserii na zimnym silniku (zawsze rano), po rozgrzaniu drgania ustępują i wszystko jest ok. Auto pali na strzała, nie kopci, ma moc i nie falują obroty, spalanie w normie. Dodam że drgania występują tylko na biegu jałowym, gdy nie dotykam pedału gazu, po dodaniu gazu wibracje znikają, ale też nie całkowicie. Wymienione poduszki silnika i skrzyni biegów, koło pasowe. Dwumasa ma około 60 tys. przebiegu, drgania nie ustępują po wciśnięciu sprzęgła, więc raczej można ją wykluczyć. Miał ktoś taki problem u siebie? Sprawdzałem też cały wydech, czy może nie dotyka karoserii nie nie rezonuje, ale wszystko ok. Ostatnio regenerowałem też turbinę, czyszczony był intercooler jak i odma olejowa, natomiast ten problem występował także przed.
Raizo601
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

09 Lis 2022, 22:33

Raizo601 napisał(a):Dwumasa ma około 60 tys. przebiegu, drgania nie ustępują po wciśnięciu sprzęgła, więc raczej można ją wykluczyć.
wykluczyć bo przy wciśnięciu drgania ustępują? mało logiczne....
Raizo601 napisał(a): po dodaniu gazu wibracje znikają
Raizo601 napisał(a):drgania nie ustępują po wciśnięciu sprzęgła
no to akurat się łączy bo gdy wciskasz sprzęgło obroty się podnoszą.
korekty wtrysków jak się mają?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Lis 2022, 12:01

Jaką wartość utrzymują wolne obroty zimnego silnika vs ciepłego?
Czy silnik wtedy drży mocniej sprawdzałeś to otwierając maskę?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Lis 2022, 19:32

Kao - nie robiłem korekty wtrysków.
Rokiko - taką samą wartość utrzymują na zimnym i ciepłym. Dodając delikatnie gazu na zimnym, wibracje nadal nie ustępują, sam myślałem że może obroty za niskie ma. Silnik drży tak samo na zimnym jak i ciepłym, nie zauważyłem różnic. Podjadę jeszcze w Poniedziałek do kolegi i poluzuję te poduszki silnika, odpalę auto żeby się ułożyły i zobaczę czy to coś zmieni. Bo ostatnio dużo w niej zrobiłem, taki mały remont ogólny za 6 tys. hehe. Więc straciłem rachubę kiedy te wibracje się pojawiły, wiem że silnikiem telepało przy gaszeniu i odpalaniu, przez to wymieniłem te poduchy, ale przed tym nie było wibracji. I teraz nie wiem czy wibracje są spowodowane wadliwymi poduszkami, czy pojawiły się dlatego że temperatura na dworze już jest niższa.
Raizo601
Nowicjusz

10 Lis 2022, 21:23

jedź na kompa i sprawdź korekty wtrysków .
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Lis 2022, 11:18

Zrób jak radzi @Kao i spróbuj jeszcze raz z tymi poduszkami silnika.
Raizo601 napisał(a):wiem że silnikiem telepało przy gaszeniu i odpalaniu, przez to wymieniłem te poduchy
Teraz przy gaszeniu i odpaleniu nie ma takiego telepania? Poduszki założyłeś w miarę dobrej firmy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Lis 2022, 15:17

Tak po wymianie poduszek telepanie ustało, a poduchy chyba Febi.
Raizo601
Nowicjusz