17 Sty 2018, 22:29
Witam. Jestem posiadaczem Toyoty avensis 2.4 2007 r automat. Mój problem polega na tym że samochod dostaje drgań gdy zaczynam sie zatrzymywac predkość kolo 10 km/h i kiedy stoje trzymająć nogę na hamulcu ,gdy rusze wszystko się uspokaja . Problem doskwiera mi już ponad pół roku i mam dosłownie dość. Auto normalnie przyspiesza nie wydaje niepokojących odgłosów, biegi zmienia szybko i sprawnie. Najmocniejsze drgania samochód dostaje jak się silnik całkowicie nagrzeje. Wibracje mam na wszystkich przełożeniach z taką różnica że na D/R są dużo bardziej odczuwalne.Z moich obserwacji po podniesieniu maski silnik się trzęsie i wszystko w koło niego. Drgania sa różne bardziej intensywne i mniej nie sa caly czas takie same . Zaobserwowałem także ze przy otwartych drzwiach trzymając na nich dłoń czuć jak te drgania sa falujace nie są jednostajne nasilają się i milkną i tak w kółko . Silnik był sprawdzany przez mechaników uznali że jest w bardzo dobre kondycji. Wymieniłem świece, wyczyscilem przepustnice, wymieniłem olej w skrzyni metodą dynamiczną , a także wymieniłem 3 poduszki silnika bez jednej z lewej strony , ponieważ nie było jej na allegro , a kupowałem używane bo zamiennikow nie ma . Niestety problem jest dalej taki sam i mocno dokuczliwy. Ma ktoś może jakieś inne pomysły bo naprawdę szkoda mi kasy na wymianę sprawnych rzeczy na nowe nie widząc żadnej poprawy . Pozdrawiam