09 Sty 2018, 15:37
Proszę o rady. Problem z focusem mk1 2004r 1,6 b Drgania samochodu, nierówne obroty i zapach siarki z wydechu.
Od początku.... Postanowiłem wymienić świece zapłonowe, okazało się, że jedna z nich nie była do końca dokręcona i jadąc samochód zaczął bardzo szarpać, smród siarki z wydechu itp. Wiadomo, że jadąc na 3 świecach objawy takie będą oczywiste. Z jedną świecą był wcześniej problem, dało się ją niby wkręcić bardziej ale gorzej wchodziła od tych pozostałych. Po dokręceniu samochód jeździł w miarę dobrze przez ok 10km po czym znowu nastały delikatne drgania w aucie, czy to na stałych obrotach, czy nawet jak przyśpieszam....nieduże ale mimo wszystko są, najgorzej jest jadąc na 2 biegu przy stałej prędkości wtedy szarpie najbardziej, zapach takiej siarki wydobywający się z wydechu jest nadal, no i praca silnika jest niezbyt równa.
Niektórzy mówią, że możliwy jest urąbany gwint u świecy i nadal chodzi na 3 świecach. Tylko, że wtedy jak jeździłem na 3 to samochód strasznie szarpał, jechać się nie dało, a teraz są drgania, nierówne obroty. Jeździ się lepiej ale nie tak jak powinno.
Nie wiem czy to wina przewodów, czy może cewka do wymiany....
Doradzi ktoś coś?