Drgania samochodu, nierówne obroty i zapach siarki z wydechu Focus mk1

09 Sty 2018, 15:37

Proszę o rady. Problem z focusem mk1 2004r 1,6 b Drgania samochodu, nierówne obroty i zapach siarki z wydechu.
Od początku.... Postanowiłem wymienić świece zapłonowe, okazało się, że jedna z nich nie była do końca dokręcona i jadąc samochód zaczął bardzo szarpać, smród siarki z wydechu itp. Wiadomo, że jadąc na 3 świecach objawy takie będą oczywiste. Z jedną świecą był wcześniej problem, dało się ją niby wkręcić bardziej ale gorzej wchodziła od tych pozostałych. Po dokręceniu samochód jeździł w miarę dobrze przez ok 10km po czym znowu nastały delikatne drgania w aucie, czy to na stałych obrotach, czy nawet jak przyśpieszam....nieduże ale mimo wszystko są, najgorzej jest jadąc na 2 biegu przy stałej prędkości wtedy szarpie najbardziej, zapach takiej siarki wydobywający się z wydechu jest nadal, no i praca silnika jest niezbyt równa.
Niektórzy mówią, że możliwy jest urąbany gwint u świecy i nadal chodzi na 3 świecach. Tylko, że wtedy jak jeździłem na 3 to samochód strasznie szarpał, jechać się nie dało, a teraz są drgania, nierówne obroty. Jeździ się lepiej ale nie tak jak powinno.
Nie wiem czy to wina przewodów, czy może cewka do wymiany....
Doradzi ktoś coś?
Ząbek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Focus mk1
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

09 Sty 2018, 18:43

Wykręć tą świecę i zobacz, jak wygląda na niej gwint. Jak będzie uszkodzony w jakikolwiek sposób, to trzeba gwintować głowicę, bo uszkodzisz każdą świecę. Najpierw trzeba wyeliminować sprawę świecy, a potem spraqwdzić cewki i przewody WN.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Sty 2018, 19:45

Tak tez zrobie. Odstawie go jutro może do mechanika. Ja sam przypuszczam że albo urąbałem świece albo siadła cewka.
Jak go zrobię napiszę co było.
Dzięki MotoAlbercik :)
Ząbek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Focus mk1
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004