Drgania samochodu - Opel Astra H

16 Gru 2022, 17:54

Witam, mam problem z drganiami całego samochodu. Występuje po przekroczeniu mniej więcej 80km/h później przy nawet 60 są wyczuwalne. Przy zjeździe z górki nasilają się bardziej. Nie czuje takiego bicia na kierownicy które by mogło stwierdzać problem z oponami. Proszę o pomoc może uda się tutaj trochę mnie na kierować co było by przyczyną. Z góry dziękuję
klonator4
Nowicjusz

16 Gru 2022, 19:10

klonator4 napisał(a):Nie czuje takiego bicia na kierownicy które by mogło stwierdzać problem z oponami.

Zamień koła przód na tył i odwrotnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Gru 2022, 10:35

Zwróć uwagę czy drgania mają związek z załączonym aktualnie biegiem i prędkością obrotową silnika. Czyli jedziesz 70km/h występują drgania i zmieniasz bieg na wyższy/niższy obserwując czy się nasilają lub zanikają bez zmiany prędkości.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Gru 2022, 16:41

Właśnie przy zmienie biegów drgania nie zwiększają się ani nie maleją. Choć jak wrzucę na całkowity luz to w tym momencie jak bym czuł spadek drgań
klonator4
Nowicjusz

20 Gru 2022, 20:29

Sprawdź czy nie masz lodu/śniegu wewnątrz felgi miałem takie akcje zimą :D
Grzegorz230V
Obserwowany

21 Gru 2022, 15:06

Aż dziwne choć prawdziwe, mogło tak być bo jak teraz zrobiło się cieplej nagle wszystko minęło. Nie przyszło mi to do głowy nawet że mógł być tam lód. No nic na ta chwilę wszystko dobrze oby tak było cały czas.
klonator4
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Niro Hybrid - test spalania
    Ten kompaktowy crossover jest jedynym w tym zestawieniu reprezentantem innego kraju niż Japonia. Oferowany od 2016 roku przez koncern Kia model Niro jest pierwszym crossoverem tej marki z napędem hybrydowym. W 2019 roku poddano ...
    Audi e-tron GT concept - napęd, wydajność i zasięg
    434 kilowaty (590 KM) mocy systemowej – to imponujący jak na w pełni elektryczne auto wynik. Do przedniej i do tylnej osi dopasowano dwa osobne silniki elektryczne. Oba to pracujące non-stop silniki synchroniczne. Moment ...