Drgania silnika na postoju i przygasanie podczas ruszania

11 Lip 2018, 20:24

Witam. Kupiłem samochód vw fox 1.2 benzyna w którym dzień po zakupie zauważyłem następujące problemy : silnik trzęsie się na postoju na minimalnych obrotach drgania są odczuwalne a nawet bardzo w środku podczas np. stania na światłach , gdy auto stoi pod górkę drgania sa lżejsze , a gdy dodam gazu drgania silnika ustają całkowicie. A drugi problem to przygasanie podczas ruszania. Gdy ruszam I delikatnie dodaję gazu żeby nie pilowac samochodu to samochód delikatnie zaczyna ruszać i jest spadek obrotów tak że muszę dodać więcej gazu aby samochód nie zgasł. I zastanawiam się co może być tego przyczyną? Czy może to być nie pracujący cylinder? Czy może poduszki silnika? A może coś innego? Pozdrawiam I dziękuję za odpowiedzi
mrowa95ss
Nowicjusz

12 Lip 2018, 10:31

Trzeba by było sprawdzić podłączając jakiś nawet darmowy interfejs jaki obroty ma silnik wtedy kiedy występują drgania, być może są za niskie i to będzie główna przyczyna tych problemów.

Trzeba również sprawdzić świece i kable zapłonowe w jakim są stanie oraz filtr powietrza. Takie rzeczy po kupnie samochodu powinno się wymienić jak nie wiemy kiedy poprzedni właściciel to robił.

Kolejna sprawa warto zajrzeć do przepustnicy i zobaczyć czy nie jest zbyt mocno brudna. W silniku 1.2 z tego co pamiętam nie ma silniczka krokowego i za obroty na biegu jałowym odpowiada bezpośrednio przepustnica sterowana elektronicznie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Lip 2018, 14:27

Możesz na początku wykręcić świece zapłonowe i zobaczyć jaki mają kolor i czy na wszystkich cylindrach silnik pracuje.
gber44

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia GT4 Stinger: 315 KM w koreańskim coupe
    Kia zaprezentowała koncepcyjne coupe o nazwie GT4 Stinger na salonie w Detroit. Pod maską Kia GT4 Stinger znajduje się turbodoładowany silnik benzynowy o pojemności 2 litrów, generujący moc 315 KM. Napęd jest przenoszony ...