Drgania , wibrowania przy przyspieszaniu audi a4 2,0tfsi

04 Mar 2013, 18:54

Witam posiadam audi a4 2006 rok 2,0 tfsi cabrio automat . Mam problem poniewaz przy ruszaniu i przyspieszaniu strasznie drga i wibruje samochod tak jak przy biciu koła ale to nie to. Koła przednie zostały sprawdzone. A mimo to przy ruszaniu nabieraniu predkosci cała kierownica oraz ogolnie auto całe sie tyrzesie itp .potem przy nabraniu i trzymaniu sie jakiej prędkosci jest juz to mniejsze ale przy dalszej probie przyspieszenia jest znow to samo. Co najwazniejsze przy puszczeniu pedału gazu wszystko jak by ręką odjoł. Faktem jest ze ostatnio auto dosdtało lekkiego strzała kołem w krawęznik ale poczatkowo jak by nie było to zauwazalne lub poprostu nie zwrociłem uwagi , no ale wczesniej tego nie było. I teraz pytanie czy mozliwe ze półos sie zgieła lub cos z przegubami czy moze sie okazac cos wiecej typu skrzynia czy sprzęgło ??
grzegorza4
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 03 1989
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: audi a4 b7 cabrio
Silnik: 2.0 tfsi 200 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

06 Mar 2013, 20:14

Po uderzeniu w krawężnik mogło dojść do skrzywienia felgi lub któregoś wahacza i z stąd te dziwne wibracje.
Najpierw wyważ koło.
Potem sprawdź zbieżność.
Na samym końcu może być skrzywiona półoś.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

06 Mar 2013, 22:01

koła sprawdzone , półos oraz przeguby wyjete sprawdzone wszystko wydaje sie byc ok . Mozliwe jest ze uderzenie w krawęznik jest tylko przypadkiem sytuacji bo naprawde juz sam nie wiem czy te bicie wibracje i wstrzasy wywołane są sprawą napędu czyli półosi itp czy np skrzynią biegów bo silnik wydaje sie wszystko ok .
grzegorza4
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 03 1989
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: audi a4 b7 cabrio
Silnik: 2.0 tfsi 200 km
Rok produkcji: 2006

10 Mar 2013, 11:37

Może być problem z oponami. U mnie kiedyś kierownica drgała, na oponach niby nie było nic widać, ale po wymianie opon problem zniknął.
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1995

12 Sty 2014, 20:27

WITAM,rowniez mam ten sam problem audi a4 2.0 tfsi 2007 cabrio wersja usa
podczas przyspieszania w niskich obrotach sa dość mocne wibracje az w lusterku wstecznym rozmazują się auta :D :shock: może sa to poduszki walniete pod silnikiem lub skrzynia ??
może ktoś już rowiazal ten problem..?
adasko74
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 03 1996
Przebieg/rok: 28tys. km
Auto: audi a4
Silnik: 2 tfsi
Rok produkcji: 2007

25 Lip 2014, 20:47

I co rozwiazaliscie ten problem.
tomkowal12
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 11 1973
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna zmiana pasa ruchu - martwe pole w lusterku
    W ubiegłym roku nieprawidłowa zmiana pasa ruchu była przyczyną 480 wypadków drogowych spowodowanych przez kierujących(1). Manewr ten wykonujemy tak często, że łatwo możemy zapomnieć się i nie skontrolować wcześniej ...