Droga dwukierunkowa jednojezdniowa różne prędkości - RUSIEC

09 Lis 2012, 00:33

Postanowiłem opisać moim zdaniem ciekawą sytuację dotyczącą zdjęcia z fotoradaru zrobionego przez Straż Gminną na terenie zabudowanym pojazdowi poruszającemu się w kierunku "I" w miejscowości Rusiec gm. Nadarzyn.

Najbardziej interesujący jest fakt że na odcinku drogi między zakrętem, a skrzyżowaniem w kierunku "I" obowiązuje prędkość 30km/h, a na tej samej drodze tylko w przeciwnym kierunku "II" dopuszczalna prędkość to 50km/h ponieważ nie jest ograniczona przed zakrętem żadnymi znakami.

Drugą ciekawostką jest ustawienie znaków przed zakrętem z jednej i drugiej strony, są one zamienione miejscami.

Dla zobrazowania o co mi chodzi narysowałem szkic drogi i znaków które znajdują się na tym odcinku. Fragment drogi o którym mowa można zobaczyć na tej mapie

Droga dwukierunkowa jednojezdniowa różne prędkości - RUSIEC

Co myślicie o takiej sytuacji? Czy sytuacje tego typu powinny mieć miejsce?
Przypuszczam że w Polsce jest wiele podobnych sytuacji gdzie czeka się na kierowców, żeby tylko uwiecznić ich na zdjęciu.

Dla mnie to wygląda na ewidentne wyciąganie kasy od kierowców.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

12 Lis 2012, 15:13

siedzę nad tym obrazkiem dobre 15 minut i zastanawiam się czy jestem aż tak ciemny, że nie widzę tu nic nadzwyczajnego?

Z tego co opisałeś wnioskuję, że kierowca jechał 50km/h i radar strzelił mu fotkę bo
"powinien" jechać 30?
nie rozumiałem miłości do samochodów... póki nie kupiłem Audi
Mietek851
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

12 Lis 2012, 16:20

Mietek851 napisał(a):Z tego co opisałeś wnioskuję, że kierowca jechał 50km/h i radar strzelił mu fotkę bo
"powinien" jechać 30?

Tak dokładnie o to chodzi :)
Czy nie dziwne jest że w jedną stronę można jechać 30km/h a w drugą 50km/h?

Problem już rozwiązany okazało się że ktoś ukradł znak odwołujący ograniczenie 30km/h za zakrętem jadąc w kierunku "I". Dopóki się nie pojawi ponownie obowiązuje niestety to co jest aktualnie na mapce widoczne.
ArteK
Forum Samochodowe

12 Lis 2012, 22:24

ale przecież to normalne, że w różne strony obowiązują różne prędkości, nic w tym dziwnego niema,
bardzo częsta sytuacja, zwłaszcza przy wyjazdach/wjazdach na drogi ekspresowe itp
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

12 Lis 2012, 22:30

pocieszny napisał(a):bardzo częsta sytuacja, zwłaszcza przy wyjazdach/wjazdach na drogi ekspresowe itp

Zgadza się, tam są jakieś podstawy do tego żeby ograniczyć prędkość :) tu natomiast nie ma bo droga w obie strony wygląda tak samo na tym odcinku. Dlatego zastanawiałem się nad tą sytuacją, ale dowiedziałem się że brakuje odwołania 30km/h i ma zostać postawione :ok:
ArteK
Forum Samochodowe

28 Kwi 2013, 21:00

nie rozumiem czemu się dziwicie, przecież w Polsce jest dużo takich sytuacji
Moim zdaniem to żeby to wszystko uporządkować to trzeba by było od nowa na każdej drodze ustawić znaki, tylko żeby tym się zajeli np. egzaminatorzy lub instruktorzy , ponieważ oni znaja sie na prawie i spotykaja takie sytuajce na codzień
Freqq
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 08 2012
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

(nie)Wiadome zmiany w branży motoryzacyjnej
    Cenowa karuzela w branży motoryzacyjnej dopiero się rozkręca. Zmiany w mandatach czy cenach samochodów to nie wszystko. Modyfikacje czekają kierowców również w zakresie cen OC. Przeciętny koszt ubezpieczenia ...