REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
jeśli nie ma znaku zakazu zatrzymywania się to może się zatrzymać i chwilę stać w bramie, ale to nie jest miejsce parkingoweugo napisał(a):Czy takie stawanie komuś na podjeździe i zastawianie wjazdu jest legalne?
ugo napisał(a):Podjazd jest mój więc na bramie chyba mogę ustawić taki znak podobnie jak to robią supermarkety na ich parkingach?
eaxene napisał(a):ugo napisał(a):Podjazd jest mój więc na bramie chyba mogę ustawić taki znak podobnie jak to robią supermarkety na ich parkingach?
Tylko że one[te znaki] nie mają żadnego znaczenia prawnego. No chyba, że doszłoby do kolizji to można byłoby je uznać niejako pomocniczo(gdyż stosuje się wtedy pomocniczo kodeks drogowy)
ugo napisał(a):Często widze jak na parkingach na marketach jeżdżą pod prąd mimo znaków więc co szkodzi wyremontować sobie samochód za ubezpieczenie takich co jeżdżą pod prąd. Wystarczy jechać przepisowo
ugo napisał(a):Czyli teoretycznie jadę drogą i widzę, że klient stoi na podjeździe gdzie go nie powinno być bo stoi znak a ja nie mogę wjechać na posesję więc wale kolesiowi w drzwi i dzwonie po Policje oczywiście dostaje odszkodowanie z OC klienta bo jego wina - stał pod zakazem. Oczywiście nie zauważyłem, że tam stoi.
ugo napisał(a):Czy takie stawanie komuś na podjeździe i zastawianie wjazdu jest legalne?
pocieszny napisał(a):[...]i właściciel ma swoje "auto" po przeciwnej stronie ulicy z niewielkim modelingiem[...]
ależ jak najbardziejsafari napisał(a):pocieszny napisał(a):[...]i właściciel ma swoje "auto" po przeciwnej stronie ulicy z niewielkim modelingiem[...]
i właściciel tego auta może podać Cię do sądu za uszkodzenie mienia. W ogóle samo przestawianie czyjegoś auta jest "nielegalne". Mogą to robić specjalne służby na polecenie policji.
Sam fakt istnienia bramy powoduje, że nie można tam parkować (przepisy K.D.), więc znaki typu "zakaz zatrzymywania się i postoju" są zbyteczne.
Jeśli postawisz auto komuś w bramie, ale będziesz w tym samochodzie siedział jako kierowca, to nie masz co się martwić, jeśli taki znak widnieje na bramie. Co innego, jeśli masz zamiar wyjść na zakupy...
lipmar1789 napisał(a):Właśnie dlatego nie wiem po co ktoś umieszcza takie znaki
lipmar1789 napisał(a):ale mam jeszcze pytanie, czy istnieje jakaś wzmianka o tym w kodeksie lub innych przepisach ruchu drogowego? Potrzebuje to wszystko jakoś uzasadnić a nic nie mogę znaleźć,