Drogówka - kontrola

10 Gru 2009, 18:26

Dokładnie to 5 zł kosztuje sprawdzenie i nabicie, nie nie szkoda po prostu chce wiedzieć czy w autach osobowych jest nadal wymagana, jak wcześniej napisałem.
Chodzi Mi o to że słyszałem że nie będzie (jest) wymagana w autach osobowych, ze względu że jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto, Jak sam napisałeś 50% nie działa, a jak zadziała i tak jest zbyt mała aby ugasić, więc bez sens jest coś takiego wozić
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

10 Gru 2009, 18:28

pocieszny napisał(a):
artj napisał(a):to proszę powiedzieć, że ma ona być sprawna. Jeżeli nie wierzy, niech sprawdzi i zapłaci za jej ponowne napełnienie.
ok zgodze się ale co jak nie zadiała??
używamy na rajdach dość często gaśnicy i jest mały problem ponad 50% "samochodówek" po prostu nie działa :mrgreen: tak ci żal wydać 10 zeta na gwarancje działania? :wink:
ja osobiście mam większą w auce bo kilówką czy nawet 1,5 kg to nic nie ugasisz :mrgreen:

To niech potem udowodni że nie zadziałała, tak czy tak musi Ci zapłacić za użycie jej, więc żaden tego nie zrobi
artj
Początkujący

10 Gru 2009, 21:21

Pytanie - czy policjant ma prawo do sprawdzania sprawności gasnicy?Prosze tylko o odpowiedzi z konkretnymi artykułami ustawy.
W ten sposób sami sobie odpowiecie na ten problem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Gru 2009, 13:40

Gasnica w każdym samochodzie jest obowiązkowa. policjant nie sprawdzi jej legalizacji tylko czy jest. jak jest to oko, nie ma problemu. jak nie na to mandat. można też zatrzymać dowod rejestracjny (choć z tym się nie spotkałem). ponieważ pojazd nie jest należycie wyposażony, diagnosta dopuszczając pojazd do ruchu powiniem również sprawdzic czy posiadasz gasnice i trójkąt.
scyzor 23
scyzor23
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

11 Gru 2009, 13:54

Jak nie ma nalepki ważnej, to policjant powie, że gaśnica jest w złym stanie i koniec dyskusji. Choćby gaśnica była nowa, to będzie gadał jak osioł, że jest w złym stanie, że zaniedbana i to wystarczy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Gru 2009, 16:11

Dishman - tak policjant nie może powiedzieć, gdyż policjant nie ma uprawnień do sprawdzania czy gasnica jest sprawna czy nie i czy ma ważną i czy wogóle ma legalizację. to może zrobić tylko min. uprawniony strażak.
scyzor 23
scyzor23
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Reflektory z diodami LED (2007)
    W 2007 roku epokę reflektorów z emitującymi białe światło diodami LED zapoczątkował Lexus. Jako pierwszy producent zamontował je w światłach mijania auta produkowanego na szeroką skalę, a dokładnie w swoim flagowym ...

12 Gru 2009, 11:58

scyzor23 napisał(a):Dishman - tak policjant nie może powiedzieć, gdyż policjant nie ma uprawnień do sprawdzania czy gasnica jest sprawna czy nie i czy ma ważną i czy wogóle ma legalizację. to może zrobić tylko min. uprawniony strażak.

I tu się zgadzam z kolegą, po prostu wystarczy że jest, jak pisałem wcześniej.
artj
Początkujący

13 Gru 2009, 15:20

Gaśnica ma być utrzymana w należytym stanie, czyli nie może być np. pordzewiała. Przy kontroli drogowej jest słowo przeciwko słowu. A policjant co zechce to zrobi.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Gru 2009, 14:20

Witam :) czytam tutaj wypowiedzi na temat gaśnic i muszę dodać 3 grosze od siebie. W temacie gaśnic jestem trochę obeznany :) (ojciec ma firmę zajmującą się sprawami bhp)

W samochodzie osobowym wymagana jest gaśnica 1kg nie mniejsza, proszkowa.
Legalizacja gaśnicy przeprowadzana jest co roku i kosztuje ok 5 zł (cena podana przeze mnie to cena w firmie taty). Remont natomiast dla przykładu kosztuje 15,- i w zależności od stanu gaśnicy obejmuje (malowanie, wymianę proszka gaśniczego, wymianę ładunku co2 na nowy itp)Po takim remoncie gaśnica dostaje u nas 3 lata gwarancji na proszek (po tym czasie trzeba gaśnicę od nowa naładować). Dla przykładu większość gaśnic nowych (np. firmy "Kamelmag") ma gwarancję na proszek tylko 2 lata.

Co do spr gaśnicy przez policję to zależy na kogo się trafi. Jeden spr czy gaśnica w ogóle jest inny natomiast obejrzy ją dokładnie (Pleszew, mieliśmy 2 klientki które spóźniły się z legalizacją o ok 2 tyg i dostały 50,- mandatu). Sam byłem zatrzymany do kontroli w Pleszewie (samochód opisany :P z "byczym" napisem "gaśnice") a jedynym powodem kontroli była chęć spr gaśnicy (zatrzymywali ok co trzeci samochód).
Mandat nie tylko można otrzymać za brak legalizacji, czy gaśnicy. Taki "prezencik" od policjanta możemy również otrzymać jeśli "główna" etykieta gaśnicy jest nieczytelna, lub została ona zaklejona "karteczką legalizacyjną" (do takich wypadków dochodzi jeśli ktoś zakupi kontrolkę pod supermarketem i nakleja ją wg własnych upodobań). Tak więc jeśli szczędzimy na takim interesie (remont lub kupno nowej gaśnicy) to chociaż utrzymujmy ją w dobrym stanie :)

Co do wielkości gaśnicy to jest ona zdecydowanie za mała jeśli chodzi o ugaszenie większego "pożaru", ale myślę, że jeżeli nie spanikujemy i wiemy jak się z gaśnicą obchodzić to są duże szanse na ugaszenie mniejszego płomienia.

Co do kolegi scyzor23 to ja proponuję domagać się strażaka podczas kontroli. Bez mandatu się nie obejdzie, a żeby sprawdzić stan gaśnicy nie trzeba być nie wiadomo jakim
znawcą (dana remontu/produkcji, przegląd, zawleczka i plomba, czy nie ma proszku w dyszy, no i jeśli mamy ciśnieniową to spr ciśnienia na manometrze).

Do kolegi pocieszony:
Mieliśmy klienta który woził w maluszku gaśnicę 6kg :)
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Kalisza
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra f kombi
Silnik: x14nz 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

06 Lut 2010, 11:26

Dam przykład nagranych przez kierowców policyjnych kontroli drogowych. Gdzie zatrzymani kierowcy wykazali się pełnym profesjonalizmem i znajomością prawa...
Przy okazji przeglądania portalu YouTube znalazłem coś takiego. Proszę zobaczyć....

Zarejestrowana policyjna kontrola drogowa na Białorusi

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TiNH2Wr-dCY&feature=player_embedded[/youtube]

Zarejestrowana policyjna kontrola drogowa na Mołdowie

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=c_nir6261ac&feature=player_embedded[/youtube]

Zarejestrowana policyjna kontrola drogowa na Ukrainie

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NCURf0LsXzU&feature=related[/youtube]

Teraz porównajcie jak to się ma do policyjnych kontroli drogowych w Polsce? Kto ma większe prawa jako obywatel? Czy my polscy kierowcy? czy kierowcy tych krajów Białorusi, Mołdowy, Ukrainy które pokazałem w kilku filmach? Albo Polska jest krajem bezprawia? i w porównaniu z tymi krajami służby publiczne w Polsce w postaci policji nie przestrzegają naszych swobód obywatelskich. Zabranie temu młodemu studentowi telefonu, bezprawne zatrzymanie, wywiezienie go na posterunek policji a potem bezprawne przeglądanie jego prywatnej własności i usunięcie nagranego filmu jest czymś nagannym i bezprawnym!!! Znalazłem wcześniej na YouTube film z podobną sytuacją jak to gdzieś w Rosji policjant próbował zabrać kamerę na ulicy filmującemu go mężczyźnie policjant został zwolniony z pracy- było to bezprawne zachowanie. Jak mi się ponownie uda odnaleźć ten film z tym rosyjskim policjantem to go państwu pokaże na forum. Filmy które przytoczyłem są tylko przykładami, chce nadmienić, że takich filmów na YouTube.com znajdziecie bardzo dużo- niektóre o bardziej ciekawszej treści niż te które przytoczyłem na tym forum... Nie znajdziecie natomiast żadnego filmu na YouTube nagranego przez kierowcę podczas polskiej kontroli policyjnej.

Policja nagrywa nas na różnego rodzaju fotoradary, kamery np. podczas nagrywania chociażby programu Uwaga Pirat na TVN... My kierowcy też zacznijmy wozić ze sobą kamerę i też nagrywajmy polskich policjantów podczas tego jak nas kontrolują a unikniemy wielu dziwnych sytuacji, a czasem łamania prawa przez policję... Prawo nie zabrania filmowania funkcjonariuszy publicznych na służbie... Nie bójmy się oddawać spraw do rozpatrzenia przez sąd. Żyjemy w wolnym kraju, w kraju, który jak się ciągle mówi jest Państwem Prawa. Policjanci mogą tylko tyle na ile im prawo pozwala. Więc łobuzów policjantów którzy łamią prawo podawać do sądu. Sąd musi ich ukarać... Czytajmy Konstytucję RP, czytajmy różnego rodzaju książki prawnicze, kodeks karny... Uczmy się jakie mamy prawo, co nam wolno a czego nie wolno... Nie chowajmy więc głowy w piasek tylko walczmy o swoje. Ale musimy walczyć nikt za nas tego nie zrobi!!! Skończyło się bezprawie Milicji w PRL-u!!!

Konstytucja Rzeczpospolitej Polskiej w takich przypadkach mówi:

Art. 7.
Organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa.

Art. 31.
podpunkt 2. Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje.

Pozdrawiam
andy00
Nowicjusz

Miejscowość: Londyn

10 Lip 2010, 14:14

Mam takie pytanie. Czy policja drogowa może wsadzić pasażera auta po piwie do radiowozu i go zatrzymać, a później wozić z jednego komisariatu na drugi aby go umieścić w izbie zatrzymań?, ponieważ inny kierowca zadzwonił na policję z informacją, że ów pasażer właśnie kieruje autem.
Magday
Nowicjusz

12 Lip 2010, 00:17

MotoAlbercik sledze ten temat i udzielasz odpowiedzi niepełnych lub według starych przepisów.gaśnica ma być w każdym aucie.przeprowadzona interwencja czy kontrola nic nie ma nic wspólnego do odwołania się od mandatu.co sędziego obchodzi czy policjant się przedstawił,czy miał czapkę i inne bzdury.ujawnił wykroczenie i za to ukarał.a tak po za tym to za brak gaśnicy w pojeżdzie podczas kontroli policjant ma prawo ukarać kierowcę mandatem od 50 zł do 200zł.a w myśl nowego rozporządzenia powinien zabrać dowód rejestracyjny.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań