Drogówka - kontrola

06 Sie 2009, 20:45

Witam. Mam nadzieje ze dobry dział wybrałem na ten temat.

Otóż chciałem zapytać Was w jaki sposób policjant drogówki ma obowiązek nas zatrzymać?

Dziś dostałem mandat za pasy ale później tato powiedział mi że mogłem go nie przyjmować wcale.

Zamiast zatrzymać mnie przy użyciu 'kogutów' policjant jadąc za mną mrugał mi światłami i trąbił na mnie. A kiedy już się zatrzymałem wcale się nie przedstawił tylko od razu ze zostałem zatrzymany za pasy. Czy w takiej sytuacji miałbym racje nieprzyjmując mandatu ?
Ostatnio edytowany przez GrzesiuS, 06 Sie 2009, 22:19, edytowano w sumie 1 raz
GrzesiuS
Nowicjusz

07 Sie 2009, 16:47

Mandatu możesz zawsze nieprzyjąć - to twoje prawo.Policjant wypisując ci mandat ma OBOWIĄZEK cię o tym powiadomić.Jak nie przyjmiesz mandatu,to sprawa jest kierowana do sądu grodzkiego,w którym policjant musi przedstawić dowód - ty możesz zawsze powiedzieć,że pasy miałeś.Chyba,że policjant nagrał na wideorejestratorze,wówczas dowód jest niepodważalny.
Wg przepisów policjant może zatrzymać samochód za pomocą włączenia sygnałów świetlnych i dzwiękowych na kilka sekund lub za pomocą lizaka.W terenie zabudowanym może to być radiowóz oznakowany lub nieoznakowany.Po zatrzymaniu samochodu kierowca nie może wysiadać z pojazdu i trzymać ręce na kierownicy,oraz czekać aż policjant podejdzie.Jeżeli policjant jest umundurowany,to ma obowiązek się przedstawić oraz podać z jakiej jest komendy i jakiego wydziału oraz podać przyczynę zatrzymania.Niedpopuszczlne jest pytanie kierowcy "czy wie pan dlaczego pan został zatrzymany?"
Tutaj masz opisaną całą procedurę : http://www.walbrzych.policja.gov.pl/www ... e&numer=17
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 07 Sie 2009, 17:18, edytowano w sumie 1 raz
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Sie 2009, 17:08

GrzesiuS napisał(a):Czy w takiej sytuacji miałbym racje nieprzyjmując mandatu ?

Nie, sposób zatrzymania nie ma nic do wystawienia mandatu. Nie wpływa bowiem na fakt, czy miałeś pasy, czy nie.
Możesz złożyć skargę do komendanta tego policjanta.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Sie 2009, 18:27

jest na to jakis druk albo cos ? zebym wiedzial w jakiejs to formie zrobic
GrzesiuS
Nowicjusz

09 Sie 2009, 06:17

Tylko pamietaj ze jak przyjoles mandat to rowna sie z tym ze sie przyznales do winy.
JimiEx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

09 Sie 2009, 08:16

no dobrze. fakt ze mialem nie zapiete pasy i zaplace mandat ale funkcjonariusze przeprowadzili kontrole nie prawidlowo i zamierzam to zglosic
GrzesiuS
Nowicjusz

09 Sie 2009, 11:42

No to musisz napisać skargę na tego funkcjonariusza.Skargę możesz napisać na zwykłej kartce A4 i musisz ją zanieść na policję.Skarga powinna być skierowana do przełożonego tych funkcjonarouszy,czyli do komendanta wydziału,do którego należeli policjanci.Zazwyczaj jest to ruch drogowy(na boku radiowozu literka R).Zrób sobie też kopię tej skargi i niech ci sekretarka tego wydziału podbije to jako potwierdzenie.Tak więc z jednej strony u góry piszesz datę,miejscowść,a z drugiej strony piszesz,do kogo skargę kierujesz.Musisz również napisać "tytuł" pisemka,czyli "skarga na nieprawidłowy przebieg kontroli drogwej".Dobrze by było,jakbyś miał numer służbowy tego policjanta albo numer rejestracyjny lub boczny radiowozu.W skardze musisz napisać kiedy ta kontrola miała miejsce(data i godzina),w jakim miejscu(numer lub nazwa ulicy i miasto) oraz opisać cały przebieg kontroli,zaczynając od sposobu zatrzymania.Jeżeli policjant nie poinformował cię o tym,że masz prawo mandatu nie przyjąć,możesz również o tym napisać i masz prawo się od tego mandatu odwołać.Możesz napisać,że tak nie było(ale musisz mieć pewność,że nie ma nagrania,na którym widać,że masz np. nie zapięte pasy).Wówcvzas sprawa prawdopodobnie zostanie skierowana do sądu grodzkiego,w którym policjant będzie musiał przedstawić dowód,że miałeś te pasy faktycznie niezapięte.Dobrze by też było,jakbyś miał jakiegoś świadka,który potwierdzi to zdarzenie.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 09 Sie 2009, 11:49, edytowano w sumie 1 raz
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Sie 2009, 11:45

Mam tylko jego numer slozbowy bo mi sie nie przedstawil :) I wielkie dzieki:) Zbiore wszystkie informacje i tak zrobie :)
GrzesiuS
Nowicjusz

10 Gru 2009, 12:25

Witam. Co sposobu zatrzymania do kontroli to policjamt ma zatrzymać pojazd w sposób widoczny dla kierowcy. Może to tego użyć latarki ręki, tarczy lub sygnałów. Zatrzymałeś się to znaczy, że widziałeś że policja chce cie zatrzymać. Policjant ma obowiązek podac powód zatrzymania co uczynił wg twojej relacji. ma też obowiązek na początku się przedstawić podając stopień imię inazwisko oraz jednostkę w której służy. Czesto osoba zatrzymana do kontroli nie pamięta że policjant się przedstawił, bo jest zdenerwowany, Zawsze można poprosic o ponowne przedstawienie się i na pewno policjant to uczyni. Co do mandatu jęzeli wykroczenie zostało popełnione to nie maco sie spierac,przyjąleś mandat i koniec zgodziłeś się z tym. Tato ci powiedział że mogłećś nie przyjąc. Sąd w takiej sytuacji nie rozważa czy miaałeś zapięte pasy, tylko co było powodem ich niezapięcia (na rana cięta brzucha), a tłumaczenie się ze odpiołes jak się zatrzymałeś to jest wątpliwe,, bo jak ktoś napisłą masz obowiązek położyć rece na kierownicy i ty jak i pasażerowie macie obowiązek stosować sie do poleceń plicjanta. mając prawo jazdy musisz o tym wiedzieć. a pewnie policjant nie kazał ci pasów odpinać. co do skargi możesz ja napisać ale na 99% bedzie bezzasadna - napisz jaką dostałeś odpowieź. pozdrawiam . Policjant RD.
P.S. Radiowóz RD mmie musi mieć literki "R" z boku na drzwiach pojazdu.
scyzor 23
scyzor23
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

10 Gru 2009, 13:22

A Ja mam pytanie co do wyposażenia auta, a dokładnie o gaśnice, czy jest obowiązkowa w samochodzie osobowym?, ostatnio Policjant nie miał do czego się przyczepić a widać bardzo mu zależało i wynalazł brak gaśnicy, Na komisariacie odbierając dowód rejestracyjny wszyscy się dziwili i pytali po kilka razy czy na pewno tylko za brak gaśnicy :shock: ?, bo wierzyć nie mogli :mrgreen:
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

10 Gru 2009, 13:44

GrzesiuS napisał(a):no dobrze. fakt ze mialem nie zapiete pasy i zaplace mandat ale funkcjonariusze przeprowadzili kontrole nie prawidlowo i zamierzam to zglosic
no to kolego gratulacje na następny raz będziesz miał baaardzo prawidłową kontrolę zgodnie z regulaminem a skończy się ona zlawetowaniem samochodu i zabraniem dowodu jak policjant będzie wredny to poprosi ITD a ci to już ci wszystko w aucie przegrzebią :mrgreen:
"Jaku Kuba Bogu tak Bóg Kubie" :mrgreen:

@arj tak gaśnica to jest sprzęt wymagany, sprawdzany być powinien przy każdej kontroli drogowej, sprawdza się też datę przydatności a nie tylko czy jest ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Gru 2009, 17:30

Nie no że wymagana była to wiem, co do daty następnej legalizacji to nie jest wymagane (ma być utrzymana w stanie dobrym i sprawna) dokładnie nie zacytuje rozporządzenia, a nie chce Mi się szukać, więc w/g tego rozporządzenia nie ma słowa o dacie przydatności.
Tylko coś Mi się obiło o uszy że w autach osobowych nie świadczących usług transportowych, ani nie przewożących osób odpłatnie ( czyt. prywatnych) nie jest wymagana i o to dokładnie chce zapytać czy coś takiego weszło w życie, czy było (jest) tylko propozycją zmiany zapisu w kodeksie drogowym?
artj
Początkujący

10 Gru 2009, 18:01

jest wymagana w każdym samochodzie :wink:
a legalizacja i data przydatności jest sprawdzana i za brak takowej można stracić dowód rejestracyjny
co do przepisów masz racje nie ma tam nic napisane, ale mandat i tak dostaniesz 50 zeta ;),
możesz nie przyjąć i iść do sądu i kłucić siże nie ma obowiązki sąd przyzna ci racje ( prawdopodobnie) ale stracisz na to 2 dni (co najmniej) i więcej kasy na jeżdżenie niż na mandat ;) a legalizacja kosztuje 10 zeta i nie jest problemem :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez pocieszny, 10 Gru 2009, 18:10, edytowano w sumie 1 raz
pocieszny
Forumowicz VIP

10 Gru 2009, 18:06

- Przepisy ustawy Prawo o ruchu drogowym określają, że gaśnica powinna być:

* utrzymana w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie;
* umieszczona w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia (nie dotyczy to motocykla). I to wszystko.

Gdyby okazało się, że podczas kontroli drogowej policjant zażyczy sobie okazania dokumentu legalizacji gaśnicy, to proszę powiedzieć, że ma ona być sprawna. Jeżeli nie wierzy, niech sprawdzi i zapłaci za jej ponowne napełnienie.
Dodam, że również przepisy przeciwpożarowe nie zobowiązują właścicieli samochodów do okresowej konserwacji gaśnic. Dlatego termin jej ważności też nie powinien być przedmiotem kontroli drogowej. W razie stwierdzenia przekroczenia tego terminu organ kontrolny nie może z tego powodu zatrzymać dowodu rejestracyjnego ani ukarać kierującego mandatem. Natomiast może go pouczyć o potrzebie konserwacji i sprawdzenia gaśnicy, aby w sytuacji, gdy zajdzie potrzeba jej użycia, zadziałała ona sprawnie i skutecznie.

Jedynym wyjątkiem są pojazdy przewożące materiały niebezpieczne - gaśnice samochodowe powinny być poddawane przeglądowi według wskazań producenta, ale nie rzadziej niż raz do roku.
1) Dz.U.2003.32.262
2) Dz.U.2003.227.225

"Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. Nr 32 poz. 262) z dnia 26 lutego 2003 r.-pojazd samochodowy powinien być wyposażony w gaśnicę. Polskie Normy (np.PN-92/M/51079) określają zaś ich warunki techniczne. Ponadto producent dołącza do gaśnicy informacje o jej właściwościach oraz okresach gwarantowanej sprawności i zasadach przeglądów/konserwacji. Podczas kontroli drogowej policjant może sprawdzić czy pojazd jest wyposażony w gaśnicę. Zwróci również uwagę na jej metryczkę z potwierdzeniem przez uprawniony podmiot sprawności środka gaśniczego jak również czy nie jest zużyta bądź nie posiada np. uszkodzeń dyskwalifikujących jej sprawność."
Więc w/g tego rozporządzenia policjant jedynie może zwrócić uwagę a nie zabrać dowód
Ostatnio edytowany przez artj, 10 Gru 2009, 18:21, edytowano w sumie 1 raz
artj
Początkujący

10 Gru 2009, 18:13

artj napisał(a):to proszę powiedzieć, że ma ona być sprawna. Jeżeli nie wierzy, niech sprawdzi i zapłaci za jej ponowne napełnienie.
ok zgodze się ale co jak nie zadiała??
używamy na rajdach dość często gaśnicy i jest mały problem ponad 50% "samochodówek" po prostu nie działa :mrgreen: tak ci żal wydać 10 zeta na gwarancje działania? :wink:
ja osobiście mam większą w auce bo kilówką czy nawet 1,5 kg to nic nie ugasisz :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP