REKLAMA
Witajcie,
otóż po niezbyt przyjemnej przygodzie z moim pierwszym pojazdem który kupiłem, szykuje się na zakup nowego samochodu.
Moim pierwszym samochodem był Fiat Punto 2 z kartonem 1.2 16v pod maską i instalacją gazową. Nie było to auto marzeń, ale było. Dużo z nim miałem przygód mniej lub bardziej uczciwych ze względu na jego przeszłość, ale przemilczę jego eksploatacje.
Rozpoczynam poszukiwania drugiego samochodu, z którym spędzę chyba sporo swojego życia. Aby ułatwić pomoc o którą bardzo proszę, wypiszę czym kierować będe się przy zakupie nowego samochodu.
- Duża pojemność, może 6 cylindrów. Chodzi o trasy jakie pokonuje codziennie samochodem. Minimalnie 16 kilometrów w jedną stronę do pracy/szkoły sięgając nawet do 50. (Mowa o podróży w jedną stronę.)
Chętnie posłuchałbym czy warto kupować auto które nie będzie wyło jak wilk do księżyca przy prędkościach autostradowych. Niestety ale mam ciężką nogę, i moje Punto uświadomiło mnie że potrzebuje większej pojemności.
- Oszczędność bądź trwałość samochodu. Wiem że łatwo jest powiedzieć że szukam taniego w serwisowaniu auta, ale myślałem nad czymś droższym, aby po prostu mniej problemów sprawiało w eksploatacji. Mniej wymian, usterek. Ze swoim Puntem miałem pełno drobnych przygód, które na dłuższą metę sumowane wcale nie świadczyły o tak taniej eksploatacji. Owszem, byłoby tanio gdybym nic z tym nie robił.
- Możliwość zamontowania/kupno już z istniejącą instalacją LPG. No niestety, dla mnie to ogromna oszczędność zwłaszcza przy zakupie samochodu o większej pojemności.
- Wygoda podróżowania. Szerokie wygodne siedzenie, w miarę dużo miejsca w kabinie. Jako przykład auta które ewidentnie nie jest dla mnie podam Audi A3 8l. Ciasnota, już nie mówiąc że mam swoje gabaryty.
- Wielkość samochodu. Raczej kieruje się już w segment wyżej. Coś pokroju sedana/coupe. Z ukierowaniem na sedana. Aby ktoś w tym aucie mógł wygodnie wsiąść i jechać.
Nie jestem osobą wybredną, jeśli auto mi się podoba, może mieć dużo lat. No i nie być multiplą. Troszeczkę szukałem w sieci pojazdów które mogłyby by mnie zainteresować, ale wolę popytać kogoś kto się na tym może znać bardziej ode mnie.
Moje poszukiwania zainteresowały mnie następującymi modelami.
- Opel Vectra C z silnikiem 1.8 jako opcja oszczędna, w sumie ciekawa.
- BMW E46 w sedanie bądź coupe jako wersja wysoka, raczej silniki 6 cylindrowe czyli 1.8 odpadłby. Czy to fajny i dobry samochód ?
- BMW E90 już jako fanaberyjny wybór.
- Citroen C5 III jako dość dziwny wybór.
- VW Passat B6 też mi się bardzo podoba, ale ciężko pewnie o ciekawy egzemplarz.
Auto mam w planach na przyszły rok. Mógłby ktoś podjąć dyskusje i powiedzieć jakie w jego opinii są ciekawe auta w takiej kwocie i czy te propozycje które podałem jakkolwiek mają racje bytu ?
Dziękuje z góry za pomoc i dyskusje.