Drugi samochód do 20 tysięcy złotych.

02 Wrz 2018, 21:51

Witajcie,

otóż po niezbyt przyjemnej przygodzie z moim pierwszym pojazdem który kupiłem, szykuje się na zakup nowego samochodu.

Moim pierwszym samochodem był Fiat Punto 2 z kartonem 1.2 16v pod maską i instalacją gazową. Nie było to auto marzeń, ale było. Dużo z nim miałem przygód mniej lub bardziej uczciwych ze względu na jego przeszłość, ale przemilczę jego eksploatacje.

Rozpoczynam poszukiwania drugiego samochodu, z którym spędzę chyba sporo swojego życia. Aby ułatwić pomoc o którą bardzo proszę, wypiszę czym kierować będe się przy zakupie nowego samochodu.

- Duża pojemność, może 6 cylindrów. Chodzi o trasy jakie pokonuje codziennie samochodem. Minimalnie 16 kilometrów w jedną stronę do pracy/szkoły sięgając nawet do 50. (Mowa o podróży w jedną stronę.)
Chętnie posłuchałbym czy warto kupować auto które nie będzie wyło jak wilk do księżyca przy prędkościach autostradowych. Niestety ale mam ciężką nogę, i moje Punto uświadomiło mnie że potrzebuje większej pojemności.

- Oszczędność bądź trwałość samochodu. Wiem że łatwo jest powiedzieć że szukam taniego w serwisowaniu auta, ale myślałem nad czymś droższym, aby po prostu mniej problemów sprawiało w eksploatacji. Mniej wymian, usterek. Ze swoim Puntem miałem pełno drobnych przygód, które na dłuższą metę sumowane wcale nie świadczyły o tak taniej eksploatacji. Owszem, byłoby tanio gdybym nic z tym nie robił.

- Możliwość zamontowania/kupno już z istniejącą instalacją LPG. No niestety, dla mnie to ogromna oszczędność zwłaszcza przy zakupie samochodu o większej pojemności.

- Wygoda podróżowania. Szerokie wygodne siedzenie, w miarę dużo miejsca w kabinie. Jako przykład auta które ewidentnie nie jest dla mnie podam Audi A3 8l. Ciasnota, już nie mówiąc że mam swoje gabaryty.

- Wielkość samochodu. Raczej kieruje się już w segment wyżej. Coś pokroju sedana/coupe. Z ukierowaniem na sedana. Aby ktoś w tym aucie mógł wygodnie wsiąść i jechać.

Nie jestem osobą wybredną, jeśli auto mi się podoba, może mieć dużo lat. No i nie być multiplą. Troszeczkę szukałem w sieci pojazdów które mogłyby by mnie zainteresować, ale wolę popytać kogoś kto się na tym może znać bardziej ode mnie.

Moje poszukiwania zainteresowały mnie następującymi modelami.
- Opel Vectra C z silnikiem 1.8 jako opcja oszczędna, w sumie ciekawa.
- BMW E46 w sedanie bądź coupe jako wersja wysoka, raczej silniki 6 cylindrowe czyli 1.8 odpadłby. Czy to fajny i dobry samochód ?
- BMW E90 już jako fanaberyjny wybór.
- Citroen C5 III jako dość dziwny wybór.
- VW Passat B6 też mi się bardzo podoba, ale ciężko pewnie o ciekawy egzemplarz.

Auto mam w planach na przyszły rok. Mógłby ktoś podjąć dyskusje i powiedzieć jakie w jego opinii są ciekawe auta w takiej kwocie i czy te propozycje które podałem jakkolwiek mają racje bytu ?

Dziękuje z góry za pomoc i dyskusje. :)
Stelczu
Obserwowany

03 Wrz 2018, 07:47

Jesli mowimy o aucie do 20tys to od razu e90 oraz c5 III mozesz odrzucic. Te auta w dobrym stanie to 30tys. Pasata b6 tez mozesz odrzucic ze wzgledu na brak dobrych silnikow benzynowych, ogolnie b6 to kiepska wersja passata.
E46 jak najbardziej 325i lub 330i, ale wez pod uwage ze to tez nie jest duze auto w srodku. Do tego miby ostatnie dobre bmw ale koszty tez moze generowac (chociaz pewnie mniejsze niz e90).
Vectra C jak najbardziej.
Mozesz dorzucic a4 b6 1.8t (4 cylindy ale fajna moc bez wycia, potencjal na wiecej, dobry pod lpg, raczej wiekszych problemow nie miewa).
Podobnie popatrz na volvo s60 2.4t.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

03 Wrz 2018, 08:13

Właśnie Volvo S60 miałem dopisać do puli. Z tej czwórki co w Twojej opinii jest najrozsądniejszym, a co najprzyjemniejszym wyborem. Strasznie ciągnie mnie do BMW ale wydaje mi się że np. Volvo wcale gorsze nie będzie. Vectra to wybór w mojej opinii nudny. Ale chętnie podjadę do jakiegoś sprzedawcy aby usiąść w samochodzie i porównać. Które z aut oferuje najwięcej miejsca dla kierowcy ? I dlaczego rekomendujesz akurat podane silniki ? 2.5 w Volvo to już wersja R ?

Bardzo dziękuje za odpowiedź. :)
Stelczu
Obserwowany

03 Wrz 2018, 08:39

Stelczu napisał(a):2.5 w Volvo to już wersja R ?
nie, to jednostka oferowana na w każdej wersji,
Ja e46 bym zamienił na e39. Duzo większa i co najważniejsze łatwiej kupić dobry egzemplarz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Wrz 2018, 09:51

S60 ma rewelacyjne fotele, ale ilość miejsca w środku nie powala. Przestronniejsze będzie S80.
20 tys.to budżet na rocznik 2004-2005 max. Polifty w dobrym stanie są dużo droższe.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Smog w samochodzie - czy to możliwe?
    Wielu kierowców sądzi, że osoby poruszające się samochodem są w mniejszym stopniu narażone na szkodliwe działanie zanieczyszczeń powietrza niż rowerzyści czy piesi. Tymczasem kierowcy nie mogą lekceważyć problemu smogu, ...