REKLAMA
Witam przychodzi czas na zmianę samochodu i tu jest dylemat.
Pracuję za granicą i raczej nie zmieni się to szybko.
Kasa jaką chcę przeznaczyć na nowy samochód to max 25tys zł im mniej tym lepiej
Obecnie bujam się starym busikiem więc chyba wszystko będzie cichsze i wygodniejsze.
Rocznie jak nie miałem wyjazdów po Polsce robiłem ok15tys. teraz dojdzie trasa i codzienny dojazd z hotelu do pracy.
Zależy mi na niezawodności nie ukrywam.
Najbardziej podoba mi się Skoda Octavia II po lifcie (deska rozdzielcza i ogólnie kokpit jest na tak cała bryła auta też mi odpowiada)
-raczej nie powinna być droga w utrzymaniu i ew. naprawach silnik jaki mnie interesuje to 1.9 TDI (chyba prosta i niezawodna jednostka)chcę dojechać spokojnie do celu nie muszę przyśpieszać w 3s do 100 chcę w wyprzedzić w miarę potrzeby bez pisania tego wydarzenia w kalendarzu tydzień wcześniej
Naczytałem się też i :
Ford mondeo MK4 (z zewnątrz fajny ale w środku ten kokpit jak dla mnie bardzo taki plastikowaty)
-tutaj nie mam pojęcia jak z kosztami i jaki silnik wybrać żeby nie było za mało chciałbym żeby samochód na trasie spalał tak 6-7l REALNIE max
Lexus IS200 Zewnętrznie i wewnątrz bardzo fajny ale jak z utrzymaniem go w stanie użytecznościw końcu to LEXUS drogo? Nie chwaląc się dbam o auto (busik jest na pewno lepiej utrzymany niż go kupiłem) Ale jak z lexusem? drogie są naprawy jaki silnik? (raczej diesel by mnie chyba interesował mam uraz do gazu,a druga sprawa gaz w polsce to albo jest strasznie słaby albo wałkują na stacjach)
Jak z elektroniką?
[historia z gazem - samochód kolegi na gazie z niemiec robi 380km tankując w polsce samochód robi 280km. Sprawdzane 2 razy więc nie ma możliwości o pomyłce w tym po niemczech teren pagórkowaty w polsce w zasadzie płaska trasa tu i tu pedał gazu w opór. Skąd różnica przeszło 100km?]
Citroen C5 z zewnątrz fajny ale w środku dla mnie nieakceptowanie praktycznie(kokpit), brzydal i już. Ale jeśli miałby być niezawodny, tani w eksploatacji i naprawie to się przemogę. Jakiego diesla wybrać tutaj?
A może najlepiej kupić Skodę Octavie I w lepszej wersji silnik 1.9TDI i zajeździć ją?(Znajomy miał jeździłem 180km/h całe niemcy przejechała i spaliła 7l/100km dla mnie super)
Proszę o poradę bo im więcej o tym myślę tym mniej wiem i coraz bardziej się gubię. Może wy doradzicie jakiś sensowny zakup.
Samochodu szukałbym raczej od pierwszego właściciela kupionego w polskim salonie choć niekoniecznie jak zauważycie skłaniałbym się ku ON
PS. Miło jakby skrzynia była 6 biegowa wiem 1 na liście bardzo podobająca mi się octavia po lifcie nie ma a na liście jest. Nie jest to wymóg aczkolwiek dobrze jak by była ta 6-tka