REKLAMA
Cześć wszystkim,
Jako młody gniewny chłopak zakupiłem swoje pierwsze auto (A3 8L 3d 1.8T AUM) i jeżdżę tak nim do dziś. Wraz z biegiem czasu i dojrzewania Dojrzałem również do decyzji i szukam większego auta, przede wszystkim ze względu, że moje aktualne wozidło jest 3 drzwiowe co zaczyna mi przeszkadzać w codziennym użytkowaniu. Po czasie zrobiłem się też bardziej czepialski i tak chciałoby się auta większego (jestem dosyć "długim" człowiekiem), nowocześniejszego, lepiej wygłuszonego, lepiej nagłosnionego fabrycznie itd.
Aktualne auto mam jak to przystało na 1.8t po programie, z usuniętym katem (ekolodzy przepraszam), na LPG które generuje ~195 KM co przy lekkim aucie daje radę przy zachowaniu akceptowalnego spalania, świetnie jeździ mi się nim gdy potrzeba pojechać trochę szybciej.
Znalazłem kilka swoich typów, w totalnym rozstrzale zarówno silnikowym jak i rocznikowym/klasowym. Nadmienię, że robię 20-25tys. km rocznie (sporo dla samej przyjemności toczenia się). Fajnie gdyby auto posłużyło mi kilka kolejnych lat.
wymarzone cechy:
- bezawaryjny
- automat
- 200KM+
- nadwozie sedan/kombi (liftback i inne wchodza w gre)
- im mlodszy tym lepiej
- znoszący LPG lub wzglednie ekonomiczny diesel
(aktualnie auto pali mi 10-12L LPG i zawalidrogą zdecydowanie nie jestem).
Moje auto przy niskiej masie daje radę czy to w miescie czy na autostradzie, ale przejechałem się kilka razy dieslem i jako zwolennik LPG biorę go pod uwage - moment obrotowy robi robotę na codzień. Do tego ceny gazu szybują coraz wyżej więc oszczędności coraz mniejsze.
Jeżdżę głownie sam, badz w dwojke przewaznie dojazdy do pracy 12km w jedna strone autostradą.
Moje typy, kolejność losowa:
- Ford Mondeo MK4 2.5T (moze byc ciezko za tą kase, do tego manual) + zagazowac
- J/w 2.0 Tdci - nie wiem czy nie bedzie to za słabe auto dla mnie/przy tym paliwożerne. Podobnie jak dwa auta ponizej PSA
- Citroen C5/Peugeot 508 z 2.0HDI w automacie
- Renault Laguna 3 2.0T - chciałbym wersję z automatem ale jest słabsza i podobno automat zamula?
- Saab 9-3 2.0T + LPG
i inna klasa trochę czyli:
- A4 B8 2.0Tdi
- A4 B7 1.8T + LPG - silnik niby ten sam co u mnie ale buda dobrych kilkaset KG ciezsza.
- Mercedes E W211 (nie wiem czy PB czy ON) i opinie o automatach są rozne
- Volvo S80 2.5T (sytuacja jak z Fordem)
- BMW E90 320d/330d (330d jako ciekawostka bardziej, nie wiem czy utrzymam takie auto przy moich przebiegach, kusi moc i moment)
- może jakiś VW?...
Automat nie jest konieczny, fajnie jakby był. Budżet 30k, jakies propozycje sugestie? Czy kupowanie diesla w 2021r ma sens?