Samochód do 45 tys. zł

29 Sie 2021, 11:49

Witam, poszukuje samochodu do ok. 45tys. zł.

-Silnik raczej benzynowy z racji tego, że nie robię dużych przebiegów i w trasy jeżdżę raczej sporadycznie. Użytkowany głównie na dojazdy do miasta ok 15 km w jedną stronę i czasem kilka razy w miesiącu jakieś troszkę większe trasy na wypady weekendowe. Wielkiej mocy nie oczekuje coś, czym można spokojnie wyprzedzić mi wystarczy.
-Nadwozie sedan lub kompakt, nie zależy mi jakoś bardzo na miejscu z tyłu czy bagażniku, ale musi być 5 drzwiowy.
-W miarę możliwości samochód nie za drogi w eksploatacji i o niskiej awaryjności.
-Samochody, które podobają mi się wizualnie to głownie auta niemieckie: Seat Leon, Audi a3/a4, Skoda Octavia, VW Golf, CC. Z tego względu rocznik samochodu, od 2012 bo podobno wtedy te silniki benzynowe 1.4 TSI zostały trochę poprawione. Mazda/ Honda też mi odpowiada ale dużo słyszałem o problemach z korozją.
-Dodatki typu czujniki cofania/kamera, nawigacja bardzo mile widziane

Co polecilibyście w takim budżecie? Czy warto iść w ten silnik 1.4 czy możecie polecić coś innego?
Martini55
Nowicjusz

29 Sie 2021, 14:17

Szczerze? Do użytkowania w miejskich warunkach kup sobie aurisa hybrid, spalisz mniej a serwisowo będziesz miał spokój a nie "trochę poprawiony" silnik
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Sie 2021, 14:26

Do 45k może być mały wybór aurisów w hybrydzie i większość to auta z importu po różnych przygodach. Możesz sprawdzić wersję 1.6 valvematic w bene albo dołożyć do zadbanej wersji hybrydowej.
Zwróć uwagę jeszcze na kie ceed/hyundaia i30 1.6GDI 135km
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

31 Sie 2021, 09:04

-Hybrydę na pewno odrzucam, nie jestem do niej przekonany wolę zdecydowanie tradycyjny silnik benzynowy.

-Propozycja ceed/hyundaia i30 wygląda już zdecydowanie ciekawiej i na pewno wezmę je pod uwagę.
Martini55
Nowicjusz

31 Sie 2021, 13:21

TSI możesz spokojnie rozpatrzyć bo to już inne silniki niż te 15 lat temu, gdzie faktycznie wtedy bywało różnie i był eksperyment producenta.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Wrz 2021, 17:33

Z tymi TSI czytam słabe opinie, dlatego zastanawiam się czy mimo małych przebiegów nie wybrać diesla (obecnie to średnio ok 300 do 500km miesięcznie, najczęściej odcinki po 12 km). Czy do takiej jazdy ten silnik może być mocno problematyczny?

Mam na oku jednego VW Golfa 7 2.0 TDI. Jak w tych samochodach wygląda sprawa z korozją jest podobnie jak w poprzednich generacjach czy jest już lepiej?
Martini55
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

22 Wrz 2021, 17:53

Zdecydowanie odpuść ropniaka.
Tak jak pisałem Ceed/i30 w benzynie będzie dużo lepszy.
Oprócz tego focus mk 3 1.6, Civic IX 1.8
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna