Drugi samochód do 25 tyś

19 Cze 2017, 16:34

Cześć, to mój pierwszy post, więc chciałbym się przywitać, jestem Szymon i obecnie jeżdżę xsara kombi, która mi się trafiła w cenie nowych opon i szyby :P Zbliża się moment wymiany tego cudownego samochodu i chciałbym prosić o pomoc.

Mam do wydania 20-25 tyś. Oglądając samochody powiedziałem sobie, że bedzie to astra H, albo volvo c30 jak bede chciał przygwiazdorzyć, co myślicie o tych samochodach i jaktak mają się do siebie?
Jak na razie wiem tyle, że w gre wchodzi tylko benzyna do ktorej później dodam gaz. Za parę lat to będzie pierwsze auto mojej siostry jak dorosnie.

Tak na prawdę jestem zielony i chętnie usłyszę wszelkie sugestie, czy kupować krajowe, zagraniczne, od pierwszego właściciela, czy niekoniecznie itd.

Z góry dzięki i pozdrawiam ! :)
Sim0n
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 03 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen Xsara II

19 Cze 2017, 17:04

Cześć.
Zrobiłem raz test ... wybrałem losowo 10 aut z zaznaczoną opcją "Pierwszy właściciel: Tak" ... 9 z 10 miało więcej niż 1 właściciela, a rekordzista miał 8 właścicieli i przebieg skręcony z 305000km na 195000km, także to, co napisane w ogłoszeniu - często mija się z prawdą (i to bardzo często).
Każde auto musisz sprawdzić pod kątem bezwypadkowości (to, że w ogłoszeniu napisane jest "bezwypadkowy" nie znaczy, że tak jest naprawdę) jak i przebiegu (jeśli da się to stwierdzić), nieważne skąd pochodzi, niestety taki rynek.
A jak jesteś zielony to dlaczego by się trochę nie poedukować? - wiedza na pewno zostanie na przyszłość ... czyli google i hasełko "jak sprawdzić auto przed zakupem".
I się jeszcze okaże, że zostawisz Xsarę ;)
tomekdk

19 Cze 2017, 17:06

Zarówno astra h jak i c30 są ok.
Biorąc pod uwagę ilość sprzedawanych w PL aut znalezienie czegoś z PL salonu graniczy z cudem (w przypadku astry ów cud jest o wiele bardziej prawdopodobny)
Ciekawą opcją będzie bravo 1.4 T-jet.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...