REKLAMA
Witam. Przeczytałem sporo tematów na forum, pytałem wśród znajomych i stwierdziłem, że mimo wszystko zapytam o radę. Szukam samochodu do 30 tys. Obecnie posiadam Opla Astrę G 1.6 z LPG. Jeśli chodzi o koszty utrzymania i paliwo jest to samochód bardzo ekonomiczny. Mam go od 3 lat i postanowiłem, że pora na coś bardziej komfortowego.
Roczny przebieg jaki robię to około 10 tys. Jeżdżę głównie po mieście i poruszam się w promieniu 50 km + czasem dłuższe trasy po około 500km. Szukam auta o większym komforcie, młodszego rocznika około 2010 wzwyż. Benzyna lub benzyna z możliwością montażu LPG jednak z tego co widzę to w nowszych autach ciężej jest montować instalację LPG. Silnik o pojemności od 1.6 do 2.0.
Co mnie interesuje? Duży hatchback lub sedan.Na tą chwilę najbardziej Ford Focus mk 3. Wersja 1,6 125 km. Czy to dobry wybór? Sporo ofert można znaleźć u dilerów Forda jednak większosć to diesle. Czy waszym zdaniem to dobry kierunek szukania forda u dilerów, którzy oferują również samochody używane czy jednak nie ma co przepłacać?
Czy Forda Mondeo mk4 z ciekawym wyposażeniem znajdę w tym budżecie? Jeśli tak to jaki silnik i rocznik? Pisząc ciekawe wyposażenie chciałbym aby auto miało czujniki parkowania, dobre wyciszenie, tempomat i klimatyzacja mile widziana chociaż nie bezwzględnie wymagana, wielofunkcyjna kierownica no i podgrzewane lusterka i szyba przednia to spory atut forda.
Marki takie jak Volkswagen/BMW/Audi podobają mi się ale zdaję sobie sprawę, że będą to auta dużo starsze i raczej droższe w utrzymaniu.
Co według was jest warte polecenia i pasuje do moich wymagań? Może Citroen C5? Honda Accord? Mazda 6?