Drugi samochód - następca Corsy B, kilka propozycji

16 Gru 2012, 12:32

Witam po przejrzeniu forum i odnalezieniu kilku ciekawych tematów i przejrzeniu rynku mam do was pytanie.

Mam 21lat, jestem studentem do 20roku życia śmigałem na jednośladach (piękne czasy 4-5sek do 100km/h :P v-max~ 243km/h), ale mniejsza o to. W sierpniu kupiłem sobie pierwsze auto jakimś cudem po prostu tanio trafiłem Corse B 96r 1.2KAT 45KM od dziadka z Niemiec z śmiesznym przebiegiem 120tysi po dobrym serwisie i dbaniu o autko. Po nowym roku zamierzam go sprzedać, mimo że mało pali, po drugie nic sie nie psuje na razie ale części eksploatacyjne są bardzo tanie. Jednak sam wnoszę na wagę 82kg i mam 190cm (na siłowni w trakcie masy xD ) i po prostu kolana mam na kierownicy i strasznie mało miejsca już sie robi dla mnie :(

I oto moje typy przy budżecie opiewającym na kwotę od 5tyś do 8tyś (uszeregowałem je tak jak mi się wydaję wg. kosztów eksploatacji takiego auta + moje odczucie jakie bym chciał następne auto)

1) Opel Astra
2) Opel Vectra
3) Honda Accord / Civic Sedan
4) Citroen Xsara
5) Mercedes C180
6) Toyota Corolla
7) Audi A3 1.6 - 1.8
8) BMW E36 (316,318,320max)
9) Toyota Celica 1.8-2.0 Coupe

I tutaj pojawia się problem o ile motocykle i ich silniki miałem i mam dalej w małym palcu to jeśli chodzi o auta leże i kwiczę :(
Kiedyś bez wahania brałbym diesla ale teraz to sam nie wiem. Dlatego proszę was, innych użytkowników tego forum o pomoc w wybraniu najlepszej opcji dla mnie, abym do końca stycznia miał swoje wyrobione zdanie i zaczął poszukiwania wybranej wersji auta w dobrej cenie.

POZDRAWIAM SZEROKOŚCI :wink:
darlowiak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 02 2010
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Corsa B 1.2
Silnik: 1.2KAT 45KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

16 Gru 2012, 12:50

xsara lub civic tu masz na temat hondziny:
honda-civic-vi-generacji-opinie-o-silnikach-1-4-i-1-6-vt42995.htm

przyjemne autko...kolega ma i nie narzeka
newerever
Początkujący

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: Fiat Punto II
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001

16 Gru 2012, 17:40

Jeśli nie jeździsz dużo, a lubisz czerpać radość z jazdy to śmiało szukaj jakiegoś ładnego E36 w benzynie :).
Albo Astra F GSI ;) Autko leciwe, ale myślę że zadbana sztuka dalej sprawia wiele frajdy, a i z zewnątrz może się podobać.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

16 Gru 2012, 18:22

miałem tą samą corse B x12sz dokładnie i nie wiem jak ty tam miejsca nie masz ja przy max przesunietym fotelu miałem sporo a mam 200cm wzrostu i waze 90kg, miałem też E36 318 i szczerze Tobie powiem, że też w tym okresie byłem studentem, co do BMW fajna sprawa zimą można poszaleć, 1.8 zdecydowanie za mały silnik polecam wersje IS a najlepiej r6 2.0 150KM dobre osiagi w stosunku do spalania. Najbardziej w tym samochodzie wkurzała mnie rdza i wiek samochodu musisz liczyc się ze jest to najgorzej zabezpieczone BMW z lat 90. O silnik trzeba dbać bo nie toleruje niefirmowych zamienników i zapominana o nim ale to tez wiek auta. Znaleźć takie auto zadbane niebite to jak znaleźć idealną kobietę która pamięta cały rozkład ekstra klasy i przynosi piwo dla Ciebie i kolegów ;). Jako że jestes studentem nie wiem jaki masz budżet, ja sie utrzymywałem sam i BMW troche mnie bolało po kieszeni dlatego sprzedałem i i tak wartość sprzedaży nie pokryła się nawet z 1/3 pieniędzy które w ten samochód wsadziłem ;)

z tego co proponujesz jedynie A3 mi by pasowało ponieważ nie chce mieć już nic co będzie miało duże problemy z korozją
denon1989
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Gru 2012, 22:46

a3 za 8 tys bym sobie raczej darował. z tego co proponujesz wybierałbym między civicem 6, a astrą ii z początku produkcji.
ChiquiTTa
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowieckie
Prawo jazdy: 09 08 2011

16 Gru 2012, 23:35

civic 6 i po roku uzywania bedzie mogł wsadzić pięść w tylne nadkole, albo kupi model ktorego tył jest cały ze szpachli, fakt a3 w tej cenie tez nie będzie lepszy, w takim razie Astra 2 będzie lekarstwem 1.6 8v i LPG róznice mocy odczujesz napewno
denon1989
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaka jest polska motoryzacja czyli "Made in Poland"
    W jakiej kondycji jest polska motoryzacja i czy w ogóle jeszcze istnieje? Wbrew dosyć powszechnym, pesymistycznym opiniom - ma się całkiem nieźle. O inwestycjach, poczynionych w ostatnich latach można napisać książkę. ...

17 Gru 2012, 10:38

Astra II też lubi rdzewieć ale mimo to również go od siebie polece oraz Corolle i Xsare.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

18 Gru 2012, 00:56

a co powiecie na Vectre z silnikiem 1.7 od ISUZU :?
darlowiak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 02 2010
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Corsa B 1.2
Silnik: 1.2KAT 45KM
Rok produkcji: 1996

18 Gru 2012, 09:47

ISUZU to udane silniki ale ich minusem jest mała moc (coś za coś) no i jak to Vectra lubi rdzewieć ale jak poszukasz to znajdziesz zdrowy i zadbany egzemplarz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

19 Gru 2012, 11:05

Moge Ci polecić astrę mam astrę 1 i jest to bardzo dobre auto, wygodne, proste w obsłudze (samemu większość naprawisz) ja mam 1.4 benzyna+lpg znajomy ma astrę 2 1.6 benzyna+lpg i jest bardzo zadowolony. Jak znajdziesz z zdrową blacharką to zrobić tylko konserwację i nic się nie będzie działo.
przemas9302
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz