Drugie auto. Saab 9-3

15 Lut 2017, 19:44

Siema, szukam swojego drugiego auta pierwszym było audi a4 b6 2.0 po 2 latach mi się znudziło i po długim szukaniu spodobał mi się saab 9-3 II. Jakie silniki beznzynowe są podatne na LPG? Do wydania na auto mam 22tys + 5 tys na gaz i ubezpieczenie. Szukam czegoś koło 180KM w sedanie. Znalazłem coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co sądzicie o marce saab? szukam czegoś mniej popularnego. Podoba mi się też alfa 159 ale do gazu tylko 1.8 i 3.2. Pierwszy z silników prawie nie jedzie a drugi spalanie 20 litrów.
GoodNight
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 07 2015
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: brak
Paliwo: Benzyna + LPG

15 Lut 2017, 19:49

Saaby trochę cierpią na punkcie oleju jak ktoś zwlekał z wymianą albo pracował na słabszym oleju siadała pompa oleju a co za tym szło? Panewki. Tu trzeba uważać na przebiegi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Lut 2017, 20:51

Saaby trochę cierpią na punkcie oleju jak ktoś zwlekał z wymianą albo pracował na słabszym oleju siadała pompa oleju a co za tym szło? Panewki. Tu trzeba uważać na przebiegi

Dotyczy pierwszej generacji, tutaj mowa o II.

W 9-3 1.8T, 2.0t i 2.0T to ten sam silnik (jest też np. w vectrze c). Pierwsze dwa różnią się wyłącznie programem, 2.0T ma większe turbo od mitsu (słabsze mają garretta). Z lpg bez problemów
Jeśli nie przeszkadza Ci wykonanie wnętrza to bardzo fajna opcja
Co do ogłoszeń - nie dość, że handlarze z Radomia to jeszcze auta ze Szwajcarii (skąd import jest droższy niż z UE). Patrz na coś od prywatnych osób

W AR159 3.2 to już nie busso a JTS.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Lut 2017, 21:16

Słyszałem że fotele się szybko przecierają bo jest jakaś eko skóra. Co do plastików w b6 też się mocno wycierały. Znajdę sobie jakiś egzemplarz i obejrzę na żywo wtedy zadecyduje czy to auto dla mnie.
GoodNight
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 07 2015
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: brak
Paliwo: Benzyna + LPG

15 Lut 2017, 21:20

Polecam poniższe filmy - dużo powiedziane w temacie tego autka:

*

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

*

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Swoją drogą jeszcze jakiś czas temu szukałem spokojnego auta do 30 tyś. - wtedy polecane były Focus 3, Citroen C5, Mondeo - ale coraz bardziej zakochuje się w tym Saabie. Czy w tej cenie warto szukać jakiegoś sensownego egzemplarza? Czy opłaca się kupować takie auto, które w gruncie rzeczy będzie sporadycznie używane? Jaka jest awaryjność tego auta (silniki benzynowe)?
typowymirek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2007
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

15 Lut 2017, 21:28

GoodNight napisał(a):Znalazłem coś takiego:

tego drugiego saaba bym nie wziął za opowieści handlarza które są totalną fikcją... szkoda że nie dodał że kupił tego saba w alejce dla brudasów gdzie dla przeciętnego szwajcara jest to dżungla gdzie lepiej się nie pojawiać.
Zresztą tak jest kupowane 3/4 aut przywożonych do PL.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris Verso (1999–2005)
    Była to pierwsza Toyota o nazwie Verso, jaką można było kupić w polskich salonach japońskiej marki. Na świecie była oferowana również pod nazwą Toyota Fun Cargo i Toyota Echo Verso. Pięciodrzwiowy minivan segmentu ...