[15000] Drugie auto

06 Lip 2017, 20:29

AAA i Porębę odpuść
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Lip 2017, 22:13

Wow, dzięki za tak szczegółowe odpowiedzi!

Z AAA było tak, że auto kupowałem na Boże Narodzenie, ale auto stało na letnich oponach, więc jako rabat dostałem kilka stówek zniżki od ceny regularnej (standard) i komplet opon zimowych. Pojechałem następnego dnia do wulkanizatora, to powiedział, że on mi tego nie założy, bo te opony są stare i zajechane i on nie chce mieć mnie na sumieniu. Poza tym, z samym autem nic się nie działo, jedynie elementy eksploatacyjne.
Żeby nie było - nie bronię ich, tylko mówię, dlaczego nie jestem do nich zrażony, a jedynie nieco bardziej podejrzliwy.

No też mi się ta pierwsza E46 podoba najbardziej, ale boję się późniejszych kosztów utrzymania - jak to w tym modelu wygląda? Tak samo źle jak w reszcie?

Jeśli widziałby ktoś ciekawą ofertę w okolicach Katowic pasującą pod moje wymagania, to będę bardzo wdzięczny za informacje :)
elbroth
Nowicjusz

Auto: brak

07 Lip 2017, 09:11

Względnie można wziąć pod uwagę coś małego i ekonomicznego:

• Corsa - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
  • Punto - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
  • Yaris - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
  • Punto - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co myślicie o tych egzemplarzach?

Teraz jeszcze zauważyłem, że u sprzedawcy, którego polecała mi moja ciocia, pojawiła się całkiem ciekawa Mazda - co o niej sądzić?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
elbroth
Nowicjusz

07 Lip 2017, 09:27

1. Malowany, tył krzywo.
2. Handlarz, sprowadzony, ja bym odpuścił.
3. Znowu handlarz, nie mam zdania, od biedy można obejrzeć (tył mi coś nie gra ale to chyba przewrażliwienie).
4. Kolejna sprowadzona igła.
5. Nieaktualne.
6. Walnięta w tył, powodzenia z rdzą.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Lip 2017, 10:36

Wpadły jeszcze:

• Ibiza - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
  • Corolla - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
  • Laguna - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
  • Astra - [link do oferty na Allegro wygasł]
  • Ibiza - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

EDIT:
Dodatkowo:
  • Citroen C4 - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
  • Citroen C4 - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

EDIT2:
[link do aaaauto.pl wygasł]

Jak myślicie, czego można się po tym aucie spodziewać? Ile trzeba by było w to auto włożyć, żeby było w dobrym stanie?
elbroth
Nowicjusz

07 Lip 2017, 15:13

Czy jest sens zwiększyć odrobinę budżet? Czy dokładając te 2-3 tysiące przełoży się to na dostępność dużo lepszych i ciekawszych ofert?

PS. Ciekawie wyglądająca Astra:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
elbroth
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum Danych ŠKODA AUTO - cyfrowe serce marki
    Zajmujące 700 m2 Centrum Danych ŠKODA AUTO steruje procesami produkcyjnymi i logistycznymi ośmiu fabryk i siedemdziesięciu importerów marki. Przedstawiamy kulisy tego niesamowitego miejsca. Od wciśnięcia przycisku ...

07 Lip 2017, 15:30

Odnośnie tej trójki...to powiedz co Ci się w niej podoba?
Silnik ? Wyposażenie? Kolor? Stan? Pod każdym względem słabo...

Raz, że było coś z przodem.

Dwa...materiały w BMW są ogólnie dobrej jakości i nie zużywają się tak szybko, i w aucie z przebiegiem 200 tys po profesjonalnym czyszczeniu wnętrze wygląda jak nowe. Tutaj masz wyraźne ślady zużycia fotela, kierownicy, gałki biegów - przebieg 400? 500? Na podane 260 czy nawet 300 bym nie liczył.
Inna sprawa to czy ta kierownica wyjechała w tym aucie z fabryki, bo zdaje się, że jest m-pakietowa, a poza nią nic w tym aucie z tego pakietu nie ma bo i po co do takiej wersji m-pakiet. Standardowa kierownica nie ma tych "bicków".
Ale tego nie jestem pewien, na E90 nie znam się dobrze ;)

Co po tym aucie można się spodziewać? Diesel, duży przebieg - wtryski, sprzęgło, turbina, do tego pewnie coś w zawieszeniu (amortyzatory, wahacze), hamulce, opony 5-10 tys można liczyć.
Chyba, że poprzedni właściciel ostatnio to zrobił, to wtedy tylko zmieniasz filtry, oleje i jedziesz ;)

Reszty przypadkowych aut z komisów nie oglądam, zdecyduj się bardziej konkretnie czego chcesz.
txxc
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW E46/Daewoo Lanos
Silnik: 2,2 170KM/1,6 106KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

07 Lip 2017, 17:16

Tak jak pisałem, moje wymagania to nic więcej jak wygodne, tanie w utrzymaniu auto, względnie nieco mniej tanie w utrzymaniu, ale za to warte inwestycji - coś, co generalnie posłuży mi te kilka lat.

Z wymagań to klima, gaz (albo już założony, albo sam założę) plus reszta standardowa, tj, elektryka, wspomaganie etc. Nie mam upatrzonego nic konkretnego poza Astrą H, na którą mnie nie stać, tak mnie uświadomiono. Citroen C4 też jest niczego sobie. Poza tym, jestem otwarty na propozycje z Katowic i okolic Górnego Śląska.

O to BMW pytałem z czystej ciekawości, bo strasznie podoba mi się E90, ale wiem, że to nie na mój budżet ;)
elbroth
Nowicjusz

07 Lip 2017, 18:54

Taka Mazda mi wyskoczyła i bardzo mi się spodobała - co myślicie? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
elbroth
Nowicjusz

05 Sie 2017, 11:36

Cześć,
aktualizacja.

Zdecydowałem się jednak zostać przy swoim aucie, wrzuciłem w nie prawie 1,5k, a teraz u mechanika okazało się, że szykuje mi się prawie drugie tyle, żebym przeszedł przegląd i jeździł bezpiecznie - jako że chcę to auto w styczniu zmienić to po prostej kalkulacji ta naprawa mi się totalnie nie opłaca. W związku z tym znowu rozglądam się za autem.

Moim faworytem wciąż jest Astra H (tania w utrzymaniu i naprawach, nawet ciesząca oko), ale serce dalej woła o BMW lub Mercedesa.

Prosiłbym o ocenę kilku ofert:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - widziałem to auto już, generalnie nadkola ma całe "w bąblach", ale z budżetu jeszcze wtedy zostaje sporo, więc można by się tym zająć, pytanie czy warto?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wygląda ciekawie, od razu z gazem, znowu: warto?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - cena do przeżycia, auto wygląda w miarę okej (?), opis całkiem szczery, co myślicie?

Z bardziej przyziemnych i tańszych:
[link do aaaauto.pl wygasł] - obecnie mój faworyt, ładne na pierwszy rzut oka, całkiem dobrze wyposażone, stosunkowo tanie, czekam na więcej zdjęć
[link do aaaauto.pl wygasł] - też dobrze wyposażone, cena przystępna, autko okej
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ładna vectra, całkiem fajnie wyposażona, polecany w rodzinie sprzedawca, cena jeszcze okej

Z góry dzięki za wszystkie opinie i porady :)
elbroth
Nowicjusz