Suv do 40 tys pln , jako kolejny samochód. Konkretne typy

27 Lip 2017, 18:42

Witam wszystkich.
Chciałem zwrocic sie do was o pomoc w wyborze konkretnego samochodu.
Przyszla pora na zmiane auta sredniej wielkosci na cos wiekszego z pojemniejszym bagaznikiem , wygodniejszego i wyzszego. Wybór padl na SUV-a.

Moje konkretne typy:
1. Subaru Forester III
2. Ford Kuga I 2
3. Honda CRV

Moje wymagania
- minimum 2008 rok
- kwota jaka mam na samochod to do 40 tys pln , dodatkowe 5tys mam na pakiet startowy
- interesuja mnie konkretnie te modele

Rocznie robie okolo 17-20 tys km , 60% male miasto / 40% autostrady
Interesuja mnie zarowno jednostki benzynowe jak i diesle , glownie chodzi mi o bez awaryjnosc.
I prosze nie pisac ze diesel na moje dystanse i sposob jazdy sie nie nadaje bo od 4 lat jezdze w takich warunkach dieslem z dpf-em ktory ma sie swietnie.

Moze ktos lub ktos z rodziny posiada wyzej wymienione modele i moglby podzielic sie cennymi uwagami oraz sugestiami
Pozdrawiam
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

27 Lip 2017, 19:18

Honda CRV będzie fajnym rozwiązaniem i śmiało mogę Ci polecić.
Jeśli chodzi o silnik to już co preferujesz jeśli jezdzisz dużo w mieście to benzyna, obie jednostki hondy są bardzo dobre więc wybór należy do Ciebie.
HeaveN1993
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam

27 Lip 2017, 19:21

1. Chcesz przesiąść się z auta średniej wielkości do innego auta średniej wielkości. Żaden z Twoich typów nie będzie "o wiele" przestronniejszy niż to co masz. CRV jest zbudowany na tej samej płycie podłogowej co civic.
2. Komfort rzecz subiektywna, na więcej niż w 159 nie licz.
3. Dieslem nie jeździ się po mieście. "Małe miasto" to jak trasa, mój ojciec potrafi przejechać do firmy 7 km po 60 tys. "mieście" nawet się nie zatrzymując.
3. Nie kupisz CRV z 2008+ za takie pieniądze (chyba, że perełkę od dziadka z Niemiec nawet porannym deszczykiem niezroszoną)
4. Nie kupisz Kugi za takie pieniądze (chyba, że perełkę od dziadka z Niemiec nawet wiosennym wiaterkiem niemuśniętą)
5. Forestera kupisz ale z uwagi na zastosowany typ silnika koszty jego eksploatacji będą najwyższe. Ogólnie auto ok
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Lip 2017, 20:15

Invi napisał(a):Żaden z Twoich typów nie będzie "o wiele" przestronniejszy niż to co masz.
zaryzykuję nawet stwierdzenie, że taka Kuga będzie mniejsza w środku :roll: ale ogl to bardzo fajne auto, oczywiście w 100% szosowe.

Jeśli musi być koniecznie SUV (choć w przypadku Twojej jazdy to bez sensu, no ale nie dasz sobie nic przetłumaczyć) i koniecznie większy w środku od obecnego auta, to trzeba szukać czegoś pokroju Hyundaia Santa Fe, Opla Antary/Chevy Captivy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Lip 2017, 06:46

dlaczego przy SUVach zawsze ludzie dorzucają wymóg rocznika, gdzie jest on jeszcze głupszym kryterium z powodu mody i ich popularności...

One będą przestronniejsze ale... nad głową.

Jak CI chodzi o bezawaryjność to diesel zawsze przegra z dobrym benzyniakiem, bo oprócz silnika bardziej wyeksploatowane będą też pozostałe części.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

31 Lip 2017, 13:13

Mojej dziewczyny rodzice mają na sprzedaż Koleos ph2 2012 rok w wersji Dynamique z panoramą i tomtomem. 2.0dci na lancuchu. Jeśli jesteś zainteresowany to zapraszam na priv. Czarny metalik, 2 komplety kół. Woj. pomorskie.
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Koncepcyjny Nissan Resonance
    Śmiała wizja Nissana dotycząca przyszłości crossoverów staje się rzeczywistością za sprawą europejskiego debiutu innowacyjnego samochodu koncepcyjnego Resonance. Model Resonance, który został stworzony przez ...

05 Sie 2017, 13:23

Rocznik dodałem bo zarówno Subaru jak ford wychodziły od tego właśnie rocznika.
Przejzalem internet i trochę racji macie dlatego do budżetu dołożę jeszcze 10tys i może teraz pomożecie mi coś wybrać.
SUV bo mam dość ciągłego ocierania osłona silnika o nierówności i tego typu rzeczy.
Może też być sedan/kombi ale podniesiony lekko w stosunku do mojego obecnego samochodu.
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII