[15000] Drugie auto

03 Lip 2017, 19:12

Cześć,
po pół roku myślę poważnie nad zmianą auta. Do tej pory jako pierwszym autem jeździłem 3-drzwiowym hyundaiem accentem z 2000 roku z silnikiem 1.3 o mocy 86 KM.

Od nowego auta chciałbym, żeby był pięciodrzwiowy, mocniejszy, cichszy, wygodniejszy i prosty w naprawie.
Dziennie robię około 50km, dodatkowo szykują się nieco dłuższe trasy w co drugi weekend (ok. 100km w jedną stronę), dlatego na pewno chciałbym albo auto z gazem, albo kupić bez instalacji i samemu taką założyć.

Budżet na auto + mechanika + ubezpieczenie (przynajmniej pierwszą ratę) to nieprzekraczalne 15000 zł, a im mniej, tym lepiej.

Mój zdroworozsądkowy typ to Astra H, bo podobno auto nie kosztuje dużo w ogólnym utrzymaniu i nie wygląda tak źle, niemniej jednak ciągnie mnie strasznie w stronę BMW, na które (niestety) mnie raczej nie stać, a teść już zdążył swoim "oczarować" :)

Bardzo proszę o pomoc, bo jak pierwsze auto kupiłem pod wpływem chwili, tak to chciałbym, żeby było przemyślane.
elbroth
Nowicjusz

Auto: brak

03 Lip 2017, 19:58

Skoro na wszystko masz nieprzekraczalne 15k, to na samo auto należy liczyć jakieś 10-11, a to za mało na Astrę H.

Zdroworozsądkowo, to maż całą game kompaktowych VAG (Audi a3, Skoda Octavia, Seat Leon, VW Gulf/Bora). Najlepiej szukać silników 1.8-2.0, bo mają dobre osiągi i dobrze współpracują z LPG.
Z większych może być Passeratti b5 może nawet po lifcie również 1.8-2.0, Toyota Avensis, Mazda 626
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Lip 2017, 20:33

Można szukać już w tym budżecie Hondy Civic VII 1.6 - auto solidne mechanicznie, oszczędne i przy tym dynamiczne. Z pewnością ciekawsza propozycja od oklepanych VAGów.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

04 Lip 2017, 09:01

elbroth napisał(a):niemniej jednak ciągnie mnie strasznie w stronę BMW

E36 jedynie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Lip 2017, 09:31

No 15k bardzo nie chciałbym przekroczyć, ale jeśli trafiłaby się jakaś prawdziwa perełka, to jestem w stanie to przemyśleć - generalnie tym autem nie chcę pojeździć pół roku, tylko co najmniej 4-5 lat. Chcę o nie zadbać, dlatego chciałbym, żeby to było auto, w które warto wkładać pieniądze raz na czas bo odwdzięczy się przyjemną jazdą.

Civic wygląda całkiem ciekawie, ale na pierwszy rzut oka sprzedawane są sztuki z przebiegami 200k+..
Co do BMW, to z jednej strony auto komfortowe, ale z drugiej boję się pierwszej poważnej wizyty w serwisie. Teść ma 525 z z 1998 i wiem, ile kasy musiał w nią włożyć żeby była tak dopieszczona..

Byłoby super, gdyby auto było z rocznika 2006 i wzwyż, zadbane, żeby ta pierwsza wizyta u mechanika tez nie kosztowała worka pieniędzy.
elbroth
Nowicjusz

04 Lip 2017, 09:44

elbroth napisał(a):sprzedawane są sztuki z przebiegami 200k+..

Haha. I co teraz? Auto pójdzie na złom? :D
elbroth napisał(a):Co do BMW, to z jednej strony auto komfortowe, ale z drugiej boję się pierwszej poważnej wizyty w serwisie. Teść ma 525 z z 1998 i wiem, ile kasy musiał w nią włożyć żeby była tak dopieszczona..

Seria 5 to segment wyżej, ja mówię o serii 3, gdzie wszystko masz "mniejsze". E36 nie jest jakoś droga w utrzymaniu, fakt kilka części ma droższych od konkurencji, ale jeździ się tym świetnie. Normalne części jak klocki czy tarcze są w cenie konkurencji. Wiesz gdzie jest problem? W dbaniu przez poprzednika, bo zadbane BMW nie generuje kosztów (mówię o starych modelach, nie o E90 itp). Sam chciałem kupić E36 i to za mniejsze pieniądze, ale niestety, większość miała albo dyfry do roboty, albo wały, albo silniki bo ciekły i tak w koło Macieju :/ No i jeszcze ruda, wbrew pozorom lubią pognić.
galakty
Forumowicz VIP

04 Lip 2017, 09:57

No właśnie patrzyłem na bmw i odnoszę wrażenie, że patrzę tam na pole minowe - bardzo ciężko znaleźć coś, co będzie w dobrym stanie za dobre pieniądze..

Najbardziej zależy mi na taniej, ale komfortowej jeździe, ale wybór jest ciężki..
elbroth
Nowicjusz

04 Lip 2017, 21:31

E36 to już pozycja dla fana tego modelu, zadbane E36 (poza kompaktem i kombi) cenowo jest zbliżone do E46 w podobnych wersjach silnika/wyposażenia.
Poza tym na rynku jest ich już naprawdę mało i ciężko coś znaleźć, ewentualnie trzeba się przygotować na długie wyprawy po kraju/zagranicy.
Jako daily E46 będzie się już lepiej sprawdzać: może i części nieco droższe, ale są to auta młodsze przez co mniej "zużyte", no i mniej problemów z korozją, z reguły bogatsze wyposażenie, poprawiona pod względem bezpieczeństwa konstrukcja auta itd.
Niemniej E46 godną polecenia też nie jest łatwo znaleźć, trzeba przygotować się na kompromisy ;)

Tanio i wygodnie z reguły się nie łączy, wygodne auta najczęściej są duże, a duże auto = duże koszty. Tanie auta to małe auta, małe auto=małe koszty :)

Możesz poszukać kompromisu w segmencie C - wcześniej wymienione kompakty z VAG, może Focus, Civic, Corolla itd.
Albo coś z mniej prestiżowych marek z segmentu D - Mondeo, Vectra
txxc
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW E46/Daewoo Lanos
Silnik: 2,2 170KM/1,6 106KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

04 Lip 2017, 21:42

Tylko 15 tyś on ma łącznie, na samo auto kilka tyś mniej, ja bym w E46 się nie pchał...
galakty
Forumowicz VIP

04 Lip 2017, 21:43

elbroth napisał(a):Byłoby super, gdyby auto było z rocznika 2006 i wzwyż, zadbane, żeby ta pierwsza wizyta u mechanika tez nie kosztowała worka pieniędzy.
a to dobre :mrgreen:
Zakładając, że na auto masz jakieś 11-12k, to z 2006+ masz auta wielkości max Pandy..
Poza tym młodszy rocznik =/ mniej napraw, a części z generacji na generację auta X są droższe, także wiesz.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Lip 2017, 08:07

Rozumiem, w takim razie z rocznika jestem w stanie zrezygnować - jak widać źle myślałem :D

W takim razie szukam kompromisu między wygodą a niskimi kosztami utrzymania auta.

Co do budżetu - jest założone 15k na auto + ewentualną instalację + pierwszą wizytę u mechanika + ubezpieczenie(przynajmniej pierwszą ratę). Jeśli jednak byłoby warto, to jestem w stanie dołożyć - czy to mechanika czy ubezpieczenie opłacić z innego budżetu.

BMW 3 serii jest fajnym autem, nie za duże, nie za małe, takie w sam raz, ale wciąż boję się opłat, czy to u mechanika, czy w ubezpieczalni, czy przy jakiejkolwiek innej okazji. Jeśli chodzi w ogóle o tą serię, to najbardziej podoba mi się E90, ale to jest baaardzo poza budżetem.. :D

Mondeo jest dla mnie jakieś takie za duże, kobylaste, o Vectrze myślałem, ale chyba z racji tego, że głównie poruszam się po mieście i między nimi, to chciałbym coś mniejszego.Civic nie przemawia do mnie w ogóle wizualnie, tak samo jak VAGi poza Golfem i Audi a3, niemniej przy golfie tez wydaje mi się, że ciężko znaleźć dobry egzemplarz, a koszty utrzymania Audi (tak słyszałem) nie należą do najmniejszych..
elbroth
Nowicjusz

05 Lip 2017, 15:39

Swoją drogą, zastanawiałem się ile realnie będę robił kilometrów, czy opłaca mi się jeszcze zakładać gaz, czy może warto rozważyć diesla..

Dziennie do pracy mam 12km, co weekend będę jeździł na studia, jakieś 30 km w jedna stronę plus jakieś wypady czy do sklepu, czy do rodziny, więc tygodniowo wychodzi mi ok. 350/400km, czyli miesięcznie około 1400-1600 km. Gaz mi się zwróci, ale może warto uśmiechnąć się też w stronę diesla? Czy to jednak za niskie przebiegi?
elbroth
Nowicjusz

06 Lip 2017, 13:31

Poniżej kilka ciekawych (wizualnie i wyposażeniowo) aut, prosiłbym o Waszą ocene ;)

-- OPLE:
  • Vectra - ładny, podobno komfortowy i całkiem, całkiem - [link do aaaauto.pl wygasł]
  • Vectra - kolejna - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
  • Astra - chyba mój faworyt co do modelu, w sam raz co do wielkości, tanie w utrzymaniu - [link do aaaauto.pl wygasł]
-- BMW
Wiem, że to są koszta, ale do marki ciągnie cały czas..
  • E46 - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
-- MERCEDESY
Skoro pojawiły się BMW, to dlaczego nie Mercedesy? Kolega ma E klasę z 1998, jechałem nią ze trzy razy i prowadzi się całkiem przyjemnie.
  • C Klasa - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
  • C Klasa - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
-- INNE
Inne fajne autka, które wpadły mi w oko i pod kątem wyglądu i wyposażenia.
  • Toyota Corolla - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
  • Toyota Corolla - kolejna - [link do aaaauto.pl wygasł]
  • Hyundai Accent 2006 - z jednego accenta w drugiego? :D - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Powiedzcie mi proszę, czy jest warto jechać i oglądać któryś z tych aut, czy już można jakieś wykluczyć patrząc chociażby po samych zdjęciach?
Co do pochodzenia - wiem, że AAA Auto nie ma najlepszych opinii, ja kupiłem u nich obecne auto i służy, mieli ze mną tylko jedną wpadkę, ale to jestem w stanie przetrawić. Na pewno na plus jest to, że oferują atrakcyjne ubezpieczenie przy kupnie auta u nich.
elbroth
Nowicjusz

06 Lip 2017, 16:14

Ja w AAAuto nic bym nie kupił, bo jesteś kolejnym, który miał "wpadkę"

e46 po lifcie za niecałe 11tys.? Bez przesady. Podobnie te C-klasy. Sama rdza pewnie pod spodem.

Accent chyba najlepiej wygląda ale oczy bolą od tej handlarskiej paplaniny.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

06 Lip 2017, 19:26

Pierwsza E46 (srebrna) ogólnie wygląda ładnie i ma ciekawe wyposażenie jak na ten silnik. Zastanawia fakt, że kierownica ma dekory niepasujące do reszty (srebrne, a reszta grafit). No i słaby silnik (moc). Jeśli silnik nie przeszkadza to można się zainteresować ale trzeba b.dokładnie sprawdzić.

Druga E46 (z chrzanowa) nie widać nic złego ale jak to w komisie - wszystkiego można się spodziewać. Bezczelnie skręcony przebieg może sugerować kolejne grubsze wałki. Poza tym totalny golas (nawet bez klimatronica), silnik słaby i potencjalnie bardziej problematyczny niż reszta benzyn w E46 (kod silnika N46)

Ostatnia E46 (z Będzina) Silnik jw., Trochę nie podoba mi się przód, aczkolwiek do niczego konkretnego nie mogę się przyczepić, dekory na kierownicy też nie pasują do reszty (czarne, a reszta grafit). Obniżony zawias (?). Cena niska, tego zdecydowanie bym sobie odpuścił.

Pierwsza Vectra nie mam zdania
Druga Vectra strasznie styrana, przebieg może i 500+ ;)
Astra po przygodach, wieloodcieniowa

Obie Corolle po jakichś przygodach przodem

Merc i Accent nie mam zdania.
txxc
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW E46/Daewoo Lanos
Silnik: 2,2 170KM/1,6 106KM
Typ: Kombi