Drugie auto w rodzinie do 25 tys

03 Paź 2016, 22:27

Witam szanownych forumowiczów.
Już raz za Waszą przyczyną stałem się właścicielem Lexusa IS 200 i obecnie chciałem się poradzić odnośnie drugiego samochodu w rodzinie.
Przeznaczenie - żona z maluszkiem
Trasy: zazwyczaj bardzo krótkie - do 5km x2 dziennie, czasem jakieś dalsze wypady, ewentualnie wypad na wczasy raz do roku. Ogólnie zakładam nie więcej niż 7 tys rocznie, głównie między wioskami.
Potrzeby: samochód komfortowy, w miarę żwawy ( coś w okolicach lexa) - czyli jakiś wolnossak 2.0, przednionapędowy, benzyna, hatchback ze sporym bagażnikiem ( największy chyba minus lexa) - tak żeby po złożeniu wózka dziecięcego coś obok jeszcze weszło.. np gondola ( wkurza mnie wożenie tego na przednim siedzeniu w lexie ). Kwota jak wyżej do 25 tyś, ale obstawiam samochody około 10 letnie i starsze, więc pewnie do 20 się zmieścim.
Spalanie do 10l/100km czyli chyba standard. Mile widziane typowe wodotryski: klima auto, grzanie tyłka, elektryka szyb, lusterek.
Moje typy to Focus II z silnikiem 2.0 benz, Laguna II z silnikiem 2.0 benz.
Póki co w jakiejś sensownej okolicy (Bielsko-Biała) z rąk prywatnych i teoretycznie bezwypadkowych czy nieuszkodzonych jest tych samochodów bardzo mało. Wpadły mi w oko takie:
[link do oferty na Allegro wygasł] - zastanawia mnie kolorystyka klapki i listew ( była taka wersja, czy to jakaś samowola) i [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ktoś coś pisał, że z człowiekiem nie idzie się umówić, bo auto to u mechanika czy coś w tym typie, ale może oglądane już było i coś wiadomo?
Z góry dzięki
cummulus
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Lexus IS 200
Silnik: 2.0 155KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

04 Paź 2016, 15:51

Laguna - ciekawe worki z piaskiem, oraz klapy (przód i tył)- wyglądają jak by były źle spasowane, choć gdybyś je widział to ocenisz lepiej.

Focus- ciężko coś zauważyć na zdjęciach, las swoje robi. Ciekawe jest, że facet ma "profesjonalny czytnik lakieru" ...
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

04 Paź 2016, 16:02

kto normalny zaaplikował te wiejskie srebrne wstawki w tej Lagunie (nie było takiej wersji i wygląda, że ktoś to przeszczepił)...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

04 Paź 2016, 21:12

No i tego oczekiwałem, konkretna odpowiedź - ta Laguna odpada ( gdyby nie ta klapka to pewnie bym nie podejrzewał, że coś zmieniane - listwy całkiem pasują, klamki w sumie też nieźle wyglądają, ale ta klapka...) Na focusa może zapoluje jak czas pozwoli i jak coś ciekawego po drodze jeszcze znajdę, szkoda ze tak mało tych 2.0 w okolicach. a może wy widzicie jakiś ciekawy egzemplarz, albo macie jakąś inną propozycję? Do 100km do Bielska-Białej jestem skłonny podjechać i oglądać.
cummulus
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Lexus IS 200
Silnik: 2.0 155KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi S8 Samochodem Roku Playboya 2012 - Luksus i Sport
    Audi S8 zwyciężyło w kategorii "Luksus i Sport" w tegorocznym plebiscycie Samochód Roku organizowanym przez magazyn Playboy. Tegoroczna edycja była już dziewiętnastą. Jak co roku, jury złożone z autorytetów ...