REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
To wskazuje raczej na opony ale felg tez nie mozna wykluczyć...Kao napisał(a): opony, krzywe felgi.
bruder napisał(a):Przy mniejszych prędkościach (40-60 km/h) kierownica w pozycji środkowej sama delikatnie buja się na boki - sama. Trzymając kierownicę czuć te ruchy. Przy skręcaniu w lewo w pierwszym momencie czuć lekki opór a później skręca się już normalnie. W prawo od razu jest lekko.
A co to wnosi do tematu?Gradory napisał(a):W sytuacji, gdy dzieją się w aucie, pewnie powypadkowym, dziwne rzeczy, których przyczyny nikt nie potrafi znaleźć, Niemiec sprzedaje samochód Polakowi. A Ty jako Polak co możesz zrobić? Sprzedać samochód do Trzeciego Świata (Afryka, Ukraina itp.).
A niby dlaczego nie...Kao napisał(a):Ale na stacji diagnostycznej nie da rady sprawdzić takich rzeczy jak opony felgi czy piasty
To zalezy jak to zrobili.Temat ten przypomina mi pewne zdarzenie jakie miałem osobiscie.Fakt ten zaistniał w ubieglym wieku i dotyczył SKODY 120.Wjechalem na jezdni w dziurę.W tych "kabarynach"przód był lekki/bagaznik/a z tyłu silnik.Po pewnym czasie zaczęłem udczuwać dziwne kołysanie w szybkości do 60km/godz.Powyzej bylo wszystko ok.Po sprawdzeniu okazało się ze płaska część opony to szmelc/wybrzuszenie-pęknięta/.Po wymianie opony wszystko wróciło do normy.Nie wiem pod jakim kątem te sprawdzenie polegało ale myślę ze nalezy zwrócić szczególną uwagę na plaską część opony/przylegającą do jezdni/a nie na boki.Pewny tego nie jestem czy to jest właśnie przyczyna ale sprawdzić trzeba...Gradory napisał(a):Opony i felgi już mu sprawdzili
No moze z deka przesadziłem ale po podniesieniu pojazdu do góry bez problemu wylapiesz luz.Reszta to juz sprawa mechanika.Kao napisał(a): No i nie spotkałem sie nigdy żeby na SK sprawdzali piasty lub chociażby mieli takie możliwości
W prosty jak budowa cepa..Kao napisał(a):Migi a w jaki sposob mozna sprawdzić czy opony lub felga nie jest zwichrowana?
Kao napisał(a):Migi a w jaki sposob mozna sprawdzić czy opony lub felga nie jest zwichrowana?