Drzwi boczne zasuwane z pilota nie otwierają się i nie zamykają

01 Lut 2018, 01:49

Witam
Mam pytanie może ktoś się orientuje Posiadam Vito 638
Problem polega na tym ze z pilota drzwi boczne rozsuwane się nie zamykają ani nie otwierają Zamek ok drzwi nie opadły na 100% w ramie drzwi są 4 styki na górnym styku występuje 12 V a na dolnym styku brak prądu i chcę się dowiedzieć czy tam prąd powinien występować. Rozebrałem drzwi i w drzwiach jest 2 wtyczki wychodzące z siłownika, które łączą się ze stykami w ramie, zamieniłem je odwrotnie zamek się zamkną, ale się, nie otworzył. Może ktoś pomoże, od czego mam zacząć. Chce wiedzieć czy na dolnym styku powinno być napięcie?
:(
Marekus1225
Aktywny

Prawo jazdy: 15 04 1979
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: bmw
Silnik: 3.00 diesel
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Lut 2018, 15:03

Czy masz przycisk na desce do elektrycznego odsuwania i zasuwania tych drzwi? Jeżeli tak to sprawdzałeś czy działa?

Nie wiem jak dokładnie jest w Vito ale często przy drzwiach elektrycznie odsuwanych jest wiązka elektryczna która razem z nimi się przemieszcza i pracuje przy każdym otwieraniu i zamykaniu drzwi. W takiej wiązce przewody potrafią po pewnym czasie pękać w osłonie i tu pojawia się problem.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

03 Lut 2018, 20:34

Wiesz, że nie mam pojęcia czy jest tam przycisk, ale sprawdzę gdzieś za miesiąc.
Jeśli chodzi o wiązkę drzwi to jest w drzwiach wiązka kabli, ponieważ jest 2 zamek na początku drzwi i na końcu. Ja wszystko rozebrałem i kable są w idealnym stanie i samochód także, ponieważ kupiłem go w Niemczech jest tylko 2 zamki i jeden siłownik to wszystko jedynie, co może być problemem to brak napięcia w słupku w dolnej blaszce drzwi, która łączy się z siłownikiem i odpowiada za otwieranie, ale muszę być pewien czy tak prąd powinien występować, ale raczej tak, choć nie jestem pewien, na 100% ponieważ dawałem prąd po wyciągnięciu kabli z samochodu siłownik się nie otwierał, jeśli przemienię kable odwrotnie to zamyka, ale nie otwiera. Najbardziej ważne jest to czy na 100% powinien być prąd na dolej blaszce, ponieważ mogę rozebrać pół auta a problem może być gdzieś indziej ja na schematach się nie znam, jeśli byś miał taką możliwość gdzieś sprawdzić czy tam powinno być napięcie to bym był wdzięczny? W słupku jest 4 blaszki 2 górne mają prąd a 2 dolne nie
:(
Marekus1225
Aktywny

Prawo jazdy: 15 04 1979
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: bmw
Silnik: 3.00 diesel
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowy Zlot Citroenów 2CV
    Światowy Zlot fanów modelu Citroena 2CV zgromadził miłośników już po raz dwudziesty drugi. Odbył się on pod koniec lipca od 26 do 30 w portugalskim kurorcie Ericeira nad Oceanem Atlantyckim. Światowy Zlot 2CV ...