Dublin-Białystok na oponach letnich w styczniu

06 Paź 2009, 19:05

Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. Dzisiaj zdałem prawko. I jak wiadomo gdy ma sie prawko przydałby się samochód. Mam go przejąć od brata który jest teraz w Irlandii. Kłopot w tym że samochód tez jest w Irlandii . Brat może mi go przywieść dopiero na wiosnę. Ale pojawiła się inna możliwość że polecę tam z moją mamą na święta i wpadłem na pomysł by wrócić samochodem. Kłopot polega na tym że brat ma tylko opony letnie. I nie wiem jak zima dojadę na nich do polski . Co wy o tym myślicie ?? Samochód to Ford Focus diesel 2000r chyba 95 KM
6/10/2009- ZDANE PRAWKO !!!
Seerkaza
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

06 Paź 2009, 21:30

wydaj trochę kasy, nawet na używane opony zimowe, nie dość że lepiej ci się pojedzie, będziesz mniej zmęczony i zestresowany (podejrzewam że to będzie 1 dalsza podróż) to jeszcze mniejsze zagrożenie na drodze będziesz sprawiał :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Paź 2009, 21:56

W tym kłopot że w Irlandii niema za bardzo opon zimowych (brak opadów śniegu) A samolotem przecież nie zawiozę tam. No chyba że kupie w Niemczech ale tam chyba sporo zapłacę.
6/10/2009- ZDANE PRAWKO !!!
Seerkaza
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

07 Paź 2009, 15:44

Opony letnie w styczniu?I to na tak długą trasę?Nie obraź się,ale będz poważny - chcesz żyć?Pamiętaj,że nie tylko ryzykujesz swoim życiem i swoim samochodem.Na drogach są też inni kierowcy z rodzinami,którzy chcą szczęśliwie dojechać do domu.
Naprawdę odradzam.
Oprócz tego,do Polski musisz jechać przez Belgię lub Holandię(tam akurat zimówki nie są wymagana,a przynajmniej nie były),ale problrmrm jest to,że musisz jechać przez Niemcy,a ci z kolei wymagają opon zimowych.Jak trafisz,że w Nieczech będzie śnieg,a ty pojedziesz na oponach letnich,to wlepią ci dość wysoki mandat,a nawet mogą odholować autko.Podobnie jest też,jakbyś chciał jechać przez Czechy - tam też są drogi,które są oznaczone znakami,po których można jechac w zimie tylko na zimówkach.
Więc chyba będzie lepiej,jak poczekasz do wiosny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Paź 2009, 14:33

Opony letnie w styczniu to naprawdę pomysł godny największych kozaków :-D Lepsze już będą całoroczne, chociaż jak pokazują badania i to nie jest najlepszy pomysł.
Ostatnio edytowany przez pimpurdan, 28 Paź 2009, 22:42, edytowano w sumie 1 raz
pimpurdan
Początkujący

Miejscowość: Wrocław