Fotoradar - małe pytanie

25 Paź 2009, 12:23

Witam, dziś wyjezdzając z drogi podpozadkowanej na jedną z wiekszych ulic w moim miescie wyjechałem poza linie ciągłą skręcając w prawo... w sumie byłem bardziej po stronie lewego pasa niz prawego ;p... sytuacja była taka ze zaraz obok jest fotoradar i przejechałem obok niego kawałek... mozna powiedziec "pod prad" ... nie było tam zadnych samochodów, nie przekraczałem predkości dozwolonej , a radar ustawiony był w kierunku pasa prawego (samochody z prawego oddalają się a z lewego przyblizają)... moje pytanie - czy radar mogl zarejestrowac taką "jazde pod prad" jesli nie przekroczyłem predkosci?? wiem ze to zagmatwane b proszę o odpowiedzi :)
Mateo2712
Nowicjusz

Miejscowość: maz.

25 Paź 2009, 13:27

Fotoradar robi zdjęcie jak się przekroczy prędkość,na ktorą jest zaprogramowany.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Paź 2009, 13:36

No ok dzięki ;p, po prostu chodziło mi to po głowie i chciałem się upewnic :)
Mateo2712
Nowicjusz

25 Paź 2009, 13:52

To wcale nie znaczy,żeci zdięcia nie zrobił...Mógł być nastawiony np.na 10km/h.Policja i Straż Miejska ostatnio tak robią,wkładając do fotoradaru dysk o zmniejszonej pamięci.Fotoradar ma wówczas ograniczoną ilość zdięć do zarobienia.Ale policji nie chodzi wówczas o prędkość tylko np. o rozmowę przez telefon,jazdę bez pasów,bez świateł itd.I za to wlepiają mandaty.Taki fotoradar jest wówczas wykorzystywany zamiast patrolu policji na drodze.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

25 Paź 2009, 14:08

Wydaje mi się jednak ze nie zrobił... bo jest małe prawdopodobienstwo ze był na tyle ustawiony jezeli wogole dzis był w tej "skrzynce" bo u nas działaja tylko dwa radaryt i sa podobno przenoszone ... nie wiem ... okaze sie, a w jakim terminie moge oczekiwac na ew. mandat? ile on by wyniosl wtedy ?
Mateo2712
Nowicjusz

25 Paź 2009, 20:46

Ile możesz czekać?3 lata.Po tym czasie mandat się przeterminowuje.Policja lub Straż Miejska ma czas 1 roku na wystawienie mandatu,a jeżeli ten czas minie,to sprawa trafia do sądu grodzkiego.
Ale mało prawdopodobne jest,żeby było tak jak opisałem.Ale jest to możłiwe.
A ile ewentualnie będzie kosztował mandat?Zajrzyj do taryfikatora.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Paź 2009, 08:42