Duplikaty dokumentow LPG

13 Sie 2019, 11:09

Kupilem 1.5 rocznego Fiata Tipo z gazem w leasing od sprzedawcy aut. Pytalem sie czy ma wszystkie dokumenty do gazu, on ze tak. Dal mi jeden dokument z potwierdzenia odbioru z transportu ruchu drogowego, a ja myslalem, ze to homologacja. Poszedlem wymienic tymczasowy dowod na staly i wbic LPGie, zonk, potrzebuje homologacji. Probuje teraz sie skontaktowac sprzedawca (mozliwe, ze to nie bedzie mozliwe) i na 90% nie bedzie mial tej homologacji. Instalacja Tartarini i prawdopodonie montowane jak wszedzie autogaz slask.

Pytania:
1) Czy autogaz slask bedzie mial wyciąg ze świadectwa homologacji i fakture instalacji? Czy probowac uderzac do fiata? Potrzebuje atestu butli tez od stako?
2) Mam dowod tymczasowy i mi sie konczy. Kobieta w leasingu powiedziala, ze moge poczekac i po zmianach w zeszlym roku nie musze odbierac dowodu z urzedu. Prawda?
3) Co zrobic z tym sprzedawca, bo mnie ch...a wziela?
sacherus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 03 1989
Auto: Nie mam

13 Sie 2019, 11:29

sacherus napisał(a):1) Czy autogaz slask bedzie mial wyciąg ze świadectwa homologacji i fakture instalacji?
Fakture będą na pewno mieli bo muszą takie dokumenty przechowywać jakiś czas.
sacherus napisał(a):2) Mam dowod tymczasowy i mi sie konczy. Kobieta w leasingu powiedziala, ze moge poczekac i po zmianach w zeszlym roku nie musze odbierac dowodu z urzedu. Prawda?
No nie wiem, a jak będziesz chciał wyjechać za granicę? Na przeglądzie dowód chyba też jest konieczny.
sacherus napisał(a):3) Co zrobic z tym sprzedawca, bo mnie ch...a wziela?
Ja bym się z nim próbował kontaktować i ustalić pewne kwestie niech pomoże w załatwienu dokumentów.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

13 Sie 2019, 19:00

sacherus napisał(a):Dal mi jeden dokument z potwierdzenia odbioru z transportu ruchu drogowego

to prawdopodobnie będzie atest na zbiornik, o resztę dokumentów męcz sprzedawce to jego obowiązek!
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86 British Green Limited
    Edycja specjalna Toyoty GT86 to kolejny dowód, że w świecie motoryzacji wszystko wygląda lepiej w kolorze British Racing Green. British Racing Green to klasyka motorsportu – kolor, dzięki któremu przez ...
    Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
    Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...