Duże auto z wygodnymi fotelami dla 2-metrowca

15 Lip 2022, 22:44

Witam. Mam 2metry wzrostu i w związku z tym poszukuję dla siebie odpowiednio dużego auta. Robię średnio 15tys km rocznie. W trasie często odpadam po dosłownie 2h jazdy ze względu na ból pleców, tyłka oraz cierpnące nogi. Chociaż w moim golfie IV to żaden wyczyn :)

Może kilka wytycznych:
- budżet najlepiej do 40tys, ale jeśli warto dołożyć choćby i do 60tys to rozważę
- raczej skłaniam się ku benzynie, sporo km robię po mieście
- rocznik 2010 lub młodsze
- wygodne, miękkie, odpowiednio duże fotele z regulacją odcinka lędźwiowego, wysokim zagłówkiem, z dużym podparciem na uda
- odpowiednio duży zakres regulacji kierownicy
- dodatkowo powinienem się mieścić sam za sobą bez problemu (fotelik dla dziecka rwd itp)
- niska awaryjnosc i względnie niskie/średnie koszty utrzymania

I to są te najważniejsze wytyczne. Liczę tu ma wasze doświadczenia w kwestii wygody za kółkiem.

Ponadto mniej ważne wytyczne to:
- dobra dynamika jazdy, niekoniecznie turbo, byle dało się wyprzedzać bez problemow
- wyciszenie (podejrzewam że każde auto z segmentu d lub e da radę)
- praktyczność czyli liftback, kombi lub SUV, ale sedan z odpowiednio dużym bagażnikiem i otworem zaladunkowym też będzie ok

Nad jakimi autami myślałem:
- peugeot 508 1 gen, najlepiej kombi, ale tutaj tylko diesel... Jak z wygodą w tym modelu?
- mazda 6 kombi, trochę większy budżet ale koło wyglądu tego auta trudno przejść obojętnie, a i miejsca w środku wydaje się być sporo
- skoda suberb ale tu z kolei podoba mi się tylko ta generacja po 2015 więc koszt zakupu byłby wysoki, jednak przestrzeń nie do pobicia
- Lexus gs300 3 gen. Żonie się nie podoba ale mam wrażenie że to król wygody,albo tylko mi się wydaje.

Żadnym z tych aut nie jeździłem więc zdaję się na wasze opinie.
Auto chciałbym kupić co najmniej na 5 lat i nie płakać na ilość wydatków i nie żałować.

Pozdrawiam
mrkojiro
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 2015
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: VW GOLF IV
Silnik: 1.4 16V 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

16 Lip 2022, 08:37

mrkojiro napisał(a):Lexus gs300 3 gen. Żonie się nie podoba ale mam wrażenie że to król wygody,albo tylko mi się wydaje.

Królem był Gs MK2 natomiast MK3 niestety już nie jest.
Zamiast 300ki orientować się trzeba na 430kę. 450 odpada bo ma mały bagażnik.
Jak 300ka to najlepiej fl której jest brak w ofertach i jak się pojawia to znika w ciągu jednego dnia. Jak nie Fl to z tyłu głowy trzeba mieć kilka awarii.

Ogólnie średnio pasuje do Twoich wymagań.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

17 Lip 2022, 20:43

A może warto by pomyśleć o Mondeo MK5, myślałeś nad nim? Powinien spełnić Twoje oczekiwania.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Lip 2022, 20:59

Przy tym wzroście podstawa to przymiarka. Można rzucać modelami segmentu d/e ale nie każdy będzie miał wystarczające możliwości ustawień fotela - mam tu na myśli przede wszystkim siedzisko
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Lip 2022, 22:21

franccc napisał(a):Przy tym wzroście podstawa to przymiarka. Można rzucać modelami segmentu d/e ale nie każdy będzie miał wystarczające możliwości ustawień fotela - mam tu na myśli przede wszystkim siedzisko

Racja, ale miałem nadzieję na jakieś sugestie równie wysokich osób.

Co do Mondeo, owszem mam go na uwadze, tak samo jak polift MK4, choć czytałem też negatywne opinie o ich siedziskach.
mrkojiro
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 2015
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: VW GOLF IV
Silnik: 1.4 16V 75KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

18 Lip 2022, 09:54

Najlepiej jak byś podjechał gdzieś do komisu i sam przymierzył jak wspomniał tu @franccc Wiem z doświadczenia że dwie osoby o identycznym wzroście mogą mieć różne ustawienia fotela :) jeżeli chodzi o odsunięcie siedziska.

Przy długich nogach dobrym rozwiązaniem są fotele z regulacją długości siedziska.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris 1,5 Dual VVT-iE o mocy 111 KM
    Nowa Toyota Yaris napędzana jest między innymi produkowanym w Polsce silnikiem benzynowym o pojemności 1,5 l i mocy 111 KM. Motor jest o 10 proc. mocniejszy od silnika 1,33 z poprzedniej wersji modelu. Dzięki temu samochód ...