Duże kombi do 25tyś

31 Maj 2020, 16:54

Dobry panowie , szukam duzego i dynamicznego auta w kombi , z fajnym wyposażeniem, dobrymi własnościami jednymi.
Silnik najmniejszy 2.0 , przebiegi rocznie 24tys i tutaj celuje w Diesla.
I tutaj myślałem np.
Renulant Laguna 3 kombi 2.0 180km diesel , jak to jest z tymi francuzami, awaryjne czy nie każdy mi Odradza więc chce się przekonać i jak to jest z nimi.
Citroen C5 2.0163km llub mocniejszy w tej kwocie .
Ford Mondeo mk4 2.0 163km lub 2.2 200km
Niestety tutaj na żadnego BMW czy Audi mnie nie stać więc coś z tych co napisałem ew. Ktos cos innego zaproppnuje.
Chodź w BMW za bardzo nawet bym nie chciał bo koszta jednak są o wiele większe A tutaj bardziej patrzę z rozsądku i pewne jakieś fajne auto.
DAWID9898
Nowicjusz

31 Maj 2020, 18:51

DAWID9898 napisał(a):Renulant Laguna 3 kombi 2.0 180km diesel , jak to jest z tymi francuzami, awaryjne czy nie każdy mi Odradza więc chce się przekonać i jak to jest z nimi.
To już nie królowa lawet więc możesz ją brać pod uwagę :mrgreen:
DAWID9898 napisał(a):Citroen C5 2.0163km llub mocniejszy w tej kwocie .
C5 jest fajna i jak byś znalazł bogatą wersję w całkiem niezłym stanie to warto by się było jej bliżej przyjrzeć.
DAWID9898 napisał(a):Ford Mondeo mk4 2.0 163km lub 2.2 200km
Nie jest złym wyborem ale wolałbym chyba C5 w tej cenie.
DAWID9898 napisał(a):Niestety tutaj na żadnego BMW czy Audi mnie nie stać więc coś z tych co napisałem ew. Ktos cos innego zaproppnuje.
Dlaczego? kwestia roku z którego będzie to auto :) ale w sumie są inne ciekawe samochody i tańsze w utrzymaniu.
Ciekawą propozycją może być tu jeszcze Opel Insignia 2.0 CDTI.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Maj 2020, 20:27

Laguna nie jest duża, C5 i mondeo o wiele lepiej wypadają w tym temacie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Maj 2020, 20:31

No z tych to najlepiej mi podchodzą C5 i Modneo , lecz tutaj slinkimi te same lub bardzo podobne .
I C5 chyba lepsze wyposażenie, ale jak z kwestiami awaryjności, właściwości jezdne , koszty utrzymania.
Słyszałem że Insignia to taka jak by królowa lawet bo , tak mówili więc niech ktoś się inny wypowiw
DAWID9898
Nowicjusz

01 Cze 2020, 08:09

Insignia szału nie robi jak na auto tej klasy. Szczególnie jeśli chodzi o prowadzenie i jakość wnętrza. Na początku produkcji było trochę problemów elektrycznych, później niby poprawili. Generalnie największym plusem insigni jest design bo jeśli chodzi o ilość miejsca to też ustepuje c5/mondeo mimo sporych wymiarów zewnętrznych.

Jesli chodzi o koszty to mondeo powinno wyjść troszkę taniej ale nie będą to spektakularne różnice, nawet nie zwracalbym na to uwagi. Jedynym przypadkiem, gdzie przy c5 może być wyraźnie drożej to kupno egzemplarza z zaniedbanym zawieszeniem hydro..
Invi
Forumowicz VIP

01 Cze 2020, 17:27

Co rozumiesz przez dobre właściwości jezdne?

Najlepszy kompromis z aut FWD zaoferuje Mondeo Mk4 - bardzo dobre prowadzenie i niezły komfort.
Jeśli chcesz coś twardszego to Laguna w wersji GT (a najlepiej z 4-kołami skrętnymi - 4 Control).

C5 będzie raczej komfortowe. Insignia dobrze prowadzi się na autostradzie - jest ciężka i nie ma problemów przy szybkiej jeździe na wprost. W zakrętach będzie dużo gorzej.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zamontować fotelik w samochodzie dla Twojego dziecka?
    W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak zamontować fotelik dla dziecka. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Poświęcamy czas i energię, by naszym pociechom ...

01 Cze 2020, 21:37

Nacisk duży na Mondeo ponieważ posiadam Focusa Mk2 po liście 2009 1.6 109km i prowadzenie fajne j bardzo mało awaryjny.
:)
Więc tutaj chyba zostanę przy fordzie jednak , chodź skusze się może na przejażdżkę również Citoren C5 i zrobię sb porównanie jakieś. Bo tak to nie ma co wnioskować i mówić co i jak lepiej jeździ;)
Jeśli chodzi o Francuza to mit że wiecznie się psują, i każdy mi odradza tych aut , to nie prawda.? :) bo chyba wszystko zależy, jak używał po przedni właściciel i jak użytkowal co sądzicie?
DAWID9898
Nowicjusz

02 Cze 2020, 16:32

DAWID9898 napisał(a):Jeśli chodzi o Francuza to mit że wiecznie się psują, i każdy mi odradza tych aut , to nie prawda.? bo chyba wszystko zależy, jak używał po przedni właściciel i jak użytkowal co sądzicie?

Odradza ten, który jeździ starym golfem gdzie jedyną awarią może być złamanie korbki w drzwiach. Każdy producent ma mniej lub bardziej udane modele, po prostu rozkwit importu miał miejsce wtedy, gdy francuskie auta a w sumie renault po prostu nie były ideałami pod względem niezawodności a z drugiej strony pod względem ilości elektroniki raczej wyprzedzały konkurencje, wystarczy zerknąć choćby na średnie wyposażenie laguny 2. I tak przylepili latkę "ciągle pasujących się francuzow" do każdego auta z tego kraju, podobnie jak np. z alfą, gdzie tak naprawdę ujowe było ze 3 silniki albo wiecznie "niezniszczalne 1.9tdi" z fabryczną wadą panewek - słyszał jakiś janusz w ogóle o tym?

Podsumowując - stereotypy to zło, również w motoryzacji. Do wszystkiego trzeba podchodzić indywidualnie
Invi
Forumowicz VIP

02 Cze 2020, 17:18

Invi napisał(a):Odradza ten, który jeździ starym golfem gdzie jedyną awarią może być złamanie korbki w drzwiach. Każdy producent ma mniej lub bardziej udane modele, po prostu rozkwit importu miał miejsce wtedy, gdy francuskie auta a w sumie renault po prostu nie były ideałami pod względem niezawodności a z drugiej strony pod względem ilości elektroniki raczej wyprzedzały konkurencje, wystarczy zerknąć choćby na średnie wyposażenie laguny 2. I tak przylepili latkę "ciągle pasujących się francuzow" do każdego auta z tego kraju, podobnie jak np. z alfą, gdzie tak naprawdę ujowe było ze 3 silniki albo wiecznie "niezniszczalne 1.9tdi" z fabryczną wadą panewek - słyszał jakiś janusz w ogóle o tym?

Podsumowując - stereotypy to zło, również w motoryzacji. Do wszystkiego trzeba podchodzić indywidualnie

Invi jest jeden problem... w przypadku aut z FR + np. Alfa powiedzenie jak dbasz tak masz jest połową prawdy.

Bo chyba nie chcesz mi powiedzieć ze o wiązkę elektryczna będziesz specjalnie dbał albo o jakiś moduł który blokuje połowę elektromechaniki auta.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

02 Cze 2020, 18:54

DAWID9898 napisał(a):Jeśli chodzi o Francuza to mit że wiecznie się psują, i każdy mi odradza tych aut , to nie prawda.? bo chyba wszystko zależy, jak używał po przedni właściciel i jak użytkowal co sądzicie?

Tak, to prawda, dobre silniki a wszystko pozostałe to kupa.
Co Ci da dobra jednostka gdy po prostu np jutro auta nie odpalisz albo staniesz na drodze?
Np. padnie immobiliser
Poza tym Laguna to spora utrata wartości, więc kupujesz niby młode auto ale takie którego wartość leci na łeb na szyję.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Cze 2020, 19:07

szybki napisał(a):Invi jest jeden problem... w przypadku aut z FR + np. Alfa powiedzenie jak dbasz tak masz jest połową prawdy.

Bo chyba nie chcesz mi powiedzieć ze o wiązkę elektryczna będziesz specjalnie dbał albo o jakiś moduł który blokuje połowę elektromechaniki auta.
to prawda, ale np koronny argument wszelkiej maści wąsaczy, czyli zawieszenie hydro, to inna para kaloszy - najgorszy syf na świecie, drogo, awaryjne (nie żeby wytrzymywało ponad 150k bez ruszania), ale alu wielowahacz robiony co 60k jest już ok :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Cze 2020, 20:29

Panowie trzeba wypośrodkować bo każde auto ma swoje przeznaczenie.

Są czasy takie a nie inne i Mercedes 200d już nie wróci :D

p.s

Bartolek o jakiej utracie wartości piszesz jak podobno przed zakupem jest głupotą o tym mysleć :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

02 Cze 2020, 21:01

A Ty o jakim Mercedesie 200d piszesz? bo to chyba jakiś żart delikatnie mówiąc?

A ja się uczę od Was skoro Waszym zdaniem po to się kupuje auto żeby zaraz sprzedawać i rozkminy jaką wartość będzie miało co i kiedy to Laguna chyba jest ostatnim autem który ową wartość utrzymuje
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Cze 2020, 21:04

Jak dla mnie to zadbana laguna kosztuje dokładnie tyle samo co mondeo, c5 czy inna insignia z tego samego rocznika a spektakularnie droższa w salonie nie była.
Invi
Forumowicz VIP

07 Cze 2020, 12:37

Jednak wybrałem Mondeo Mk4 bardziej do mnie pasuje hehe , wygodniejsze , fajne wyposażenie i silniki również i szukam 2.0 163km ew. 2.2 200km Pozdraiwam ;)
DAWID9898
Nowicjusz