Najlepiejej zainwestowane 25-30k...Diesel, ewentualnie LPG!

07 Cze 2020, 04:11

Na samym początku chciałbym zaznaczyć że mieszkam w malutkim miasteczku położonym w pobliżu dróg ekspresowych oraz autostrady... tak mieszkam kilka sekund drogi od autostrady... w sumie nie wiem czy to zaleta czy wada :o No dobra co najważniejsze mój samochód będzie miał dziennie do pokonania ok 60/80, km poruszając się po autostradach i drogach szybkiego ruchu... cała reszta trasy to drogi prowadzącę na autostradę 8) spędzanie czasu w korkach należy do rzadkości... zdecydowanie... Dodam że będzie to moje drugie DAILY car które głównie będzie służyć za zastępstwo za pierwszy samochód który służy glownie do dojazdu do pracy... zastępstwo które zasługuje na zdecydowanie większy komfort i kulturę jazdy i ZDECODWANIE wiekszą dynamikę... mam dosyć żyłowania do dechy 1.4 HDi w peuegocie 206 z 2008r... zastępstwo do którego z chęcią będę wracał na coś więcej niż tylko dojazdy do pracy i podróż "wokół komina"... :D Szukam czegoś nietuzinkowego, nie chce się zamykać w szablonowych bryłach czy utartych znanych i "sprawdzonych markach" Nie jestem żadnym fanboyem oraz antyboyem żadnej z istniejących marek... nie boje się sięgać w egzotyczne klimaty... Jak na polskie realia wiadomo, że chciałbym coś co nie pochłonie większości mojej pensji... no dobra... Jak czuję że pod pedałem gazu nie ma już żadnej przestrzeni to można poszalec ale jak jeżdżę spokojnie chciałbym odczuć zdecydowanie lżejsza stopę :D Stad też wybór diesla aniżeli benzyny ... ewentualnie mogę zainsalować instalacje LPG. Co do gabarytów nie chce wybiegać w zadne skrajności także zadnych kombi... (Alfa Romeo 159 Sportwagon, brzmi co najmniej ciekawie) oraz żadnych mikro samochodów (Fiat Abarth Grande Punto... :oops: ) Chciałbym te ciężko zarobione 25-30k zł zainwestować najlepiej jak się da, pomóżcie ! :D

Moje propozycje:

Citroen C5 2.0/2.2/2.7/3.0 HDi ... ?
Alfa Romeo 159/Brera 2.4 JDM
Seat Leon II 2.0 TDI
Renault Laguna Coupe III ?
Peugeot 407 ?
...

Z góry dziękuję serdecznie za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam :ok:
Myszowór
Obserwowany

07 Cze 2020, 10:35

Przy tych warunkach myślę, że diesel będzie idealny.
Leona II od razu odpuść, bo tam jest 2.0 TDI PD - awaryjny i drogi w naprawach silnik. Zamiast tego z grupy VAG:
Audi A3, VW Golf VI, Passat B6 lub Seat Exeo 2.0 TDI CR

A poza tym:
Citroen C5 2.0/2.2 (2.7//-3.0 już będą dość drogie w utrzymaniu)
Ford Mondeo MK4 2.0/2.2
Renault Laguna 2.0 dCi (mój faworyt - kupisz względnie młode auto, tylko z coupe może być ciężko do 30 tysięcy)
Volvo C30/S40/V50 2.0D lub 2.4D5

Z takich nieoczywistych aut Civic VII 2.2(ale tu słabszy komfort), Mazda 3 II 2.2, Megane III 2.0 dCi.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Części motocyklowe - oryginalne i zamienniki kup online
    Każdy motocyklista zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest sprawność techniczna jego jednośladu. Od tego zależy bezpieczeństwo na drodze, a także przyjemność z jazdy. Podobnie jak samochody oraz inne urządzenia mechaniczne, ...