Duże, komfortowe auto w granicach 35tys

25 Lip 2018, 12:08

Witam wszystkich. Jako że przyszedł czas zamienić wysłużonego już Chryslera Voyagera na coś nowszego, rozglądam się za jego następcą. Do dyspozycji mam około 35 tysięcy (nie chciałbym za bardzo przekraczać tej kwoty, bo wiadomo po zakupie dojdą jeszcze podstawowe opłaty, przeglądy itp a to są także koszta), chciałbym aby auto było z co najmniej 2010 roku lub młodsze. W grę wchodzi jedynie oszczędna benzyna lub diesel, do LPG jestem raczej negatywnie nastawiony. Rocznie robię około 30-40tys km, mniej więcej 50/50 trasa/miasto. Chciałbym, żeby auto było dość duże, żebym nie czuł się w nim jak puszce, było komfortowe oraz dość dobrze wyposażone. Z jednej strony zastanawiam się nad czymś na "wyższym" zawieszeniu, ze względu na stan dróg w mojej okolicy, jednak wiąże się to także z dodatkowymi kosztami eksploatacyjnymi, więc z drugiej strony wolałbym pozostać przy jakimś sedanie/kombi, które jednak będzie oferować raczej mniejszą ilość miejsca. Aktualnie jestem po oględzinach i bardzo przypadł mi do gustu Peugeot 508 SW 2.0 diesel 163km, jednak nie jestem do końca przekonany czy to najlepszy wybór. Proszę więc o porady i ewentualne propozycje innych aut, które mogłyby zaspokoić moje wymagania.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
vanor175
Obserwowany

25 Lip 2018, 13:14

Ile km rocznie będziesz robił? Miasto/ Trasa %?
Za 35 tys.to będzie powypadkowa "igła" z Niemiec z podrobioną książką - na 508 trzeba mieć więcej pięniedzy.
Realne typy za te pieniądze:
Citroen C5, Ford Mondeo, Mazda 6, Renault Laguna.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

25 Lip 2018, 13:44

Tak jak wyżej pisałem, około 30-40tys rocznie, mniej więcej pół na pół miasto/trasa. Jeśli chodzi o 508 to w kwocie 35tys myślałem o egzemplarzu z samego początku produkcji, które rozglądając się po ogłoszeniach faktycznie stoją w tych kwotach, a te droższe są już dużo młodsze. C5 także brałem pod uwagę, jednak bardzo kole mnie w oczy jego środek: kierownica ze stałym "środkiem" i asymetrycznie umieszczona nawigacja. Jeśli chodzi o Mazdę trochę zbyt ubogie wyposażenie (chociażby brak fabrycznej navi). Co do Laguny posiadałem niegdyś Lagunę II i o dziwo bardzo chwalę sobie to auto, jednak chciałbym kupić coś innego aniżeli nowszą wersję auta, które już posiadałem. Natomiast Mondeo, no cóż, mam kilku znajomych którzy je posiadają, jedni sobie bardzo chwalą, inni wręcz przeklinają dzień w którym się na Forda zdecydowali, stąd mieszane odczucia co do tego modelu.
vanor175
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tarcze hamulcowe zabezpieczone przed korozją
    Żeliwa są obecnie najpopularniejszym materiałem stosowanym do produkcji tarcz hamulcowych. Decyduje o tym stosunkowo prosta technologia odlewania, dobre właściwości termiczne i łatwa obróbka. Niestety, jak większość ...