Duże przebiegi - do 10 000 zł

13 Lip 2010, 13:45

Witam serdecznie,
szukam auta do 9 000 - 10 000 zł.
Problem polega na tym, ze nie wiem na co sie zdecydowac.
Do tej pory jezdzilem prawie rok Oplem Tigra 1.6 oraz od okolo Grudnia Fiatem Bravo 1.6.

Szukam auta, ktore pozwoli mi na pokonywanie dosc duzych przebiegow - okolo 2-3 tys km na miesiac.

Nie wiem na co sie zdecydowac. Lubie dosc dynamiczna jazde, ale bez przesady. W trasie nigdy nie szaleje, ale musze wiedziec, ze mam czym wyprzedzic.

Rozgladalem sie za Oplem Astra II w dieslu. Ale wszystko co jest w ogole warte ogladania delikatnie przekracza budzet. Kreci strasznie mnie Megane Coupe w drugiej wersji nadwozia z silnikiem DTI (bez common raila).

Teraz kwestia jest taka - czy szukac w tej kwocie jakiegos diesla (zdaje sobie sprawe ze moze to graniczyc z cudem - auto w dobrym stanie) czy tez benzyna + lpg ?

Jestem strasznym estetykiem, ale stwierdzam, ze auto przynajmniej nie moze ODSTRASZAC a genialnie bedzie jak dodatkowo bedzie mi sie podobac ;)

Prosze o rady.

Aha, nie chce Lanosow :-))))))
fsh_
Nowicjusz

Miejscowość: Wln

13 Lip 2010, 14:37

Ja bym Ci zaproponował taki wynalazek.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Lip 2010, 14:50

Chcialbym zaznaczyc, ze temat jak najbardziej powazny. Takze i o takie propozycje prosze :)

Mercedes ? Rocznik, oplaty, koszty. Nie. Zdecydowane nie...
fsh_
Nowicjusz

13 Lip 2010, 15:06

No Merc 124 jak najbardziej poważny no ale nie to nie,to może Bravka JTD??
VW Golf III/Vento
Seat Toledo
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

13 Lip 2010, 15:22

Rowniez nie bardzo mi te auta leza.

Co lepiej wybrac z tych aut:

Renault Megane Phase II 1.9 DTI (wersja 98 kM)
Opel Astra II 1.7 DTI (wersja 75/82 kM)
Volvo s/v40 1.9 TD (wersja 90 kM)
Alfa 156 1.9 JTD (wersja 105 kM)

Minusy alfy znam - przy tym silniku jedyna wada to zawieszenie. Mamy juz jedna alfe 156 w rodzinie i jest rewelacja.

Barol, to musi byc w miare ladne auto. Toledo a tymbardziej Golf III to kompletne pomylki stylistyczne JAK ZA TE PIENIADZE.
fsh_
Nowicjusz

13 Lip 2010, 15:29

Astre II i Alfe 156 w dieslu w tej cenie sobie odpuść,benzyne znajdziesz ale z dieslem w dobrym stanie będzie ciężko.Z całej czwórki brałbym S40 alboV40 (zależy które Ci sie podoba i jakie potrzebujesz).
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Audi A6 C8
    Jedno z najbardziej uwielbianych aut Polaków w nowej odsłonie. Jak to w Audi mamy rozwój stylistyki, a nie zmianę. Mi się podoba.

13 Lip 2010, 15:51

Też jestem za Volvo, ale brałbym z gazem 2.0 bo koszt wyjdzie i tak podobny. Nie robisz jakiś długich tras żeby spalanie Volva wyszło niskie. Diesel spali Ci koło 7 litrów, a moc mniejsza niż w przypadku benzyny. Policz sobie i przemyśl co się bardziej opłaca. Wg mnie LPG.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

13 Lip 2010, 17:29

Do 10 tysi w dieslu w przyzwoitym stanie możesz dostać golfa III,passata,audi 80 itp. W tych nowszych ja bym się nie pakował w diesla żeby nie włożyć w niego drugie tyle.
lukker
Początkujący

Miejscowość: Starachowice

13 Lip 2010, 20:14

fsh_ napisał(a):oraz od okolo Grudnia Fiatem Bravo 1.6.

Zatem Fiat Bravo 1.9 JTD - 105 KM.
Jak jeździ Bravo to wiesz, bo nim jeździsz, co się psuje to też wiesz, a warto dodać, że silniki diesla są bardziej udane od benzynowych.
105 KM w takim niewielkim samochodzie w zupełności wystarcza i będzie o wiele lepsze niż benzynowe 1.6. Spalanie niskie, zależy od tego jak ciśniesz pedał gazu, ale w trasie 6 litrów pali, jak się postarasz to i mniej.

Do 10 tys. zł znajdziesz rocznik 2000, może nawet 2001 (czyli sam koniec produkcji) z pełnym wyposażeniem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lip 2010, 20:44

[link do oferty na Allegro wygasł] Może to???????? Polecam Omege :razz:
Mondziak;)
jarusek1223344
Nowicjusz

Miejscowość: Mińsk Mazowiecki

13 Lip 2010, 21:30

Sam proponowałem Golfa,Brave itp ale jak widać nie ta bajka ale Omege też można włączyc w obszar poszukiwań,całkiem dobre autko.
Barol
Awatar użytkownika

14 Lip 2010, 00:24

Dzieki Panowie za rady. Zastanawia mnie jedno. Dlaczego tak odradzacie diesle do 10k z w/w aut ?

Tzn widze na allegro mase 156-tek. Diesel 1.9 JTD taki jak jest w bravo jest i wlasnie w tych alfach. Skoro mozna dostac tego diesla w alfie, to jaki jest sens szukania go w bravo ?
To ta sama jednostka a do 10k wydaje mi sie (moze sie myle) ze uda sie kupic go w alfie ?

Co do volvo - s i v40 to bardzo udane auta - tak czytalem. I w gre tutaj wchodzi tylko diesel. Trasy jakie robie to srednio 2 x tydzien 80 km za jednym razem i 4 x 150 km za jednym razem. Takze glownie sa to trasy a nie krotkie odcinki.
fsh_
Nowicjusz

14 Lip 2010, 06:29

Bo Brave w db stanie w dieslu do 10koła spokojnie kupi a Alfe już nie bardzo,wszyscy wiemy że na allegro tego jest masa ale jedż to sobie obejrzyj w realu jak sie sprawa ma naprawde.
Barol
Awatar użytkownika

14 Lip 2010, 13:14

E36 1.8IS, wygodne i wystarczająco żwawe na trasę, możesz też dorwać z sekwencją.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

14 Lip 2010, 17:08

Hej,

e36 z silnikiem 1.8 ? Ogolnie odrzucalem bmw ze wzgledu na ich wiek i stan w jakim mozna znalezc... Kwestia tego, czy 10 000 zl to nie za duzo jak na auto z lat 1992-1995 ? bo rozumiem, ze taki rocznik uda sie dostac wraz z lpg.

Omega - szczegolnie 3.0 v6 kapitalna sprawa. Jak sie spisuje dwulitrowa jednostka o mocy 136 km ? Duze i wygodnie auto - to duuuzy plus.

Wchodzi cos jeszcze w gre ?
fsh_
Nowicjusz