Samochód za 55-60tys zł

14 Lip 2010, 07:50

Witam przymierzam się do zakupu samochodu i mam problem z wyborem - proszę o podpowiedzi jakie autko wybrać do użytku codziennego do pracy i weekendowe wypady, czyli takie jakie jest potrzebne większości ale:
1. Roczniki od 2007
2. Obowiązkowo automat
3. Nadwozie 5 drzwiowe
4. Motor nie za wielki do 1.8/1.9
5. Żeby moc była wystarczająca do zgrabnego poruszania
6. Żeby jeździł, a nie stał w serwisie
Podobają mi się Golfy VI 1.4 TSI DSG ale czy taki uda mi się wyrwać za te pieniądze.
Co powiecie o KIA CEED 1.6 choć automat podobno przestarzały, ale chyba daje rade.
A może jakąś OCTAVIĘ ??
Z góry wielkie dzięki za każdą sugestię i podpowiedź.
PK
kozlp
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

14 Lip 2010, 10:43

A jakie będziesz robił przebiegi?? Bo może warto zastanowić się nad dieslem..
Ja proponuje:
Skoda Octavia (liftback)
Seat Leon / Altea
Opel Signum
Audi A3
Mercedes B
BMW 1
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

14 Lip 2010, 10:44

Audi A3 Sportback 2.0 TDI DSG 140 KM
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

14 Lip 2010, 13:25

DSG montowana w grupie VW (w Audi nazywa się chyba S-tronic, ale generalnie to to samo) to super sprawa - nie czuć zmiany biegu a sprint do setki jest w zasadzie taki sam jak i nie lepszy niż w manualu.

Z drugiej strony kupujesz używany - nie wiesz w jakim stanie jest ta skrzynia i jak była traktowana - a o ile awaria zwykłego automatu jest dosyć droga, to w przypadku dwusprzęgłowej DSG koszt naprawy jest kosmiczny.

Dlatego z używanych polecałbym ci coś z klasycznym automatem. Bardzo dobre automaty robi BMW, w zasadzie najlepsze, o tym w KII na forum też czytałem same pozytywne opinie (od osób które całe życie jeździły automatami, więc mniemam że jakieś porównanie mają).

BMW serii 1 z automatem to dobra opcja (unikaj tylko benzyniaka 116 i 118) ale jest bardzo ciasne, jeśli chcesz coś większego to Cee'd - tutaj z kolei silnik 1.6 125 koni jest jedną z lepszych propozycji, w automacie osiągi ma jak 1.4 110 koni w manulau - a taki wprawdzie torpedą nie jest, ale też nie zamula bynajmniej (i30 i Cee'd to identyczne auta, silniki i skrzynie są też te same, więc mówię bazując na postach z forum i30 - ale Cee'd na pewno sprawuje się tak samo)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

14 Lip 2010, 13:29

Chyba, że trafi na model skrzyni zrobionym przez GM, te skrzynki padają niestety, wiem, że w E39 bywały montowane.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

14 Lip 2010, 14:54

ACSznycel napisał(a):DSG montowana w grupie VW (w Audi nazywa się chyba S-tronic, ale generalnie to to samo) to super sprawa - nie czuć zmiany biegu a sprint do setki jest w zasadzie taki sam jak i nie lepszy niż w manualu.
no dokładnie ale spotkałem sie z opisem A3 z DSG
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Leon III - oszałamiający design
    "Dzięki swojemu dynamicznemu i pewnemu charakterowi, nowy SEAT Leon odnajduje należne mu miejsce. Ma zdecydowany wygląd”, mówi Alejandro Mesenero-Ramanos, szef zespołu projektantów SEAT-a. "Swoim wyglądem ...

14 Lip 2010, 19:42

"Podobają mi się Golfy VI 1.4 TSI DSG ale czy taki uda mi się wyrwać za te pieniądze. "
Mi też się podobają, ale chyba musiałbyś mieć dużą siłę przebicia w negocjacjach, żeby za 60 tyś. go kupić. Może jakby udało ci się dostać egzemplarz z początku produkcji.
Nowy to 70 parę. Kilka tysięcy zł tańszy jest 1,2TSI z 7-DSG. Jeśli potrzebujesz kredytowania to może nadrobisz koszt zakupu poprzez niezłe warunki kredytowe.
Zresztą popatrz na http://www.wybierznajlepszych.pl
Ostatnio edytowany przez Gufi, 15 Lip 2010, 00:26, edytowano w sumie 1 raz
Gufi
Aktywny