Duże rodzinne auto do 6 tys.

06 Mar 2019, 12:02

Witam. Jestem w trakcie poszukiwania auta i interesują mnie vany, minivany. Kryteria jakie sobie postawiłem to budżet do 6 tys., musi mieć drugi rząd pełnowymiarowych siedzeń bo będą podróżować z tyłu 2 foteliki i osoba dorosła, tylko benzyna/benzyna+lpg, żadnych diesli i duży bagażnik. 7 osobowe. Typu scenic czy zafira za małe. Proszę o pomoc jaki silnik polecacie na co zwracać uwagę przy zakupie. Dodam że co do pojemności nie mam ograniczeń jak również do marki i modelu. Ważne żeby nie sprawiał problemów, jak najmniej awaryjne. Auto nie będzie używane na codzień bo na codzień nie poruszam się samochodem ale wiadomo że raz w tygodniu to z pewnością będzie odpalone i gdzieś pojedzie. Dwa razy w miesiącu długie trasy +-600km.
slv6
Nowicjusz

06 Mar 2019, 17:17

Citroen Xsara Picasso albo Fiat Multipla?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
linki przykładowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Mar 2019, 22:15

Co do citroena to uważam że jest wielkości Renault Scenic czyli za małe dla mnie ze względu na bagażnik. A co do multipli to miejmy trochę szacunku do siebie :mrgreen: wstyd się w niej pokazać.
slv6
Nowicjusz

06 Mar 2019, 22:28

slv6 napisał(a):Co do citroena to uważam że jest wielkości Renault Scenic czyli za małe dla mnie ze względu na bagażnik.

Zerknij na coś takiego jak opel sintra. Niewiele tego na rynku ale może masz coś w okolicy.

slv6 napisał(a): A co do multipli to miejmy trochę szacunku do siebie :mrgreen: wstyd się w niej pokazać.

Już bez jaj, chcesz kupić auto za mniej niż dwie wypłaty.Właśnie przez takie głupie podejście ludzi masz szansę dostać auto z 2005+ rocznika (w sumie jak dobrze poszukasz to i "II gen", z fajnym silnikiem za śmieszne pieniądze. Multipla, pod względem przestronności i właśni użytkowych bije wszystko w podobnej kasie na głowę.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Mar 2019, 22:38

Ok. Pomijając już subiektywne walory estetyczne samochodów jesteś mi w stanie zagwarantować że do bagażnika multipli czy xary picasso wejdą dwa wózki i kilka walizek? Czy multipla jest 7 osobowa? Bo na tym mi zależy co z resztą napisałem.
slv6
Nowicjusz

06 Mar 2019, 22:40

Sintra spoko. Coś o niej więcej można się dowiedzieć? Jakie silniki i jak z użytkowaniem tych samochodów?
slv6
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Kia Carens - kompaktowy MPV
    Kia Carens to kompaktowy MPV (Multi-Purpose Vehicle) zaprojektowany całkowicie od nowa z myślą o potrzebach nowoczesnej rodziny. Aerodynamiczna sylwetka, design "cab forward", wybór czterech jednostek napędowych, czterech ...

06 Mar 2019, 22:52

Gościu, jeśli chcesz ładować do bagażnika dwa wózki i walizki to szukaj sprintera a nie osobówki.
Invi
Forumowicz VIP

06 Mar 2019, 23:00

A Espace?
slv6
Nowicjusz

06 Mar 2019, 23:11

Zdarzało się sporo problemów z elektryką a po dwudziestu latach na pewno nie jest lepiej.

Zostaje sharan i galaxy, nic innego w tej kasie nie znajdziesz
Invi
Forumowicz VIP

06 Mar 2019, 23:47

W takim wypadku jaki silnik polecany do sintry? Co z 1.8turbo u Sharana i 2.3 ugalaxy? A takie auta jak evasion i 806?
slv6
Nowicjusz

07 Mar 2019, 00:32

Źle postawione pytanie (choć w Sintrze tylko v6 będzie ok).
Tak naprawdę zamiast pytać o model X czy Y, nie wspominając już o silnikach, powinieneś się skupić na znalezieniu czegoś, co jeździ i nie jest zgnite na wylot. Za mało kasy na wybrzydzanie wśród "zwykłych" osobówek, a tutaj szukamy vana.

P.S 1.8t :no:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

07 Mar 2019, 07:02

Jeśli nie Picasso to nie wiem może Berlingo,Partner albo Kangoo?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

07 Mar 2019, 07:37

Czyli rozumiem że za taką kwotę nie kupię nic. W takim razie zamykam temat.
slv6
Nowicjusz

07 Mar 2019, 11:20

Coś kupisz, ale będzie ciężko i poszukiwania potrwają dłuższy okres czasu. Nic na siłę i nic na szybko, bo wpadniesz na minę. Ford Galaxy czy VW Sharan to ciekawe opcje, ale nie gwarantuję, że zmieszczą sie tam 2 wózki i dwie walizki.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001

07 Mar 2019, 12:44

Póki co to mieszczą się w kombi c klasie. Ale to ciasnota. Zatem szukam czegoś większego. Jakie można polecić silniki w VW i Fordzie? Na co zwracać uwagę przy zakupie? Co z tymi eurovanami typu Evasion? Podkreślę że 6 tys. to kwota wyjściowa co nie znaczy że nie będzie można dołożyć tysiaka lub dwóch. Jak mam kupić trupa to wolę ciskać się w kombi.
slv6
Nowicjusz