Duże spalanie oleju- Astra

05 Maj 2009, 16:26

Witam!
Mam problem z za dużym spalaniem oleju w Oplu Astrze I. Spala ok. 1l na 500km!! Problem zauważyłem tydzień po odebraniu samochodu od mechanika (wymieniał uszczelkę pod głowicą). Nie miałem wcześniej takich problemów. Jaka może być tego przyczyna i koszt ewentualnej naprawy?? Za pomoc z góry dziękuję!
art01
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
  • 05 Maj 2009, 16:51

Być może problemem są uszczelniacze zaworowe,koszty nie będą wysokie.Ubywa ci tego oleju b.dużo,nie piszę spala bo to nie jest pewne czy gdzieś nie wycieka.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

05 Maj 2009, 16:59

Wycieku żadnego nie zauważyłem, silnik jest suchy. I dlatego zastanawia mnie co dzieje się z tym olejem??
    art01
    Nowicjusz

05 Maj 2009, 17:23

To tak jak pisałem uszczelniacze zaworowe bym sprawdził.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

05 Maj 2009, 17:37

ok, dzięki
    art01
    Nowicjusz

05 Maj 2009, 18:40

Albo juz pierscienie tloki lub cylindry maja dosc jest nadmierny luz pierscienia w rowku pierscieniowym i wystepuje tzw pompowanie oleju i spala olej wtedy ale obys nie mial tego tylko juz lepiej uszczelniacze :wink:
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowcy kontra dziurawe drogi
      Odwilż i wahania temperatur wyjątkowo sprzyjają powstawaniu ubytków w nawierzchni ulic. Uszkodzony asfalt, straszący głębszymi bądź płytszymi dziurami, to prawdziwe utrapienie kierowców o tej porze roku. Nieuważna ...