Duże spalanie

17 Paź 2015, 19:57

Witam

Mam Renault Megane scenik z 1998 silnik 2.0 115 koni w automacie w gazie i tu jest sek przy spokojnej jedzie pali mi ponad 17l /100 gazu jest to normalne bo nie wiem

Pozdrawiam
lukasz0664
Nowicjusz

Auto: Renault Megan scenic
Silnik: 2,0 114 koni
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

29 Paź 2015, 08:53

Nie , to zbyt wysokie spalanie. Auto z automatem w tych okolicznościach i z tym silnikiem ,powinno mieścić się w 13/14 l gazu na starszej instalacji.Rozumiem ,że nie masz sekwencji a instalacje II gen..? Przyczyny mogą być różne. Niedogrzanie silnika, opony z dużym oporem toczenia, stary reduktor gazowy ,uszkodzona sonda Lambda (o ile twoja instalacja z niej korzysta i masz w ogóle katalizator a nie przelotówkę w wydechu). Warto też wymienić filtr powietrza i oglądnąć wszystkie wężyki od podciśnienia wokół silnika ,czy nie ma tam nawet malutkiej nieszczelności. Oczywiście koniecznie trzeba zdiagnozować czy jest sprawny czujnik temperatury u elektryka (nie ten w chłodnicy) ,bo jak jest niesprawny to auto stale chodzi na bogatej mieszance (jak zimny na ssaniu) ,stąd duże spalanie.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Maserati GranTurismo - opinia i wrażenia z jazdy
    Miałem okazję trochę pojeździć i jako że nie ma opini na temat tego auta więc się podziele wrażeniami. Maserati GranTurismo Silnik 4.2 V8 405 KM Skrzynia aut. 6 Biegowy Rok prod. 2010 Całokształt Uważam że to bardzo fajne ...