Gaśnie po zjeździe z autostrady.

22 Paź 2015, 17:45

Daewoo Lanos
Instalacja LPG STAG-50
Rocznik 2002, 1.5 16V

Problem:
Samochód odpala zimny na benzynie, jedzie 10km jazdy mieszanej, głównie po mieście, wjeżdża na autostradę, po czym po 50km na autostradzie na 3000 obrotów na zjeździe z autostrady po wrzuceniu "na luz" gaśnie. Dokatulam się tak do ronda, odpalę nie bez trudów i na następnym rondzie znów gaśnie. Gaśnie przy każdym spadku obrotów/wyrzuceniu na luz.

Gazownik przez telefon (...) poradził sprawdzić stan płynu chłodniczego, bo wg niego reduktor mógł marznąć i gaz pozostawał w stanie ciekłym.

Co może być przyczyną? Jak temu zaradzić?
Arwendal
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 2009
Auto: brak

29 Paź 2015, 07:43

Czy gaśnie też w tych samych okolicznościach na benzynie?? Sprawdziłeś? To ważne ,bo jak tak to czujnik położenia wału jest uszkodzony. Jesli na benzynie się to nie dzieje, to masz 100% pewności ,że to wina instalacji lpg. Mechanik może mieć rację ,bo wtórne zmrożenie reduktora jest możliwe przy niskim stanie płynu. Jak dolejesz płynu i to nie zniknie ,to ja bym wymienił termostat. Pewnie jest uszkodzony i podczas ciągłej jazdy na autostradzie temperatura płynu spada do tego stopnia ,że umożliwia wtórne zmrożenie reduktora. Wtedy auto gaśnie ,bo występuje takie samo zjawisko jakbyś przerzucił całkiem zimny silnik na gaz... Dodatkowo i to koniecznie ,obróciłbym wlot powietrza do filtra powietrza. Teraz jak jedziesz to pęd napuszcza tam ciągły strumień powietrza i to może powodować gaśnięcie auta. trzeba ten wlot obudowy filtra powietrza skierować w inną stronę niż przód auta. Można go obrócić w bok albo w tył albo jak nie da rady to przykręcić na 2 wkręciki taką plastikową klapkę osłonną na koniec wlotu obudowy. Oczywiście nie może ona całkowicie zaślepiać wlotu powietrza ale chronić przed napychaniem go ,podczas szybkiej jazdy.
To bym zrobił na początek. Płyn,termostat,klapka.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

29 Paź 2015, 23:37

Na benzynie nie gaśnie, płyn chłodniczy jest między min i max, oddałem znachorowi, powiedział ze to wina zaworu w głowicy, który się nie domyka i puszcza płynne LPG, które zalewa silnik. Cena oczywiście zawrotna, ale ten znachor nie jest ekspertem ds. LPG, wiec nie wiem czy ta droga operacja jest konieczna.
Arwendal
Nowicjusz

30 Paź 2015, 09:51

Jeżeli byłaby to wina zaworu w głowicy, to problem byłby też na benzynie moim zdaniem. Zapytaj tego znachora, czy jest tego pewny, czy tylko tak przypuszcza i próbuje naprawić auto metodą prób i błedów. Jak chce, niech naprawia, ale jak się okaże, że ta robota nie przyniosła efektów, to nie zapłacisz i tyle. ciekawe co powie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Paź 2015, 10:24

Ten gość nie jest specjalistą od gazu, to znajomy mechanior, na początku był prawie pewny, że to czujniki temperatury na podszybiu nie są ustawione i wariują powodując, że samochód gaśnie.

Gdy usłyszałem o podejrzewanej usterce zdecydowałem, że owszem włożę te 1500zł~ w regenerację głowicy, ale odstawię samochód specjaliście od gazu, bo jak się okaże że to jednak pierdoła w instalacji za 300zł to się mocno wk##%$#$%#$%wie...

Pierwsza diagnoza pudło, płyn chłodniczy jest, jest go w normie. Zobaczę co w poniedziałek powie typowy gazownik.
Arwendal
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legalizacja gaśnicy potrzebna czy nie?
    Wprowadzono mi pewien mętlik w głowie. Niedawno zostałem zatrzymany do rutynowej kontroli drogowej. Policjant kazał mi pokazać gaśnice. Oczywiście na gaśnice nie mam legalizacji bo się skończyła, a zapomniałem zrobić. Policjant ...
    Lexus UX - hybrydowy crossover
    Jak podaje najważniejszy norweski dziennik biznesowy Dagens Næringsliv cytując szefa Lexus Norway, seryjna wersja nowego subkompaktowego crossovera Lexus UX zadebiutuje już wkrótce na salonie samochodowym w Genewie. ...