Dużo za duże spalanie, dlaczego??

04 Sty 2010, 13:33

Mam do Was właśnie takie pytanie, od nie dawna jestem posiadaczem bmw x5 3.0 w benzynie... I odrazu wyprzedzam uśmieszki- tak spodziewałem się dużego spalania, ale czytając raporty spalań, opinie itp. widzę że z moim musi być coś nie tak... Patrząc na te opinie użytkowników samochód ten spala ok 18l/100 po mieście przy normalnej jeździe, mój spala 25 przy bardzo delikatnej jeździe, wolę nie przyciskać... Na trasie było całkiem ładnie ok 11l... a po mieście tragedia, myślę że gdybym jeździł jak normalny człowiek to spalanie sięgałoby 30l...

Dodam, że mam szerokie opony- przód i tył 295 i cztery rury (m pakiet) i ja jedynie w tym upatruję się zwiększonego spalania... Ale czy to możliwe, żeby spalanie było aż o tyle za duże?
Co innego może jeszcze to powodować, co może być nie tak?
aligator
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • 04 Sty 2010, 14:16

zbyt niskie obroty silnika zamiast normalnych przy jeździe w mieście (jeśli na trasie pali normalnie, to znaczy ze do dupy jeździsz po mieście, starasz sie jeździć "oszczędnie" niepotrzebnie katując silnik, który wcale nie pali mniej :wink: ), albo padająca sonda lambda, albo milion innych rzeczy :mrgreen:
    próbowałeś podpiąć go pod komputer??
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

04 Sty 2010, 15:00

Tak podpinałem go pod komputer wskazał zero błędów i wszystkie parametry w normie. Wiesz, że tak mi przeszło przez myśl, że może faktycznie za niskie obroty nie są dobre... nie wziąłem tego pod uwagę gdyż wcześniej jeździłem z manualną skrzynią i sam wszystko kontrolowałem... a na automacie widać, że jest inaczej pod tym względem.

O co dokładnie chodzi z sondą lambda? Pamiętam, że ostatnio znajomy też miał z tym problem i różne dziwne rzeczy z samochodem mu się działy
    aligator
    Nowicjusz

04 Sty 2010, 15:15

Witam.
    Jak nie masz błędów to na twoim miejscu sprawdził bym ciśnienie paliwa.
    Jak będzie za duże to przy czasie otwarcia wtrysku 0.2ms to więcej paliwa dostanie się do cylindra.
    Emil31
    Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

04 Sty 2010, 19:07

Na jutro umówiłem się do serwisu, co prawda głównie w sprawie elektroniki, ale opowiem im też o tym problemie zobaczymy co powiedzą... Zapytam o to ciśnienie paliwa, bo jak to powiedziałeś to wydawałoby się logiczne...
    aligator
    Nowicjusz

24 Lut 2014, 16:42

aligator napisał(a):Tak podpinałem go pod komputer wskazał zero błędów i wszystkie parametry w normie.

aligator napisał(a):Na jutro umówiłem się do serwisu(...)Zapytam o to ciśnienie paliwa, bo jak to powiedziałeś to wydawałoby się logiczne...

No ale jak ma się jedno do drugiego :?: Skoro dopiero co podłaczałeś się pod komputer i wszystkie parametry były w normie :?: Jeżeli ciśnienie paliwa byłoby nieprawidłowe, to diagnosta napewno zauważyłby to w odczytywanych parametrach pracy silnika na podstawie odczytów z czujników.
    Ja jednak myślę, że problem jest w tym:
    aligator napisał(a):nie wziąłem tego pod uwagę gdyż wcześniej jeździłem z manualną skrzynią i sam wszystko kontrolowałem... a na automacie widać, że jest inaczej pod tym względem.

Niestety - wbrew pozorom automatem trzeba umieć jeździć. To nie tylko kwestia dać drążek skrzyni z P na D i jechać...Miałem tak samo jak kupiłem Jeepa - z początku palił mi ponad 30l/100 ( benzyna 4,7 V8 ), podczas gdy innym spala góra 20/100 km i to przy agresywnej jeździe. A w trasie spalał mi 16 litrów. Okazało sie, że to niewłaściwa jazda automatem po mieście. teraz pali mi po mieście góra 18/100km. I myślę, że tutaj też jest ten sam problem.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

05 Mar 2014, 16:20

Racja,automaty są bardzo "wrażliwe" i trzeba umieć nimi jeździć aby nie doszło do poważniejszych awarii. Akurat w tym przypadku nieprawidłowa jazda objawia się wyższym spalaniem.
    Dabtuner
    Aktywny