Duży problem z rejestracją auta od komornika!!!! Co robić???

11 Gru 2008, 18:20

Witam wszystkich mam prosbe co mam zrobic jakiś tydzien temu bylem na przetargu komorniczym w francji i tam kupilem pieknego Opla Astre III z 2005r. Auto było zabrane nauczycielowi za niesplacenie kredytu za auto. Wlasciciel nie zdal kluczykow i dowodu rejestracyjnego samochodu twierdząc ze je zgubił :wink: . wylicytowalem autko na 4 000 euro. auto zostalo przeznaczone do sprzedazy drogą sądową. Komornik wystawił mi dowud rejestracyjny zastepczy i wystawil mi fakture ze zakupilem auto na przetargu. oki wszystko pięknie ladnie. ALE!!!! gdy przetłumaczylem wszystkie dokumenty i zanioslem do wydzialu komunikacji okazalo się ze w polsce nie można zarejestrować auta kture nie posiada oryginalnego dowodu rejestracyjnego!!! rozmawialem z kierownikiem wydzialu komunikacji okazująć mu wszystkie dokumenty od komornika. jednak nic to nie dało! Co mam teraz zrobić zeby zarejestrowac auto w kraju??? proszę o pomoc z gury dziękuje
Damiv8
Nowicjusz

11 Gru 2008, 21:51

Jeżeli dowód rejestracyjny zastępczy wydał go urząd komunikacji to powinien być ważny. Napisz pismo do urzędu z prośbą o rejestrację pojazdu na podstawie posiadanych dokumentów.

Trzeba by trochę poszperać w przepisach o rejestracji pojazdów w częściach dotyczących postępowań komorniczych. Bardzo możliwe są jakieś dopuszczenia w takich przypadkach o czym kierownik może nie wiedzieć.

W ostateczności można by jeszcze spróbować popytać we Francji, czy urząd komunikacji wyda inny dowód rejestracyjny np. wtórnik, skoro Francuz go zgubił.

W razie problemów zadzwoń możemy taką usługę wykonać w Twoim imieniu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

12 Gru 2008, 09:56

Sprawdzałem w dokumentach czy on jest wystawiony przez wydzial komunikacji i nie jest! Jest to dowod wygladajacy jak faktura z danymi samochodu zupelnie jak w dowodzie rejestracyjnym z wszystkimi danymi samochodu ale nie wydanym przez wydzial komunikacji tylko wystawiony przez komornika na podstawie ogledzin samochodu i informacjach o dluzniku . Mimo wszystkich dokumentacji postepowania komorniczego fakturach, dowodzie wystawinym przez komornika i kokumentacji sądowej o sprzedaniu samochodu na przetargu komorniczym nie dopuszczono mnie nadal do zarejestrowania pojazdu. nie wiem co juz mam zrobic!!!
:(
Damiv8
Nowicjusz

12 Gru 2008, 10:03

Dzisiaj widzialem sie z kolega co mial podobny klopot . Kupil w francji renault clio III z 2007 roku z przebiegiem 17 000km . od komornika. niestety splawili go w wydziale komunikacji tak jak mnie .Kilka krotnie prubowal je zarejestrowac niestety bezskutecznie!! Jego Clio w tych zdazeniach sprzedal na szrot gdzie ją rozebrali na czesci i sprzedali. Prosze doradzcie cos bo nie chce auta tak jak on pozostawic na szrocie
Damiv8
Nowicjusz

12 Gru 2008, 15:53

Dowiedziałem się w swoim urzędzie komunikacji.

Rejestracji można dokonać pod warunkiem, że będziesz miał zaświadczenie o danych pojazdu wystawione przez francuski urząd komunikacji w którym pojazd był ostatnio zarejestrowany.

Myślę, że jest to do załatwienia. Moglibyśmy się spróbować podjąć takiej usługi.

Proszę o kontakt jeżeli jesteś zainteresowany

Pozdrawiam
Dariusz Sawicki
tel. 605 428 622
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...