Duży problem z ubezpieczeniem pierwszego samochodu

19 Wrz 2019, 09:38

Dobry,

kupiłem dwa dni temu samochód. Na umowie niestety wpisany jestem tylko ja, nie pomyślałem, że już przy zakupie musi być osoba, na którą będę chcieć ubezpieczyć.

Osoba ta to osoba z poza mojej rodziny.

Co mogę zrobić w takiej sytuacji, gdy poprzedni właściciel już wyrejestrował samochód?

Wykonać darowiznę i np. darować udział powiedzmy 5%? W takiej sytuacji zapłacę podatek od darowizny tylko od tych 5% czy od całej wartości pojazdu? Czy też w ogóle, ponieważ osoba obca jest w grupie III darowizny i wartość wolna od podatku to niecałe 5tyś, a 5% wartości tego samochodu byłoby mniejszą kwotą.

Jest jakieś inne rozwiązanie? Może zapłacić po prostu podatek 2% po zakupie i sprzedać ten samochód tej osobie, która go ubezpieczy? Tylko, czy mogę jej sprzedać tak szybko i bez zmiany blach?

z góry wielkie dzięki za pomoc
hhh666
Nowicjusz

19 Wrz 2019, 09:53

W tym przypadku najlepszym wyjściem które Ci zostało to zawarcie umowy darowizny z osobą którą chcesz dopisać przed pójściem do WK bo unikniesz w ten sposób dodatkowych kosztów i od razu auto będzie zarejestrowane na dwie osoby. Pamiętaj jednak żeby najlepiej wpisać połowę wartości auta bo jak ubezpieczyciel dowie się że np. auto jest w większości twoje to może dowalić większe ubezpieczenie z racji braku twoich zniżek więc tu nie warto kombinować.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Wrz 2019, 18:23

Bardzo dziękuje Ci za tak szybką odpowiedź. Natomiast ustanawiając umowę darowizny będę musiał od niej zapłacić podatek. Kwota wolna od podatku w grupie III (w zasadzie dla osób obcych) wynosi jakieś ~4500.

Jaki bedzie koszt w przypadku gdy za samochód zapłaciłem 9800?
Czy będę płacić podatek tylko od ilości udziałów np 50% czyli od 4400 czy też od całości?
hhh666
Nowicjusz

27 Wrz 2019, 09:15

Podatek płacisz raczej od tego co otrzymujesz więc od części jaką masz na umowie a nie od całej kwoty. Tak przynajmniej ja to rozumiem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!