Duży Problem. Zgubiłem Dowód Rejestracyjny...

11 Lut 2008, 13:21

Witam. Przytrafiła mi sie dziś straszna sytuacja. Zgubiłem Dowód Rejestracyjny wraz z Ubezpieczeniem i nie wiem co mam robić. Może miał ktoś już kiedyś taką sytuacje. Proszę o pomoc bo nie wiem co robić.
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

11 Lut 2008, 16:35

Zgłosić na policję i zawiadomić agenta ubezpieczeniowego. Trzeba się też udać do Urzędu Miasta po wyrobienie nowego (ale tu pewnie potrzebny będzie dokument z policji).

Na policję warto iść z prostego powodu. Weź pod uwagę, że samochód mogą Ci zwyczajnie ukraść. Bez posiadania dowodu rejestracyjnego nie dostaniesz żadnego odszkodowania.
Taki zgubiony dowód rejestracyjny może wpaść w nieodpowiednie ręcę i może być niewdzięcznie wykorzystany.
Jeżeli zgłosisz to na policję możesz uniknąć wielu przykrości.

Agent ubezpieczeniowy niech wystawi Ci drugą polisę, którą masz przecież opłaconą.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lut 2008, 22:01

Wszystko się zgadza,z tym,że po wyrobienie nowego dowodu rejestracyjnego nie idzie się do UM tylko do WK.Jak się nie mylę to bedzie cię to troszkę kosztować,ponieważ jeżeli nie odzyskasz tego dowodu rejestracyjnego,to prawdopodobnie będziesz musiał wyrobic nowy dowód rejestracyjny i dostaniesz nowe tablice i nową naklejkę.A to kosztuje,ale na szczescie nie drogo.Jak już bedziesz miał nowe numery rejestracyjne,to musisz iśc do ubezpieczyciela i on spisze aneks do umowy,w którym wpisze nowe numery.W ubezpieczalni nic nie bedziesz płacił.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lut 2008, 23:39

zgadza się kolego
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

12 Lut 2008, 00:00

Za komplet tablic trzeba zapłacić 80 zł. Do tego dochodzą koszty za dowód rejestracyjny (48 zł), naklejki legalizacyjne na tablice (11 zł) i nalepka kontrolna na szybę - 16,50 zł oraz za znaczki skarbowe
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

12 Lut 2008, 00:35

Nom niestety...ale nie ma innego wyjścia.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody klasy A - przegląd rynku
    Najmniejsze miejskie samochody mają na naszym rynku ustabilizowaną pozycję – przede wszystkim ze względu na swoją cenę, która rzadko przekracza kwotę 40 tys. zł. Co więcej, producenci coraz lepiej wyposażają ...
    Hyundai skutecznie broni swojej pozycji w Europie
    Najnowsze dane Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Pojazdów ACEA, dotyczące wolumenu rejestracji nowych samochodów pokazują, że udział w rynku europejskim firmy Hyundai w pierwszym kwartale 2013 ...

12 Lut 2008, 16:16

Nie zawsze tak jest. Znajomy kupował samochód z salonu, ale nie nowy, tylko taki z jazd próbnych. Samochód ten był normalnie zarejestrowany (bo jeździli nim na próby klienci i musiał być zarejestrowany żeby poruszać się na drodze) i właścicielem był salon. Z racji faktu, że to średnie miasto i tablice rejestracyjne w całym mieście zaczynają się od tych samych liter, to kolega będący również z tego samego miasta mógł przejąć stare numery rejestracyjne. Nie musiał więc płacić za blachy, naklejki bo już były. Płacił jedynie za dowód rejestracyjne ze względu na zmianę właściciela i tyle.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lut 2008, 19:49

Dishman - temat nie dotyczy zarejestrowania samochodu kupionego,a zgubienia dowodu rejestracyjnego...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Lut 2008, 22:36

Zgadzam się temat nie dotyczy zarejestrowania samochodu kupionego. Mój kontekst wypowiedzi jest nieco inny. Podaję przykład, że nawet przy kupnie auta wcale nie musi być tak, że dostajemy nowe tablice, znaczki, etc. a co ważniejsze związane są z tym mniejsze koszty.

Sam napisałeś, że w przypadku zgubienia dowodu rejestracyjnego trzeba będzie wyrobić nowy, oraz przypuszczasz, że będzie nowy numer rejestracyjny. Ale nie musi tak być. Może skończyć się tylko na wyrobieniu nowego dowodu rejestracyjnego, bez zmian numerów rejestracyjnych. Są stosowane takie praktyki w trochę innych okolicznościach, co daje podstawę do przypuszczeń, że może być tak i w tym konkretnym przypadku.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Wrz 2008, 13:46

a co w przypadku kiedy zgubie dowód rejestracyjny właściciela od którego kupiłam auto przed przerejestowaniem go na moje nazwisko??
darcia
Nowicjusz

16 Maj 2010, 14:39

darcia napisał(a):a co w przypadku kiedy zgubie dowód rejestracyjny właściciela od którego kupiłam auto przed przerejestowaniem go na moje nazwisko??

Mam taki sam problem. Zgubiłem dowód poprzedniego właściciela. Do tego jeszcze nie zdążyłem przerejestrować na siebie a minęły już dwa miesiące. CO MAM ROBIĆ???
Moja żona chce mnie zabić...
niepada
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

16 Maj 2010, 14:51

Myślę ze jak by Ci twoja "ślubna"przyłozyła wałkiem to nicby się nie stało... :!:
Najprostsza droga udac się do Twojego WK i tam zasięgnąc języka co masz robić
zeby to wszystko wyprostować...
Udaj się tez do poprzedniego wlaściciela i dowiedz się w ktorej SKP robił ostatni
przegląd techniczny.Jezeli będziesz wiedział to podjedz do nich i niech wystawią Ci
duplikat ostatniego badania technicznego i ztym do WK... :!: :!:
Myślę ze tyle na początek.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

17 Maj 2010, 16:52

W takim przypadku udajesz się do urzędu komunikacji gdzie pojazd był ostatnio zarejestrowany, składasz oświadczenie że zgubiłeś dowód. Urząd wydaje Ci zaświadczenie zastępujące dowód.
Warunkiem jest zgłoszenie sprzedaży tego pojazdu przez właściciela widniejącego w dowodzie rejestracyjnym w tym urzędzie komunikacji.

Potem badanie techniczne i do urzędu komunikacji swojego.

Nie zapomnij zapłacić 2% podatku i wypełnić pcc-3 masz na to 14 dni od kupna.
tu możesz wypełnić i wydrukować druk
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

04 Lis 2010, 19:11

A G...ucio prawda. Mnie policjanci spuścili na drzewo. Chciałem zgłosić zaginięcie dowodu rejestracyjnego, na wszelki wypadek. Powiedzieli ,że tego się nie zgłasza i mam pojechać do organu, który wydał mi dowód rejestracyjny i wyrobić sobie nowy. Zapytałem się jak mam teraz przejechać te 80 km , odpowiedzieli.....że to mój problem i nawet nie odnotowali mojego zgłoszenia. Okienko się zamknęło, policjant dostojnym krokiem wrócił na swój obrotowy fotelik na kółeczkach.

Pozdrawiam policję z Wrocławia z ul. Grabiszyńskiej
grzecz
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

21 Paź 2011, 16:35

Ja mam jeszcze inny problem i prosił bym o jakąś pomoc. Mianowicie niedawno kupiłem fajne Stilo i nie przerejestrowałem go na miejscowe blachy, a dziś na nieszczęście zgubiłem dowód rejestracyjny....Czy ja mogę przerejestrować swoje auto bez dowodu rejestracyjnego, albo za pomocą dowodu tymczasowego po który musiał bym się wybrać kawał drogi?
dominiqs
Początkujący

Miejscowość: Trzebnica