Duży samochód dla rodziny 2+4

27 Lip 2021, 00:44

Tyle, że tam w drugim rzędzie siedzeń to 2,5 siedzenia, 3 foteliki chyba nie wejdą? Dla mnie odpada. W sumie mi się nie śpieszy z tym autem. 3'cie dziecko dopiero w planach.
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

27 Lip 2021, 16:15

W drugim rzędzie to 2,5 siedzenia, ale 3 foteliki na pewno wejdą, skoro do Civica wchodzą, a tu jest więcej miejsca. Tyle że nie możesz mieć fotelików na Isofix, bo są tylko 2 pary isofiksów i są montowane dość daleko od drzwi (zapewne dla bezpieczeństwa). Musisz dobrać foteliki pod samochód ;)

Dlatego nie jest samochód dla ludzi z trójką małych dzieci. Nie bardzo widzę sens kupować takiego kolosa aby pakować wszystkie dzieci w drugi rząd a nie korzystać z trzeciego rzędu. Jak masz 2 foteliki w drugim rzędzie, to do trzeciego się nie dostaniesz. :(

Z drugiej strony zaletą kanapy jest to, że jak nie wieziesz 3 osób w drugim rzędzie to te dwa miejsca są mega-wygodne. A w Galaxy i Sharanie są ciasne i takie "autobusowe".

To jest zdecydowanie samochód dla ludzi z nieco podrośniętymi dziećmi. U mnie jedno dziecko nie musi mieć fotelika, dwójce wystarczy podkładka, a tylko jedno musi mieć fotelik. Z drugiej strony te środkowe dzieci są na tyle małe, że w trzecim rzędzie jest im wygodnie. Tak! wszyscy z wyjątkiem najstarszego dziecka chcą jechać z tyłu. W trzecim rzędzie nie ma isofiksów, ale dla dzieci w wieku 5+ nie są do niczego potrzebne.
My będziemy podróżować w konfiguracji 2+2+2, więc nam to pasuje.

Co do innych rzeczy to na razie trudno cokolwiek powiedzieć - mam go za krótko. Duży jest i trzeba się przyzwyczaić. :D
Rust
Nowicjusz

27 Lip 2021, 18:32

"Z drugiej strony zaletą kanapy jest to, że jak nie wieziesz 3 osób w drugim rzędzie to te dwa miejsca są mega-wygodne. A w Galaxy i Sharanie są ciasne i takie "autobusowe"."

Dla dzieci w fotelikach nie na znaczenia czy fotele to taborety czy wygodna kanapa. Niemniej w S-Maxa/Galaxy to rzeczywiście taborety
Przemutek
Nowicjusz

27 Lip 2021, 18:40

"To jest zdecydowanie samochód dla ludzi z nieco podrośniętymi dziećmi. U mnie jedno dziecko nie musi mieć fotelika, dwójce wystarczy podkładka, a tylko jedno musi mieć fotelik. Z drugiej strony te środkowe dzieci są na tyle małe, że w trzecim rzędzie jest im wygodnie. Tak! wszyscy z wyjątkiem najstarszego dziecka chcą jechać z tyłu. W trzecim rzędzie nie ma isofiksów, ale dla dzieci w wieku 5+ nie są do niczego potrzebne. My będziemy podróżować w konfiguracji 2+2+2, więc nam to pasuje"

Nie wiem w jakim wieku (a właściwie wzroście masz dzieciaki na podkładkach) ale polemizował bym na temat iż podkładka jest wystarczająca. Idąc tym tropem to po środku nie trzeba fotelika jak nie wejdzie.sic. co do siedzenia w trzecim rzędzie jako miejsca bezpiecznego też można trochę poczytać aczkolwiek nie wiem ile miejsca jest od fotela do szyby w twoim aucie. Co do stwierdzenia że dla dzieciaków 5+ ISOFIX nie są do niczego potrzebne to powiem tylko że jest adsteakcyjne i widocznie wypowiedziane przez osobę która nie poświęciła więcej czasu na ptzygladniecie się tematowi.
Przemutek
Nowicjusz

27 Lip 2021, 22:00

Zdajesz sobie sprawę z tego, że ISOFIX jest jedynie sposobem na ułatwienie poprawnego montażu fotelika i nie zwiększa bezpieczeństwa względem poprawnie zamontowanego fotelika na pas?
Rust
Nowicjusz

29 Lip 2021, 10:02

Zdajesz sobie sprawę z tego, że ISOFIX jest jedynie sposobem na ułatwienie poprawnego montażu fotelika i nie zwiększa bezpieczeństwa względem poprawnie zamontowanego fotelika na pas?

No trochę jednak zwiększa bezpieczeństwo, chociażby zmniejsza siły działające na dziecko przy zderzeniu czołowym (fotelik nie pcha dodatkowo dziecka), czy zwiększa stabilność przy zderzeniu bocznym.

Zgadzam się też, że przy rodzinie 2+3 wolę uniknąć używania 3'ciego rzędu w normalnym użytkowaniu. Mi co najwyżej się przyda jak dodatkowo będę chciał wziąć kogoś z dalszej rodziny lub jakiś kolegów dzieciaków. Bezpieczeństwo tego rzędu przy zderzeniach tylnych jest co najwyżej takie sobie. Ty nie masz jednak wyboru i w jakimś aucie 3'ci rząd i tak ktoś będzie używał.

W drugim rzędzie to 2,5 siedzenia, ale 3 foteliki na pewno wejdą, skoro do Civica wchodzą, a tu jest więcej miejsca. Tyle że nie możesz mieć fotelików na Isofix, bo są tylko 2 pary isofiksów i są montowane dość daleko od drzwi (zapewne dla bezpieczeństwa). Musisz dobrać foteliki pod samochód

Teoretycznie mógłbym. Moje aktualne foteliki mają problem ze zmieszczeniem się w Passacie, na wcisk jakoś idzie, ale wtedy lezą krzywo (kanapa nie jest płaska), a dostęp do zapięć to byłaby jakaś katorga. Jak mówiłem nie dla mnie.
Lukxxx
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

30 Lip 2021, 09:34

> chociażby zmniejsza siły działające na dziecko przy zderzeniu czołowym (fotelik nie pcha dodatkowo dziecka), czy zwiększa stabilność przy zderzeniu bocznym.

No nie. To chyba mówimy o innym rodzaju fotelika montowanego na pas. To fotelik jest przypięty pasem samochodu, nie dziecko. Dziecko jest przypięte do fotelika pasami własnymi fotelika. Dlatego jest dokładnie odwrotnie niż piszesz - fotelik na ISOFIX będzie dawał większe przeciążenia, bo jest sztywniej zamontowany do samochodu, również przy zderzeniu bocznym. Natomiast fotelik na pasie będzie dodatkowo zmniejszać przeciążenia dzięki elastyczności pasa bezpieczeństwa samochodu.

Problemem z fotelikami na pasie było to, że dużo ludzi ma dwie lewe ręce do techniki i nie umiało ich porawnie zamontować. Isofix zapinasz i fotelik nawet potrafi sam diodami zasygnalizować, czy jest prawidłowo zapięty, natomiast fotelik na pasie nie ma niczego takiego. No i szybkość montażu jest zdecydowanie na korzyść fotelika na ISOFIX.

My mamy jeden fotelik na ISOFIX, w drugim rzędzie obok niego spokojnie da się zmieścić 2 osoby - jedną dorosłą i jedną nastolatkę (nie musi mieć fotelika bo ma 1,50), z tyłu z kolei mieszczą się bez problemu dwa foteliki grupy III (do 36 kg).

Co do bezpieczeństwa trzeciego rzędu - no na pewno nie jest tak bezpieczny jak drugi, ale nie jest mniej bezpieczny niż tylny rząd w samochodzie klasy B. Przykładowo w moim starym Fordzie Fusion odległość od tylnego zderzaka do oparć foteli jest mniejsza niż ta odległość w Highlanderze. Higlander w wersji 7 osobowej jednak ma jakiś bagażnik i nie siedzi się z głową przy samej szybie.
Rust
Nowicjusz

30 Lip 2021, 23:14

o fotelik jest przypięty pasem samochodu, nie dziecko.

To fotelik 9-18 kg (grupa II)?

My mamy jeden fotelik na ISOFIX, w drugim rzędzie obok niego spokojnie da się zmieścić 2 osoby - jedną dorosłą i jedną nastolatkę (nie musi mieć fotelika bo ma 1,50

Zmieścić się da, ale czy jest tak komfortowo jak w minivanie z 3'ma osobnymi fotelami?

Ale nie będę Cię męczył, ważne że jesteś zadowolony z zakupu. Gratulację i życzę niezawodnej eksploatacji. To Toyota więc powinno być dobrze.
Lukxxx
Początkujący